G. Nausėda: Lietuva pasirengusi, jeigu Rusija įgyvendintų grasinimus atjungti nuo BRELL | kl.lt

G. NAUSĖDA: LIETUVA PASIRENGUSI, JEIGU RUSIJA ĮGYVENDINTŲ GRASINIMUS ATJUNGTI NUO BRELL

Lietuva būtų pasirengusi, jeigu Rusija įgyvendintų savo grasinimus atjungti ją ir kitas Baltijos šalis nuo bendros su Baltarusija ir Rusija elektros energetikos sistemos (BRELL), sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Rusijos Dūmos atstovas trečiadienį užsiminė apie tokią galimybę kaip atsakomąją reakciją į Lietuvos sprendimą riboti kai kurių prekių tranzitą į Kaliningradą.

„Mes esame pasiruošę nedraugiškiems Rusijos veiksmams, tokiems kaip atjungimas nuo BRELL ar kitiems“, – interviu naujienų agentūrai „Reuters“ trečiadienį sakė G. Nausėda.

Maskva pirmadienį pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pareikalavo, jog Lietuva nutrauktų dalies prekių tranzito geležinkeliais į Kaliningrado sritį draudimą. Tuo metu Vilnius tvirtina vienašališkų ribojimų neįvedęs ir teigia, kad draudimą numato ES sankcijos.

Mes esame pasiruošę nedraugiškiems Rusijos veiksmams, tokiems kaip atjungimas nuo BRELL ar kitiems.

Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Leonidas Sluckis trečiadienį pareiškė, jog reaguodama į Lietuvos apribojimus kai kurių prekių tranzitui į Kaliningradą, Rusija galėtų atjungti Lietuvą nuo bendros BRELL.

„Be tranzito apribojimo Lietuvos vilkikų vairuotojams, svarstysime ir galimybę išjungti elektros tiekimo žiedą. Tai, žinoma, jautrus projektas Lietuvai, kaip ir Latvijai ir Estijai“, – Rusijos naujienų agentūros cituoja L. Sluckio pasisakymą televizijoje „Rossija 24“.

BRELL sutartis yra 5 valstybių elektros perdavimo sistemų operatorių pasirašytas susitarimas dėl techninių sąlygų ir sistemų valdymo taisyklių, kad būtų užtikrinami reikiami elektros kokybės parametrai ir palaikomas stabilus ir patikimas elektros tiekimas.

Baltijos šalys sinchronizuoti elektros tinklus su žemynine Europa ir atsijungti nuo posovietinio BRELL žiedo ketina iki 2025 metų pabaigos.

Už energetiką atsakingi visų trijų valstybių ministrai prasidėjus karui Ukrainoje Europos Sąjungą paragino spartinti šį procesą.

Rusija šeštadienį Kaliningrade atliks aštuonias valandas truksiantį elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą.

Pasak Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“, esminio poveikio Lietuvos elektros tiekimui bandymas neturės – tuo metu ji veiklą koordinuos su kaimyninių šalių operatoriais.

Iki šiol Kaliningradas atliko tris izoliuoto darbo bandymus: 2019 metais jis truko 72 valandas, 2020 ir 2021 metais – po 8 valandas.

Rugsėjį Lietuva taip pat planuoja atlikti izoliuoto darbo bandymą. Jo metu šalies elektros sistema bus pirmą kartą laikinai atjungta nuo IPS/UPS sinchroninės zonos ir dirbs salos režimu – visa šalyje vartojama elektra turės būti čia ir pagaminta arba tiekiama per nuolatinės srovės jungtis. 

Pernai gruodį „Litgrid“ ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatorė „PSE“ atliko bandymą, kurio metu dalis Lietuvos sistemos pirmą kartą istorijoje dirbo sinchroniškai su Lenkijos sistema, o kartu ir su kontinentinės Europos sinchronine zona.

 

Gairės: Gitanas Nausėda, Lietuva, Rusija, BRELL, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS