D. Kreivys: branduolinius reaktorius Lietuvoje statytų verslas, ne valstybė | kl.lt

D. KREIVYS: BRANDUOLINIUS REAKTORIUS LIETUVOJE STATYTŲ VERSLAS, NE VALSTYBĖ

Energetikos ministerijai pasiūlius galimybę ateityje Lietuvoje vystyti mažos galios branduolinius reaktorius, jos vadovas sako, kad valstybė tokių elektrinių nestatytų. Dainius Kreivys sako, kad reali atominės energetikos pajėgumų plėtra ateityje priklausys nuo technologijų kainos ir privataus verslo iniciatyvos tokius pajėgumus kurti.

„Kaip bus prieinama, kiek tos technologijos kainuos ir ar atsiras įmonių, kurios norės tą daryti. Valstybė tokių dalykų nestatys“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė D. Kreivys.

Pasak jo, naujoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje naujos kartos branduolinė energetika minima tik kaip viena iš ateities alternatyvų, o jos pagrindas – atsinaujinančių energijos iš energetikos išteklių plėtra.

Ministro teigimu, pagrindinis motyvas sprendžiant dėl modernių branduolinių reaktorių Lietuvoje pirmiausia bus teigiama įtaka elektros kainoms, jų stabilumas.

„Kiek tai sumažins bendras kainas gyventojams ir verslams“, – teigė D. Kreivys.

„Turint lankstų branduolinį reaktorių galima į sistemą prijungti daugiau atsinaujinančios energetikos, be to nemažai pramonės reikia labai stabilaus elektros tiekimo“, – kalbėjo jis.

Anksčiau ministras teigė, kad vadinamieji ketvirtos kartos branduoliniai reaktoriai pasižymi didesniu saugumu nei statyti anksčiau. Be to, pasak jo, branduolinė energija sumažintų pramonei bei vartotojams tenkančią energetikos sistemos išlaikymo naštą.

D. Kreivys pabrėžė, jog dėl to turės būti rastas politinis sprendimas. Anot jo, norint mažos galios branduolinį reaktorių turėti apie 2040 metus, politiniai sprendimai dėl to turės būti priimti 2028–2030 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Didžiausia kvailystė

ir nusikaltimas atiduot privačiam verslui tokius strateginius objektus.Ar nenori Kreivys papaskaot kas būtų, jeigu jau stovint elektrinei kiltų karas ir prasidėtų oro atakos? Na kaip Zaporožės el. tik čia atominė..Taigi tie savininkai, tas ale verslas dingtų akimirksniu kaip dūmas, o Valstybė turėtų rūpintis pasekmėmis, kurios tikrai baisios... Argi jie, tie verslininkai, gali kažką daugiau kaip naudos sau ir pelno siekimą+taupymą ant kiekvieno žingsnio? Jie-gi apsoliutūs asocialai..Taip kad negalima atiduoti tokių sričių juodiems kurmiams. Bet..Ką darysi jei jau vienas iš tų kurmių dabar va jau net straipsniuose atvirai neteisėtus veiksmus (LR Konstitucija) deklaruoja ir ką tu jam? Teisėsaugos tokiems dalykams taigi nėr..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS