Energetikos ministras: saulės parkų vystytojų ketinimai dėl kompensacijų yra nepriimtini | kl.lt

ENERGETIKOS MINISTRAS: SAULĖS PARKŲ VYSTYTOJŲ KETINIMAI DĖL KOMPENSACIJŲ YRA NEPRIIMTINI

Energetikos ministras Dainius Kreivys nepriimtinais vadina rinkos dalyvių pareiškimus, jog Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas dėl pernai iki 2 gigavatų (GW) apribotos komercinių saulės jėgainių galios leidžia vystytojams tikėtis iš valstybės nuostolių kompensavimo.

Pasak jo, ministerija dės visas pastangas, kad tokia situacija neįvyktų.

„Pirmiausia, apie tai kalba rinkos dalyvių samdomi lobistai. Tai turbūt jų užduotis yra tokia. Jie iš pradžių norėjo paimti galias (saulės parkų galią – BNS) iš žmonių, kad žmonės negalėtų statyti saulės elektrinių. Dabar jie sako, kad mes iš tų pačių žmonių prisiteisime kompensacijas“, – trečiadienį BNS sakė D. Kreivys.  

„Aš manau, kad tai yra nepriimtina ir ministerija dės visas pastangas, kad to nebūtų“, – pridūrė energetikos ministras.

KT antradienį paskelbė, jog pernai įstatymu įtvirtintas komercinių saulės parkų galios ribojimas nenustatant, kaip toliau turėtų būti reguliuojama pradėtų projektų plėtra, prieštarauja Konstitucijai.

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) prezidentas Martynas Nagevičius BNS teigė manantis, jog vystytojai dėl to gali tikėtis valstybės kompensacijų, o bendrovės „Aura Power Developments“ projektų vystymo vadovas Aistis Radavičius sakė neatmetantis galimybės kreiptis į teismą dėl nuostolių, patirtų sustabdžius 375 megavatų (MW) galios saulės parko Ignalinos rajone plėtrą, kompensavimo.  

D. Kreivys pakartojo, jog Energetikos ministerija žada atsižvelgti į KT sprendimą ir siūlys į įstatymą perkelti vasarį priimtą Vyriausybės nutarimą.

„Konstitucinis Teismas sako, kad kadangi tai yra ūkinės veiklos ribojimas, tai galima tik įstatymu, o ne Vyriausybės nutarimu. Mes tą padarėme Vyriausybės nutarimu. Todėl vienokį ar kitokį turinį, kuris buvo Vyriausybės nutarimu, (...) turime perkelti į įstatymą – tą mes ir padarysime“, – sakė D. Kreivys.

Jis pakartojo, kad maksimali riba komerciniams saulės projektams nustatyta siekiant, kad elektros tinklo pralaidumų pakaktų tiek verslui, tiek gaminantiems vartotojams, tiek kitų atsinaujinančios energetikos išteklių pajėgumams.

„Jis (2 GW ribojimas – BNS) buvo priimtas tam, kad žmonės apskritai šiandien galėtų įsirenginėti saulės elektrines – tiek nutolusias, tiek ant stogų. Jeigu šitų ribojimų nebūtų įdėta, praktiškai būtų sustojusi gyventojų galimybė pasistatyti elektrines“, – sakė energetikos ministras.

Pernai birželį priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos nustatė, kad komercinių saulės parkų suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo. Dėl to naujų projektų vystytojai laikinai buvo priversti juos stabdyti. 

Pataisomis komerciniams saulės parkams buvo nustatyta maksimali 2 GW galia, o kartu su gaminančiais vartotojais – 4,4 GW.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS