Asociacija: atotrūkis tarp privataus ir viešojo sektoriaus statinių kokybės ir toliau didėja | kl.lt

ASOCIACIJA: ATOTRŪKIS TARP PRIVATAUS IR VIEŠOJO SEKTORIAUS STATINIŲ KOKYBĖS IR TOLIAU DIDĖJA

Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas sako, kad atotrūkis tarp privataus ir viešojo sektoriaus statomų statinių kokybės vis labiau didėja viešojo sektoriaus nenaudai. Jis taip pat pažymi, kad abejonių kelia ekonomikos gaivinimo plane numatyti siekiai kurti skaitmeninių miestų modelius.

„Atotrūkis tarp statomų verslo įmonių ir viešo sektoriaus projektų kokybės didėja: privačios investicijos pradeda žymiai išsiskirti statinių kokybe, o valstybės investicijos, siekiant momentinės naudos, netaikant statinio informacinio modeliavimo, tikrai prastėja, ir tas atotrūkis darosi vis didesnis“, – konferencijoje „Skaitmeninė statyba 2021“ teigė jis.

Anot D. Gedvilo, kiek kelia nerimą galimai pernelyg ambicingi valstybės planai kuriant išmaniuosius miestus.

„RRF (ekonomikos gaivinimo – ELTA) plane yra planuojami resursai skaitmeninių miestų modelių kūrimui, bet esu šiek tiek sunerimęs, ar valstybė neužsimos pati kurtų tų modelių, nes pagal pateiktą dokumentą mes suprantame vienaip, o mums sakoma kitaip. Esame susirūpinę, kad nebūtų pradėtas kurti valstybinis modelis ir kad nepasuktume stagnacijos keliu, nes visos verslo iniciatyvos tikrai šiandien žymiai lenkia viešojo sektoriaus IT sistemas ir, jei nueisime neteisingu keliu, prarasime ir laiką, ir resursus“, – akcentavo jis.

S. Gentvilas: diskusija dėl Statybininko kortelės tęsiasi per ilgai

Savo ruožtu aplinkos ministras Simonas Gentvilas pažymėjo, kad, siekiant statybos sektoriaus efektyvinimo ir darbo sklandumo, reikalingas tvaresnis kontroliuojančių institucijų požiūris.

„Labai svarbu, kad per statybos ekspertizę galėtume identifikuoti tiek pagrindinius trūkumus, tiek energetinio efektyvumo skyles, ir tam norėtųsi pritaikyti modernias technologijas, kurios ateis kartu su Europos pinigais. Šiandien turime kalbėti ir apie kontroliuojančių institucijų, visų pirma, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbo tvarkos pokyčius, projektuotojų ir architektų, inžinierių ir konstruktorių darbo metodiką.

Norisi, kad inspekcija keistų savo kaip institucijos veiklą pasitelkdama modernias technologijas ir nuo formalių patikrinimų pereitų prie kokybinių standartų užtikrinimo“, – teigė jis.

Aplinkos ministras pabrėžė ir Statybininko kortelės reikšmę.

„Statybų procesą turi atlikti profesionalai, kurie turi išsilavinimą, darbus gali atlikti kokybiškai. (...) Turime užtikrinti, kad kokybiški projektai, kurie patikrinti kompetentingai veikiančių kontroliuojančių institucijų, yra įgyvendinami kvalifikuotų specialistų“, – sakė jis.

S. Gentvilas pažymėjo, kad Statybininko kortelės įteisinimas valstybiniu mastu gali užtrukti kiek ilgiau, nei šiuo metu numatyta RRF plane.

„Šiandien ši diskusija yra per ilgai užsitęsusi, yra užstrigę du projektai: vienas yra labiau atsiremiantis į Statybininkų asociacijos pasiūlymus, jų kortelės panaudojimą, kitas yra planuojamas vykdyti per RRF paraiškas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kuri nori inicijuoti tai Europos pinigais ir padaryti valstybine kortele.

Lyg ir apsispręsta, kad tai bus valstybinė alternatyva. Ar su ja bus spėta iki 2022 m., – aš esu skeptiškas, tačiau 2023 m. pradžioje turime tikėti, kad valstybė susitelkusi padarys kokybišką projektą, vadovaudamasi geriausia praktika, kurią yra išvysčiusi Statybininkų asociacija“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS