Finansų ministrė: EK ne visai korektiškai sprendžia RRF lėšų skyrimą Lietuvai | kl.lt

FINANSŲ MINISTRĖ: EK NE VISAI KOREKTIŠKAI SPRENDŽIA RRF LĖŠŲ SKYRIMĄ LIETUVAI

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog Europos Komisija (EK) elgiasi „ne visai korektiškai“, spręsdama dėl Lietuvai skirtų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšų.

Tai ji teigė po to, kai Komisija pirmadienį priėmė teigiamą dalinį įvertinimą ir leido Lietuvai naudoti dar 8,7 mln. eurų iš pernai įšaldytų 26 mln. eurų RRF subsidijos lėšų. Tačiau dėl pilnai nepasiekto su mokesčių lengvatomis susijusio rodiklio Briuselis paliko vis dar įšaldytus 8,7 mln. eurų paramos.

„Mūsų nuomone, Europos Komisija ne visai korektiškai taiko RRF reglamentą. Mūsų planas su įsipareigojimais buvo patvirtintas vienu metu. Tuo tarpu vertinimo metodika, kuri vertina kaip pasiekti plane įvardyti pasiekimai, Europos Komisijos vienašališkai buvo patvirtinti gerokai vėliau“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė G. Skaistė.

Jokie eurobiurokratai neturėtų nuo galinės sėdynės vairuoti to, kas yra nacionalinė diskrecija ir nacionalinė pasirinkimo teisė.

 

„Pateikiant paprastą pavyzdį, žmogus perka ekonominės klasės automobilį, o vėliau sužino, kad jo kaina yra kaip už sportinį ir, matyt, neturi erdvės atsisakyti to pirkinio“, – pridūrė finansų ministrė.

EK pirmadienį įvertino, kad Lietuva nepilnai pasiekė su mokesčių lengvatomis susijusį rodiklį.

G. Skaistės teigimu, mokesčių politika yra „nacionalinės diskrecijos klausimas“, o Komisija esą nusprendė, kad su lengvatų atsisakymu susijusi mokesčių paketo dalis „turėtų būti gerokai ambicingesnė“.

„Jokie eurobiurokratai neturėtų nuo galinės sėdynės vairuoti to, kas yra nacionalinė diskrecija ir nacionalinė pasirinkimo teisė. (...) Jeigu eurobiurokratams norisi kažko daugiau, mano nuomone, jie tam mandato per įvairias metodikas neturėtų susiteikti“, – teigė G. Skaistė.

Finansų ministerija pirmadienį pranešė svarstanti kreiptis į Europos Sąjungos (ES) Bendrąjį teismą dėl EK veiksmų sprendžiant dėl Lietuvai skirtų „įšaldytų“ RRF lėšų.

EK pernai gegužę išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų, šie pinigai išmokėti už pirmuosius apie 30 rodiklių. Tuo metu 26 mln. eurų parama tada buvo laikinai sulaikyta už neįvykdytus du rodiklius, tačiau gruodį EK Lietuvai leido panaudoti beveik 9 mln. eurų iš šios sumos.

EK pernai spalį patvirtino atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų RRF lėšų paketą. Jį sudarys 2,3 mlrd. eurų europinių dotacijų bei 1,55 mlrd. eurų paskolų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kas cia per parama tokia tie 8 mil euru ?

cia 1 nedileliam kaimui 3 namus parenovuot... kokia cia ekonomika su tiek galima atgaivint jei minimali alga 1000 Eur ???.... cia kaip 3 kruopas numest i buri alkanu varnu ir garsiai saukt kad palesinom visa europos elita... nax man tokia parama jei paskuj 5 tikrintojai ir 7 kontrolieriai eina tikrina bauduoja ir terorizuoja.... norit kad su jumis kaip su zmonemis elktusi nustokit vakaru politikos dievam uz pasalpas melstis... ner pinigu vadinasi reikia dirbt savo gerovei... a jei neleidzia ponas tai ponams irgi galima ricinos i runduliuka ipilt ... trydas visu susivaizdinusiu apsirijeliu ligas isgydo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS