Blogiausios ekonomistų pranašystės išsipildė ir tai dar – ne pabaiga | kl.lt

BLOGIAUSIOS EKONOMISTŲ PRANAŠYSTĖS IŠSIPILDĖ IR TAI DAR – NE PABAIGA

  • 13

Vien per vasarą apie atleidimus įspėti pusė tūkstančio darbuotojų, praneša LNK.

Pernai saulės modulius gaminantys robotai plušo be sustojimo. Nukritus elektros kainoms, šiandien saulės energijos poreikis mažėja. Tad viena didžiausių saulės modulių gamintoja „Soli Tek cells“ jau perspėjo 30 darbuotojų apie atleidimą.

„Nauja įranga, kuri leidžia padidinti gamybos pralaidumą ir sumenkus rinkoms, automatiškai atsirado vakuumas. Kur nereikia dirbti naktimis ir savaitgaliais“, – teigė pramoninkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Daugiausiai pranešimų apie atleidimus iš apdirbamosios pramonės bendrovių: baldų, maisto gamybos, tekstilės. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos akimis, situacija valdoma.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Pramonės ir prekybos įmonėse, kuriuose Lietuvoje dirba daugiausia gyventojų, šiuo metu tikrai mažinamas darbuotojų skaičius. Kita vertus, matome, kad kiti sektoriai bent kol kas atsveria“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Iki šiol saulės modulius gaminanti įmonė „Soli Tek“ pelnu nesiskundė ir darbuotojų vidurkis čia siekė 2,5 tūkst. eurų. Pramoninkų konfederacijos vadovas perspėja, kad vis daugiau atleidimo lapelius gali įteikti pelningų, aukštųjų technologijų įmonių.

Nerimo žodžiai ir iš ekonomisto – rudenį atleistųjų bus daugiau nei vasarą. Užimtumo tarnyba skelbia, kad pernai apdirbamosios pramonės srityje įvyko trečdalis visų atleidimų, šiemet jau daugiau nei pusė.

900 šeimų be pajamų gali likti ir Kėdainiuose. Viena didžiausia trąšų gamintojų „Lifosa“ dėl jai taikomų sankcijų jau įspėjo darbuotojus. Įmonė pernai sugebėjo gauti pelno, bet keturis kartus mažiau nei įprastai.

Ministerija ir Užimtumo tarnyba ruošiasi blogiausiam.

„Žmonės yra kompetentingi, daugeliui jų būtų įmanoma surasti darbą. Bet gali būti sudėtinga pasiūlyti tokios pačios kokybės sąlygas“, – teigė viceministras.

Grupiniai atleidimai įvyksta, kai iš įmonės išeina dešimtadalis ar daugiau darbuotojų. Teisininkė sako, kad tai kraštutinė priemonė – darbdavys turi griežtai sekti įstatyme numatytus atvejus.

„Pavyzdžiui, darbuotojo funkcija tampa pertekline dėl darbo organizavimo pakeitimų“, – sakė „Sorainen“ vyresnioji teisininkė Aurelija Daubaraitė.

Įspėjimas apie atleidimą – tai dar ne tiesus kelias į Užimtumo tarnybą.

Galbūt atrodysime dar prasčiau po tos galimos mokesčių reformos.

„Darbdavys per įspėjamąjį laikotarpį iki 3 mėn. turi suteikti 10 proc. darbo laiko naujo darbo paieškoms, turi siūlyti darbo pozicijas toje pačioje įmonėje“, – sakė V. Šilinskas.

Atleistiems darbuotojams darbo kodeksas numato garantijas, konkrečios išmokos priklauso nuo išdirbto laiko.

„Standartinis darbuotojas, kuris dirba įmonėje ilgiau nei vienerius metus, turi teisę į vieno mėnesio įspėjimą ir 2 mėn. išeitinę kompensaciją“, – kalbėjo teisininkė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikina šiemet skyrusi net 80 mln. eurų darbuotojų perkvalifikavimui, dar 20 mln. eurų naujoms darbo vietoms steigti. Lūkestis auginti informacinių technologijų, žaliosios ekonomikos specialistus.

„Net įgyvendinus visas tas priemones, vargu ar pramonė pradės didinti darbuotojų skaičius“, – teigė ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

„Galbūt atrodysime dar prasčiau po tos galimos mokesčių reformos“, – teigė V. Janulevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Dalia

Apie baisią krizę ir į duobę krentančią ekonomiką jau prieš 2 metus intensyviai perspėdinėjo žymūs Vakarų ekonomistai.

Valiui

Tu šiukšle save tauta laikai? Kacapo išmata.

Valio

Tegul atleidžia kuo daugiau, nes kol turi ką ėst, tai ne savos tautos interesų žiūri, bet visokių ukrainų. Bus pamoka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS