Ekonomistas pozityviai vertina dėl NT mokesčio prasidėjusias diskusijas: tai yra neišvengiama | kl.lt

EKONOMISTAS POZITYVIAI VERTINA DĖL NT MOKESČIO PRASIDĖJUSIAS DISKUSIJAS: TAI YRA NEIŠVENGIAMA

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas mano, kad diskusijos dėl visuotinio nekilnojamojo turto (NT) mokesčio inicijavimas yra žingsnis tinkama linkme. Apskritai, ekonomistas pažymi, kad Lietuva anksčiau ar vėliau turės didinti iš turto mokesčių surenkamą biudžeto dalį.

„Makro- požiūriu tai yra judėjimas teigiama kryptimi, nes augant konkurencijai dėl darbuotojų, atsirandant skaitmeniniams klajokliams, nuotoliniam darbui, vis daugiau žmonių netolimoje ateityje rinksis tas šalis, kuriose bus mažesni darbo jėgos mokesčiai. Norint išlikti konkurencingoms, šalims reikės konkuruoti dėl tų mokesčių“, – pirmadienį „Žinių radijui“ kalbėjo Ž. Mauricas.

Ekonomistas atkreipia dėmesį, kad valstybės biudžeto išlaidos ir toliau nuosekliai didėja. Dėl šios priežasties, pasak Ž. Maurico, negalint didinti darbo jėgos apmokestinimo, teks ieškoti alternatyvių pajamų šaltinių.

„Valdžios sektoriaus apetitas auga. Dabar pažiūrėkite į išlaidas sveikatos apsaugai, krašto apsaugai. Mes negalime turėti 5 proc. deficito visą laiką, nes ir mūsų skolinimosi kaštai išauga“, – pažymi jis.

Todėl, siekiant subalansuoti valstybės biudžeto pajamas ir išlaidas, visuotinis nekilnojamojo turto mokestis yra vienas iš galimų įplaukų šaltinių, teigia ekonomistas.

„Reikia didinti mokesčius ne darbui. Tai yra vartojimo, turto ir ekologiniai. Tokia populiari trejybė. Norint išlikti konkurencingiems, mums tuos mokesčius reikia kažkokiu būdu įvesti ir didinti. Tai yra neišvengiama“, – tikino Ž. Mauricas.

ELTA primena, kad nekilnojamojo turto mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą, pagal Finansų ministerijos siūlymą, būtų siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu.

Už savivaldybės nekilnojamojo turto vertės medianos neviršijančią dalį būtų mokamas 0,03 proc. tarifas, nuo vienos iki dviejų medianų – 0,06 proc., o daugiau kaip dvi medianos – 0,1 proc. Vidutinis mokesčio dydis pagal šiuo metu nustatytą turto vertę siektų 13,5 euro per metus.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pažymi, kad lėšos iš mokesčio surinkimo priklausys nuo savivaldybių pasirinktų tarifų. Tikimasi, kad savivaldybėms pritaikius minimalų tarifą už antrą ir paskesnį būstą, bendras mokesčių surinkimas siektų maždaug 25 mln. eurų, o taikant maksimalius tarifus – maždaug 100 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klaipėdietis

Koks dar gali būti nekilnojamojo turto mokestis asmenims, turintiems vieną ir/ar įsigijusiems pirmąjį gyvenamąjį būstą, kuris pirktas su banko kreditu? Galbūt šį mokestį galima būtų taikyti asmenims užsiimantiems nekilnojamojo turto nuoma, jo perpardavinėjimu, (įskaitant statomo NT projektus) ir/ar turintiems daugiau ar prabangaus nekilnojamojo turto objektų? Kada valstybinės institucijos imsis iniciatyvos sistemizuoti tokią informaciją? Panašu bandoma eiti paprasčiausiu keliu, siekiant apmokestinti visus ir dar galimai su išimtimis - (mažesniu tarifu) turčiams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS