Elektros tiekėjai: auga su birža susietų planų populiarumas | kl.lt

ELEKTROS TIEKĖJAI: AUGA SU BIRŽA SUSIETŲ PLANŲ POPULIARUMAS

Mažėjant didmeninei elektros kainai bei valdžios atstovams siūlant rinktis su birža susietus elektros tiekimo planus, dauguma vartotojų pirmenybę vis dar teikia fiksuotos kainos planams.

Vis dėlto kai kurių nepriklausomų tiekėjų atstovai teigia pastebintys augantį su birža susietų planų populiarumą.

Pasak „Enefit“ vadovo Vytenio Koryznos, pastarosiomis savaitėmis su birža susietą planą renkasi bent „aštuoni–devyni iš dešimties“ vartotojų, tuo metu nuo metų pradžios tokį planą yra pasirinkę apie 75 proc. naujų įmonės klientų.

„Nuo metų pradžios ir ypač pastarosiomis savaitėmis daug daugiau klientų renkasi biržos planą. Jeigu paėmus nuo metų pradžios visas naujai pasirašytas sutartis, lyginant su visais kitais produktais, su biržos planais yra 75 procentai“, – BNS sakė V. Koryzna.

„Mes patys lygiai taip pat skatiname vartotojus dabar rinktis šitą planą (susietą su birža – BNS), nes matome ateinančius kelis mėnesius tikrai palankią situaciją ir palankią biržos kainą“, – pridūrė jis.

Augantis su birža susietų elektros tiekimo planų populiarumas pastebimas ir tarp „Igničio“ klientų. Pasak įmonės atstovės Lauros Beganskienės, šiuos planus renkasi 15 proc. sutartis peržiūrinčių klientų.

Vasarą viskas priklausys nuo orų, kaip viskas seksis.

„Matome tendenciją, jog daugėja klientų, kurie keisdami planą renkasi rinkos kainą geriausiai atspindinčius, su birža susietus planus „Išmanus“. Tokių klientų, kurie keisdamiesi planą renkasi biržos planus, yra apie 15 procentų“, – BNS teigė L. Beganskienė.

„Tai yra keliskart daugiau, jei lyginsime su metų pradžia“, – teigė „Igničio“ atstovė.

Tuo metu „Elektrum Lietuvos“ atstovas sako, jog kovą, palyginti su sausiu ir vasariu, šiuos planus klientai rinkosi rečiau.

„Vien per kovo mėnesį sudarėme 10 tūkstančių sutarčių su naujais klientais, dar per 20 tūkstančių sutarčių persirašė esami klientai. Iš jų absoliuti dauguma, įskaitant ir ateinančius naujai, rinkosi fiksuotos kainos planus – tai sudarė daugiau nei 98 procentų mūsų klientų pasirinkimų“, – BNS teigė įmonės produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

„Ir tik vos daugiau nei 1 procentas rinkosi su biržos kainomis susietą planą – o tai yra net dvigubai mažiau nei vasario ar sausio mėnesiais“, – pridūrė jis.

Dauguma įmonių klientų pasirinkę fiksuotos kainos planus

Visų tiekėjų atstovai teigė, jog fiksuotos kainos planus iki šiol yra pasirinkę dauguma jų klientų.

„Enefit“ vadovas V. Koryzna prognozuoja, jog balandį ir gegužę elektros kaina biržoje ir toliau turėtų mažėti, tačiau vartotojus ragina atidžiai sekti rinkos tendencijas ir pasikeitus situacijai sugrįžti prie fiksuotos kainos planų. 

„Tiek balandį dėl tradicinio sezoniško pavasario laiko su daug vandens, daug vėjo, mažesniu vartojimu, (biržos kaina – BNS) turėtų būti labai panašiame ar net žemesniame lygyje negu kovą, gegužę taip pat. Vasarą viskas priklausys nuo orų, kaip viskas seksis“, – teigė V. Koryzna.  

„Bet reikia nepraleisti momento laiku užfiksuoti kainą. Reikia sekti rinkos ženklus. Kada jau atsiras rinkos kainos kilimo perspektyva, tada užsifiksuoti“, – pridūrė jis. 

Mažėjant didmeninei elektros kainai bei valstybei kompensuojant iki 28 centų už kilovatvalandę (kWh) kainos ribos, Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadovas Virgilijus Poderys kovą siūlė elektros tiekimo sutartis su fiksuotos kainos planais turintiems vartotojams bent iki liepos mėnesio pereiti prie su birža susietų planų.  

Pasak jo, su birža susietą planą pasirinkę apie 100 kWh per mėnesį suvartojantys vartotojai per mėnesį šiemet galėjo sutaupyti apie 6 eurus. 

Vidutinė kovo mėnesio „Nord Pool“ biržos elektros kaina Lietuvos kainų zonoje buvo 8,9 cento už kWh, vasarį ji siekė 11,7 cento. 2022-ųjų rugpjūtį elektros kaina buvo pasiekusi piką – vidutinė šio mėnesio kaina biržoje Lietuvoje siekė 48 centus už kWh.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

WW

Ar taip ar kitaip - tas pats velnias, nes niekada nezinosi,kiek mokesi. Ot pasisildys rankas "nepriklausomi" tiekejai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS