G. Šimkus: parama dėl infliacijos turi būti taikoma jautriausioms grupėms | kl.lt

G. ŠIMKUS: PARAMA DĖL INFLIACIJOS TURI BŪTI TAIKOMA JAUTRIAUSIOMS GRUPĖMS

Augant energetikos išteklių, maisto ir kitoms kainoms valstybė turėtų suteikti socialinę paramą jautriausioms visuomenės grupėms, sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas. Tačiau Gediminas Šimkus pabrėžia, kad kainoms augant, gana sparčiai auga ir darbuotojų darbo užmokestis.

„Matome spartų kainų augimą, bet ne visos mūsų visuomenės grupės susiduria ar iš tikrųjų neišgali pakelti šitos gan aukštos infliacijos naštos, todėl mes pasisakome, kad fokusuokime mūsų valstybės pagalbą šituo trumpuoju laikotarpiu tiems, kam reikia, per socialinės pagalbos priemones“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė G. Šimkus.

Anot jo, Lietuvos bankas teigiamai vertina nuo šių metų jau išplėstą šildymo kompensacijų gavėjų ratą, taip pat PVM kompensuovimą centriniam šildymui, nors priemonė, pasak G. Šimkaus, nebuvo pati taikliausia.

„Bet turime pasakyti ir tai, kad yra platesnė priemonė, kurios naudą patirs ne tik tie, kurie sunkiai gali susimokėti išaugusias išlaidas, bet ir tie, kurie neturi šitos problemos. Kita vertus, sakoma, čia daugiau miestų problema buvo – išaugusios centrinio šildymo kainos, bet išaugo ir kitų šildymų būdų kainos, todėl ši priemonė nėra pati taikliausia“, – sakė G. Šimkus.

Jis taip pat mano, kad antiinfliacinės priemonės, taikomos kitose šalyse, pavyzdžiui, PVM maistui mažinimas, yra mažai veiksmingos.

„Mes tą puikiai matėme: PVM sumažintą kai kurioms veikloms praėjusias metais – tai nevirto į mažesnes kainas ir su tuo susiję keletas priežasčių, kad niekas nėra garantuotas, kad ta apimtimi, kuria sumažinamas PVM, sumažės ir, pavyzdžiui, maisto kainos, kad maisto kainos bus padidintos prieš PVM sumažinimą ir juolab PVM sumažinimas būtų laikinas ir po to, kai PVM būtų atstatomas, patirtume dar stipresnį kainų ūgtelėjimą“, – sakė G. Šimkus.

„Mes pasisakome už tas priemones trumpuoju laikotarpiu, kurios nukreiptos pirmiausia į vargingiausius, socialiai labiausiai jautrius asmenis, kurie patiria didžiausią kainų augimo poveikį“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS