G. Šimkus: greito palūkanų mažinimo rinkos tikisi pernelyg optimistiškai | kl.lt

G. ŠIMKUS: GREITO PALŪKANŲ MAŽINIMO RINKOS TIKISI PERNELYG OPTIMISTIŠKAI

Europos Centriniam Bankui (ECB) praėjusią savaitę antrą kartą iš eilės nusprendus nedidinti palūkanų normų, Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus sako, jog ankstyvo ir greito bazinių palūkanų normų mažinimo rinkos tikisi per daug optimistiškai.

„Aš manau, kad rinkos lūkesčiai yra pernelyg optimistiniai, tokiems lūkesčiams išsipildyti makroekonominė informacija turėtų mus nustebinti kainų augimo prasme iš tikrųjų pozityviai, bet tai turėtų būti siurprizai. Bet jeigu tų siurprizų nebus, tai, mano galva, tas lūkestis apie ankstyvus ir greitus palūkanų normų sumažinimus jis gali būti perdėm optimistinis“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė G. Šimkus.

Jis sutinka, kad pastaruoju metu buvo „pozityvios informacijos“ apie ekonomikos pokyčius, bet primena, kad ECB prognozės keitėsi nedaug.

„Jeigu pasižiūrėtume į Europos Centrinio Banko makroekonomines projekcijas, pamatytume, kad tokia vidutinė perspektyvų situacija ne taip smarkiai ir pasikeitė. Peržiūrėti šių metų infliacijos skaičiai, pabloginta ekonomikos šiek tiek prognozė, peržiūrėta, beje, reikšmingiau, kitų metų infliacijos prognozė, bet 2025, 2026 metai išlieka mažai pakitę“, –  kalbėjo G. Šimkus.

Praėjusią savaitę ECB antrą kartą iš eilės nutarė nekeisti pagrindinių palūkanų normų.

ECB pernai liepą pradėjo precedento neturinčią palūkanų kėlimo kampaniją, per ją priėmė 10 sprendimų dėl skolinimosi išlaidų didinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Bankų

Reketas tęsiasi! Jeigu 2008 atseit žlūgo Lechman Brothers, tai dabar sąmoningai ECB dūsina žmones. 2% iš lubų paimta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS