I. Šimonytė: mokesčių reformos paketas Seimo šią savaitę nepasieks | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: MOKESČIŲ REFORMOS PAKETAS SEIMO ŠIĄ SAVAITĘ NEPASIEKS

Nebaigus derinti mokesčių reformos paketo, Vyriausybė trečiadienį, tikėtina, jo nesvarstys, sako premjerė Ingrida Šimonytė. Jos teigimu, Seimui ketvirtadienį paketas irgi nebus pateiktas.

„Iš esmės nėra baigtas jos derinimas ir ketvirtadienį ji negalėtų būti net techniškai posėdyje, todėl kad Vyriausybė net jeigu pritartų Vyriausybės posėdyje, ko nesitikiu, nes dar šiandien tarpinstituciniame pasitarime diskutuojama, galbūt dar reikės kelių raundų diskusijų, – tas pagal statutą neįmanoma. Todėl ketvirtadienį šito klausimo nebus, kada jis bus – pamatysime“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Liberalų sąjūdžio frakcija Seime neseniai pareiškė, kad rengdami mokesčių pakeitimus konservatoriai nesilaiko koalicijos sutarties, kurioje reforma nebuvo numatyta, be to, koalicija iki šiol nėra sutarusi dėl viešojo sektoriaus įsipareigojimų masto. Valdančiajai koalicijai priklausančios Laisvės partijos nariai taip pat yra išsakę kritikos reformai.

I. Šimonytė sako, kad koalicijos partnerių kritika ir siekis atsirinkti tik patinkančius mokesčių pakeitimus trukdo siekti bendrų tikslų.

Aš vis dėl to norėčiau, kad kolegos apsispręstų.

„Politiškai tokia laikysena nestebina, bet praktiškai žiūrint į tuos uždavinius, kuriuos Vyriausybė ir dauguma yra užsibrėžusi sau išspręsti, nuoseklumo tame yra mažai“, – sakė I. Šimonytė.

Ji taip pat teigė laukianti iš kolegų koalicijoje pasiūlymų, kokių išlaidų valstybei reikėtų atsisakyti, norint išlaikyti dabartinę mokesčių sistemą, kurią premjerė vadina „nuosaikia“.

„Matyt, kad mums reikės kalbėti labai atvirai ir labai tiesiai – kad jeigu mes neturime valios susitarti iš viso ką nors keisti mokesčių sistemoje, arba galime keisti tik tas dalis, kurios mažina biudžeto pajamas (...) Aš vis dėl to norėčiau, kad kolegos apsispręstų, kokių ambicijų išlaidų srityje jie siūlo atsisakyti, kad valstybė galėtų gyventi su nuosaikiu apmokestinimo lygiu, kokį dabar turi Lietuva“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Anot jos, mokesčių reformą kritikuojančių koalicijos partnerių vadovaujamos ministerijos kitų metų biudžete prašo didinti finansavimą maždaug 1,5 mlrd. eurų.

„Aš norėčiau atkreipti dėmesį, kad ateinančių metų biudžetui papildomi ministerijų prašymai finansuoti jų programas viršija tris milijardus eurų papildomai. Ir tame tarpe taip pat yra ne viena liberalių partijų vadovaujama ministerija ir suma, kurios yra papildomai prašoma savo programoms, yra gana reikšminga, sakyčiau, kad apie pusę šios sumos“, – žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Mokesčių reformos pakete siūlomas didesnis individualios veiklos apmokestinimas, papildomas gyventojų pajamų mokestis, pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais, visuotinis nekilnojamojo turto mokestis, investicinė sąskaita ir kiti pokyčiai. Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, taip siekiama sąžiningesnės ir labiau subalansuotos mokesčių sistemos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Mokesčių mokėtojas

Nenustebsiu, jei mokesčių reorą nubalsuos kokia gruodžio 30 tą. Tokia gnydinė konservų prigimtis - smūgiuoti iš tamsaus kampo niekam neįtariant...

Laikas

Mesti sita “blliuske” į šiukšlių maišą. Baisu žiūrėti

Tam ALIO

Jau saugiai guli nuosavose ,,reikalingų,, žmogų mašnose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS