G. Skaistė mokesčių reformos kritikams: paketas turi išlikti subalansuotas | kl.lt

G. SKAISTĖ MOKESČIŲ REFORMOS KRITIKAMS: PAKETAS TURI IŠLIKTI SUBALANSUOTAS

Valdančiosios koalicijos partnerės Laisvės partijos atstovui pareiškus, kad svarstant mokesčių reformą reikėtų koncentruotis tik į pelno mokestį, o gyventojų pajamų (GPM) bei nekilnojamo turto (NT) mokesčių pakeitimus „padėti į šalį“, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog tokiu atveju valstybės biudžeto pajamos nebūtų subalansuotos. 

„Pelno mokesčio pakeitimuose yra daugybė lengvatų, kurios mažina valstybės biudžeto pajamas. Tuo tarpu mokestinio paketo dalis, kuri generuotų daugiau pajamų į valstybės biudžetą, yra kituose įstatymuose. Man atrodo, kalbėdama apie subalansuotą paketą, tą ir turiu omenyje“, – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė G. Skaistė. 

Komentuodama Vytauto Mitalo teiginį, jog mokesčių reforma „tik drumsčiamas vanduo dėl RRF lėšų“, finansų ministrė pasiūlė perskaityti Vyriausybės programą, jos priemonių įgyvendinimo bei „Naujos kartos Lietuva“ planus. 

„Man atrodo, viskas buvo daroma nuosekliai įtvirtinant tai į tam tikrus strateginius planavimo dokumentus“, – sakė G. Skaistė.

Ministrė teigė dėl mokesčių reformos paketo pasiūlymų esanti pasiruošusi diskutuoti su kolegomis Seime, tačiau, pakartojo, jog paketas turi išlikti subalansuotas.

„Jeigu daromi sprendimai vienoje pusėje, kurie mažina valstybės biudžeto pajamas, analogiškai turėtų būti sprendimai ir kitoje pusėje“, – kalbėjo G. Skaistė.

Seimui šią savaitę pateiktą Lietuvos banko (LB) išvadą dėl mokesčių reformos finansų ministrė įvertino kaip „pakankamai objektyviai apžvelgusią mokestinio paketo pasekmes mokesčių sistemai“.

Vis dėlto LB ekspertams teigiant, jog mokesčių pertvarka šalies ekonomikai suteiks tik trumpalaikį impulsą, G. Skaistė pažymėjo, kad svarbiausi reformos lūkesčiai – pajamų nelygybės mažinimas bei mokesčių sistemos teisingumas.

„Pirminis lūkestis formuojant mokestinius pasiūlymus Seimui buvo pajamų nelygybės mažėjimas ir mokestinės sistemos teisingumas. Man atrodo, kad tie lūkesčiai, kuriuos formulavo Vyriausybė tiek savo programoje, tiek aš sau, kaip finansų ministrė, kuomet rengėme mokestinių pasiūlymų paketą, yra tame pakete atliepti“, – kalbėjo finansų ministrė.

Verslo atstovams ir kai kuriems politikams sakant, jog mokesčių reforma didins šešėlį, G. Skaistė teigia, jog šešėlį mažina ne tik mokesčių sistema, bet ir žmonių sąmoningumas.

„Šešėlio mažinimui yra specialus šešėlio mažinimo ir pridėtinės vertės mokesčio atotrūkio mažinimo planas (...) ir taip pat jau matome, galima sakyti, pirmuosius vaisius, nes Europos Komisijos pridėtinės vertės mokesčio atotrūkis mažėja keletą metų iš eilės ir pastaraisiais metais tas mažėjimas yra ženklesnis negu anksčiau“, – sakė G. Skaistė.

„Šešėlis paprastai mažėja ne tik dėl mokesčių sistemos buvimo ar nebuvimo priemonių, bet taip pat ir dėl finansinio raštingumo, dėl žmonių sąmoningumo ir matome, kad žmonių sąmoningumas mokant mokesčius taip pat yra linkęs augti“, – pridūrė ministrė.

LB ekspertų vertinimu, reformos poveikis šešėlinei ekonomikai priklausys nuo dirbančiųjų ir verslo reakcijos į pasikeitusią mokestinę naštą.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Taigi

Minimali alga turi būti neapmokestinamo jokiais mokesčiais, nes tai pinigai reikalingi žmogaus pragyvenimui, jokios ne pajamos, o darbo jėgos savikaina. Įdomu, kaip ten " balansuojama", jei išmokos ūkininkams neapmokestinamos, tai jau ne pajamos? Turto apmokestinimui ūkininkams išskirtinės lengvatos? O žmogui pragyvenimui reikalingi pinigai apmokestinami? Balansuotojai.......Karbauskis tai seime.....

Anonimas

man rods kad JI irgi BE DUMO neapsiena !

na

buhalterio mąstymas, subalansuotas ? , neatsižvelgiant į valstybės ekonomikos raidą/vystymąsi. Padidinus, dalis nueis į dugną, dalis į šešėlį. Rezultatas prarastos pajamos ir socialinių išmokų padidėjimas. tikslas pasiektas subalansuotas? Ką daryti kitais metais vėl didinti mokesčius? Mokesčius reikia mažinti, kad dirbantieji turėtų pajamas ir galėtų jomis užvesti ekonomikos vartojimo variklį, nes dabar visis nori gyventi oriai iš išmokų, jei kaimo vietovėse parduotuvės parduodami pomidorai pienas ir kiaušiniai tai ar dar nėra apie ką mąstyti dėl visos ekonominės politikos? Trūksta ko ? transporto tarp rajono centrų? Tai paleiskite,noras turėti savo rinkėją šelpiamą soc. Išmokomis?. Nugirdytą ir apsvaigusi?Tad mokesčius reikia mažinti. suliginti? Liginkime mažinkite dirbančių mokesčius, tokiu būdų pridedant prie algų, rezultatas? Atsiras rinkoje daugiau pinigų ir mažės socialinės išmokos, susirinks per apyvartą, išlaidos per socialinių išmokų mažėjimą. Biudžetas bus subalansuotas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS