D. Kreivys pasakė, kas lems dujų ir elektros kompensacijas antrąjį pusmetį | kl.lt

D. KREIVYS PASAKĖ, KAS LEMS DUJŲ IR ELEKTROS KOMPENSACIJAS ANTRĄJĮ PUSMETĮ

Vyriausybės sprendimą, ar pratęsti kompensacijas gyventojams už elektrą ir dujas antrąjį šių metų pusmetį, taip pat rinkos reguliuotojo nustatomą visuomeninę elektros kainą lems ir dujų kainų pokyčiai pildant saugyklas, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Sunku pasakyti, kokia bus dujų kainų dinamika, kada prasidės saugyklų pildymas. Šiuo metu dujų kainos svyruoja ties 40–45 eurais už megavatvalandę. Ar mes neturėsime kažkokio pašokimo į viršų per artimiausius du mėnesius, mes matysime“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą teigė D. Kreivys.

„Todėl dabar sunku tiksliai apibrėžti (elektros – BNS) kainos lygį. Manau, kad reguliatorius kaip tik tai ir spręs turbūt sulaukęs saugyklų pildymo sezono pradžios ir įpusėjimo, kad galėtų nustatyti tikslią kainą“, – pridūrė ministras atsakydamas į demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Laimos Nagienės klausimą apie numatomą kompensacijų modelį antrąjį pusmetį.

D. Kreivys pabrėžė, kad elektros kainos dėl biržos algoritmo labiausiai priklauso būtent nuo dujų kainų.

Nyderlandų TTF prekybos taške ICE biržoje balandžio ateities dujų sandorių kaina ketvirtadienį ryte buvo 43,6 euro už megavatvalandę (MWh). Tuo metu pernai rugpjūčio antroje pusėje vieno mėnesio tokių sandorių kaina buvo pasiekusi beveik 342 eurų rekordą.

Pirmąjį šių metų pusmetį už elektrą gyventojams valstybė padengia iki 28,5 cento už kWh, tačiau nekompensuojama žemiau 28 centų tarifo ribos. 

Energetikos viceministrė Inga Žilienė dar kovo pradžioje sakė, kad gegužę bus geriausiai matyti tendencijos šių metų antrajam pusmečiui, todėl Vyriausybė tada ir apsispręs, kaip bus kompensuojama. Jos teigimu, gali nutikti ir taip, kad elektros kainos rinkose bus labai žemos, dauguma gyventojų bus pasirinkę mažesnį tarifą nei 28 centai ir tokiu atveju kompensacijų jiems nereikės.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė yra teigusi, kad antrąjį pusmetį valstybė turėtų tęsti kompensacijų mokėjimą. Pasak jos, nuo liepos galėtų būti kompensuojama tik už dalį suvartotos elektros, pavyzdžiui, iki 150 kWh per mėnesį.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, vidutinė „Nord Pool“ biržos 1 kWh kaina kovo 1–28 dienomis, palyginti su vasariu, sumažėjo 23 proc. iki 8,8 cento (be PVM). Tuo metu nuo šių metų pradžios nepriklausomų tiekėjų fiksuotų planų kaina sumažėjo 30–40 procentų.

LEA vadovas Virgilijus Poderys kovo viduryje sakęs, kad remiantis ateities sandoriais, elektros ir dujų kainos ir toliau turėtų išlikti panašios į dabartines.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

lems

konservastu gaujos finansine padetis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS