D. Kreivys: šalia Ignalinos AE svarstoma riboti verslo veiklą | kl.lt

D. KREIVYS: ŠALIA IGNALINOS AE SVARSTOMA RIBOTI VERSLO VEIKLĄ

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog Ignalinos atominės elektrinės (IAE) sanitarinės apsaugos zonoje svarstoma riboti verslo veiklą, nes ateityje čia gali būti statoma giluminė panaudoto branduolinio kuro saugykla arba nauji maži atominiai reaktoriai. 

„IAE dirbama su radioaktyviomis medžiagomis. Yra saugyklos, jos nuolat plečiamos. Yra tikimybė, kad taip pat giluminė saugykla gali atsirasti ten. Taip pat yra tikimybė, kad atsirandant ir vystantis naujoms branduolinėms technologijoms galėtų ten atsirasti maži moduliniai reaktoriai. Turint omenyje visą šitą kompleksą aplinkybių, galvojame pasaugoti tą teritoriją ateities sprendimams, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą pareiškė ministras.  

„Valstiečių“ frakcijos atstovas Algimantas Dumbrava aiškino, kad IAE sanitarinės apsaugos zonoje norima uždrausti steigtis laisvosioms ekonominėms zonoms. 

„Ta zona ir išliks tokia pilka, kad joje nebus galima nei verslo vystyti, nei ekonomikos“, – teigė A. Dumbrava.

Energetikos ministerija BNS informavo, kad šiuo metu ministerijoje tikslinamas Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymas – siūloma drausti branduolinės energetikos objektų sanitarinėse apsaugos zonose steigti laisvąsias ekonomines zonas ir pramonės parkus, statyti sporto objektus, turgavietes ir kitus visuomeninius, turistinius objektus, organizuoti viešuosius renginius.

Ta zona ir išliks tokia pilka, kad joje nebus galima nei verslo vystyti, nei ekonomikos.

 

Ribojimai apimtų 3 kilometrų teritoriją aplink jėgainę. Anot ministerijos, šioje zonoje visada buvo draudžiama veikla, nesusijusi su Ignalinos AE.

Ministerija taip pat pabrėžia, kad pakeitimai daugiau ribojimų, nei buvo iki šiol, nesukurs.

„Keičiamas (...) įstatymas nekuria naujų draudimų, priešingai, sumažina esamus, nes tiesiogiai išvardijant, kokios veiklos draudžiamos, nenurodytos veiklos tampa leidžiamomis“, – BNS teigė ministerija.

D. Kreivys yra sakęs, kad dekarbonizuojant pramonę, transporto sektorių ir augant elektros vartojimui, Lietuvai po 2030 metų gali prireikti mažų branduolinių reaktorių. Tačiau ši technologija dar tik kuriama.

Tuo metu giluminį radioaktyviųjų atliekų atliekyną tikimasi pastatyti ir pradėti naudoti 2068-aisiais. Milijardinės vertės atliekynui šiuo metu atrinktos 77 potencialios vietos 29-iose šalies savivaldybėse.

Ilgaamžės radioaktyviosios atliekos dabar saugomos laikinose saugyklose.

Be to, šiuo metu ruošiamasi statyti daugiau nei 100 mln. eurų vertės trumpaamžių atliekų paviršinį atliekyną – jį turėtų įrengti viena didžiausių šalyje statybos bendrovių Panevėžio statybos trestas (PST), su kuria artimiausiu metu turėtų būti pasirašyta sutartis.

Energetikos ministerija parengė ir pateikė viešam svarstymui pluoštą įstatymų pakeitimų, kuriais siekia nuo 2025 metų pertvarkyti IAE iš valstybės įmonės į uždarąją akcinę bendrovę (UAB). Pertvarka, anot ministerijos, reikalinga siekiant efektyvinti jos veiklą ir suvaldyti rizikas.

Pakeitimais siekiama didinti įmonės pajamingumą, išvengti jos nuostolio, užtikrinti veiklos tęstinumą.

IAE tapus UAB, bendrovei būtų leista su tam tikrais apribojimais valdyti jos teritorijoje esantį valstybės turtą, nereikalingą ž parduoti ir naudoti gautas lėšas. Taip pat siūloma leisti bendrovei nemokėti nekilnojamojo turto mokesčio.

Valstybė, kaip ir dabar, bus vienintelė bendrovės akcininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS