D. Kreivys: ruošiamės, kad kita žiema nebūtų brangesnė nei praėjusi | kl.lt

D. KREIVYS: RUOŠIAMĖS, KAD KITA ŽIEMA NEBŪTŲ BRANGESNĖ NEI PRAĖJUSI

Valdžios institucijos su šilumos ir dujų tiekėjais bei rinkos reguliuotoju ruošiasi, jog kitą žiemą šiluma nebūtų brangesnė nei praėjusią, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Vyriausybėje turėjome visą eilę susitikimų ir su Vilniaus šilumos tinklais, ir „Ignitis“, ir reguliatoriumi (Valstybės energetikos reguliavimo taryba – BNS). Ruošiamės, kad šita žiema tikrai nebūtų brangesnė nei buvo praėjusi, ir dedame tam maksimalias pastangas“, – žurnalistams pirmadienį teigė D. Kreivys.

Pasak ministro, užsitikrinti mažesnes dujų kainas galima esant mažesnėms kainoms rinkose, iš anksto žiemai įsigyjant jų atsargų.

„Dabar kainos yra pakritusios rinkose. Šiandien naudojant įvairius finansinius instrumentus galima nusipirkti ir užsitikrinti dujas beveik dabartinėmis kainomis žiemai. Tai tuos žingsnius mes ir darome“, – teigė D. Kreivys.

Ministro teigimu, taip pat siekiama amortizuoti biokuro kainas.

„Didžiulius žingsnius darome, kad biokuras nebrangtų ir čia atitinkami sprendimai Vyriausybės ir VERT bus priimti“, – sakė D. Kreivys. 

Anot jo, šiandien Lietuva, eksportuodama dujas į Suomiją, Latviją bei Estiją, yra regiono energetinio saugumo donorė.

„Kalbant apie regioninį saugumą, tai Lietuva yra saugumo donorė ir eksportuoja dujas tiek į Suomiją, tiek į Latviją, tiek į Estiją. Taip pat šiandien visu pajėgumu veikia dujotiekis tarp Lietuvos ir Lenkijos – GIPL. Ir dujos teka į abi kryptis. Tai rodo, kad šita rinka yra labai gyvybinga“, – sakė D. Kreivys.

Pasak jo, žiemą iškilus dujų trūkumui, dalis jų gali būti įsigyta per GIPL dujotiekį.

„Žiemą, blogiausiu atveju, jeigu kartais matysime, kad regionui yra kažkoks (dujų – BNS) trūkumas, dalis jų gali būti nupirkta ir per šitą dujotiekį“, – teigė ministras.

Jis patikino, kad Lietuva ateityje rusiškų dujų nebeimportuos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Granules

Paziurekit į granuliu kainas darote viska, kad nebrangtu šildymas pernai 165e uz tona auksciausios kokybes su pristatymu šiemet 450e uz tona su pristatymu juokdariai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS