D. Kreivys: greitesnė sinchronizacija galima dalį jos projektų įgyvendinus vėliau | kl.lt

D. KREIVYS: GREITESNĖ SINCHRONIZACIJA GALIMA DALĮ JOS PROJEKTŲ ĮGYVENDINUS VĖLIAU

Lietuvos elektros tinklų sinchronizaciją su kontinentine Europa būtų galima pagreitinti pirmiau įgyvendinus pačius svarbiausius jos projektus, o kitų vykdymą atidedant jau po faktinio susijungimo, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Tai jis žurnalistams sakė po pirmadienį Briuselyje vykusio neeilinio neeilinio Europos Sąjungos (ES) transporto, telekomunikacijų ir energetikos ministrų tarybos posėdžio, kuriame ministras teigė išdėstęs poziciją, jog Lietuvai reikia greičiau įvykdyti sinchronizaciją.

„Pabandžiau aiškiai išdėstyti mūsų poziciją, kad mums reikalinga greitesnė sinchronizacija. Ir kad galėtume ją greičiau įgyvendinti, iš viso priemonių katalogo, kurį turime įgyvendinti, siūlome išrinkti pačius kritinius ir labiausiai reikšmingus (kriterijus – BNS), kurie užtikrintų mūsų tinklo stabilumą, o kitus jau įgyvendinti po sinchronizacijos. Tai leistų mums žymiai anksčiau sinchronizuotis su kontinentine Europa“, – teigė D. Kreivys.

Šiuo metu Baltijos šalys sinchronizuoti elektros tinklus su žemynine Europa ir atsijungti nuo posovietinio BRELL žiedo ketina iki 2025 metų pabaigos.

Anksčiau D. Kreivys taip pat yra teigęs, jog šiuo metu su Europa tariamasi dėl galimybių paspartinti tam tikrus procesus, kurie galėtų paankstinti sinchronizaciją.

Briuselyje ministrai diskutavo apie tolesnio dujų importo iš Rusijos sąlygas ir „Gazprom“ sprendimą nutraukti dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.

Tuo metu, pasak Lietuvos ministro, į šeštąjį sankcijų Rusijai paketą siūlomo įtraukti naftos embargo klausimas posėdžio metu aptartas nebuvo.

Vis dėlto D. Kreivys teigė besitikintis, jog ilgo pereinamojo laikotarpio uždraudžiant naftos produktų importą iš Rusijos nereikės.

Remdamasi šaltiniais, užsienio žiniasklaida pirmadienį skelbė, jog Europos Komisija (EK) draudimą importuoti rusišką naftą siūlys palaipsniui įvesti iki šių metų pabaigos.

„Vokietija susimažino daugiau negu dvigubai naftos produktų importą iš Rusijos. Jie ieško aktyviai kaip galėtų importuoti naftos produktus per Lenkijos terminalus. Aš tikiuosi, kad tokio termino nereikės, nes jis labai ilgas yra“, – paklaustas apie ES institucijų svarstymus taikyti iki metų pabaigos galimai truksiantį pereinamąjį laikotarpį atsisakant rusiškos naftos, teigė D. Kreivys. 

„Turint galvoje žmonių žūtis ir besitęsianti karą Ukrainoje, toliau finansuoti karą perkant energetinius išteklius iš Rusijos yra nusikaltimas“, – pridūrė jis.

Rusijai praėjusią savaitę nutraukus dujų tiekimą Bulgarijai ir Lenkijai, už energetiką atsakingi ES šalių ministrai pirmadienį neeiliniame posėdyje aptarė energetikos išteklių situaciją Bendrijoje.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Dainius Kreivys, Baltijos šalys, Lietuvos elektros tinklų sinchronizacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS