ES ministrai pritarė gamtinių dujų kainos „lubų“ pratęsimui metams | kl.lt

ES MINISTRAI PRITARĖ GAMTINIŲ DUJŲ KAINOS „LUBŲ“ PRATĘSIMUI METAMS

Už energetiką atsakingi Europos Sąjungos valstybių narių ministrai antradienį Briuselyje pritarė pernai gruodį priimtų priemonių energetikos krizei Bendrijoje suvaldyti, įskaitant dėl viršutinės gamtinių dujų kainos ribos, galiojimo pratęsimui vieneriems metams.

Šiemet vasario 1-ąją įsigaliojusį ir vienerius metus turėjusį veikti rinkos koregavimo mechanizmą, kuriame numatytos 180 eurų už megavatvalandę (MWh) dujų kainos „lubos“, pritarta pratęsti iki 2025-ųjų sausio 31 dienos.

Viršutinė gamtinių dujų kainos riba būtų aktyvuota tuomet, kai būsimo mėnesio Nyderlandų TTF ateities sandorių biržoje 180 eurų už MWh kaina būtų viršyta tris darbo dienas ir per tą patį laiką būtų 35 eurais didesnė už suskystintų gamtinių dujų (SGD) kainų tarptautinėse rinkose vidurkį.

Šis sprendimas po ilgų diskusijų buvo priimtas ES narėms ieškant būdų, kaip nusmukdyti pernai antrąjį pusmetį itin išaugusias gamtinių dujų ir elektros kainas. Pastaraisiais mėnesiais didmeninės dujų kainos Europoje neviršija 50 eurų už MWh, tačiau pernai rugpjūtį buvo pasiektas visų laikų kainos rekordas – beveik 342 eurų už MWh.

ES energetikos ministrai antradienį taip pat sutarė vieneriems metams pratęsti ir kitas dvi pernai gruodį patvirtintas priemones energetikos krizei suvaldyti. Bendrus dujų pirkimus numatantį solidarumo stiprinimo mechanizmą – iki 2024-ųjų pabaigos, o atsinaujinančių energijos išteklių plėtros spartinimo priemonę – iki 2025 metų vidurio.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tos "lubos"

tik tam,kad apiplesti savo saliu piliecius!

o kiek

kubinis kainuos,tas tikslesnis ?

Pil.

Kaip gali Europos sąjunga Lietuvai ar kitai skurdžiai šaliai ,kurioje pragyvenimo lygis ne toks kaip kitose išsivysčiusiose šalyse reguliuoti ar nustatyti dujų kainą .Kiekviena Europos sąjungos šalis turi tvarkytis savo ūkį pagal pragyvenimo lygį o ne taip kaip pasakys Briuselio politikai . Ką daro tenai mūsų šalies politikai,už ką gauna didžiules algas tie Lietuvos isgamos, jeigu nesirūpina savo šalimi tenai sėdėdami.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS