I. Žilienė: siūloma prisijungimą prie tinklo lengvinti ir gaminantiems vartotojams | kl.lt

I. ŽILIENĖ: SIŪLOMA PRISIJUNGIMĄ PRIE TINKLO LENGVINTI IR GAMINANTIEMS VARTOTOJAMS

Bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) nuo balandžio atnaujinant elektros įrenginių prijungimo prie tinklų metodiką, energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad siekiama sutvarkyti teisinę bazę, kad nauja kainodara būtų prieinama ir gaminantiems vartotojams.

Pasak jos, ministerija jau rengia įstatymo pakeitimus, kad gaminantiems vartotojams, norintiems pasididinti galią ar įsirengti saulės elektrinę, už jų prijungimą jie mokėtų atsižvelgus į norimą galią ir atstumą iki transformatorinės.

„Manome, kad toks principas, kai pereinama prie prijungimo įkainių skaičiavimo mokant už vieną kilovatą, atsižvelgus į vartotojų norimą galią ir atstumą iki artimiausios transformatorinės, galėtų būti pritaikytas ir gaminantiems vartotojams“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje teigė I. Žilienė.

„Su šiuo pokyčiu elektros prieinamumas sutrumpės ir gyventojams palengvės procedūros dėl prijungimo prie elektros tinklų. Ir kaštų padengimo principas yra naudingas“, – kalbėjo ji.

Su šiuo pokyčiu elektros prieinamumas sutrumpės ir gyventojams palengvės procedūros dėl prijungimo prie elektros tinklų.

 

Nuo balandžio 1 dienos ESO taikys naują įrenginių prijungimo prie tinklų, arba galios didinimo metodiką ir atnaujins įkainius visiems vartotojams, išskyrus gaminančius.

ESO klientai bus skirstomi į tris grupes, o galutinį prijungimo prie skirstymo tinklo arba galios didinimo įkainį lems atstumas nuo prijungiamo objekto iki artimiausios transformatorinės.

Į pirmąją grupę pateks vartotojai, kurių objektas yra arčiau nei 100 metrų, jie turės padengti pusę prijungimo kainos, o paslaugos tarifas sieks 103,07 euro už kilovatą. Antroje grupėje bus klientai, kurių objektai nutolę 100–400 metrų, trečiąją – 400–1000 metrų – jie už kiekvieną prijungiamą kilovatą mokės atitinkamai 149,14 euro ir 347,12 euro.

„Prisijungimas prie tinklų suskirstytas į tris ruožus (...), fiksuotas dydis, keliais paspaudimais (vartotojas – BNS) žino kainą. Jei kaina tinka, klientas keliauja į ESO savitarną, gauna sutartį, apmoka ir laukia paslaugos suteikimo. Reiškia, nėra perskaičiavimų, operatorius negrįžta, neprašo primokėti, kaina nesikeičia. Nereikia tinkle rezervuoti papildomos galios, nes klientas, žinodamas kainą, tos paslaugos nori ar nenori“, – komisijos posėdyje kalbėjo ESO Tinklo vystymo tarnybos vadovas Ovidijus Martinonis.

Naujoji metodika kol kad nebus taikoma gaminantiems vartotojams.

ESO teigimu, taip supaprastinama naujų vartotojų prijungimo ar esamų vartotojų galios didinimo kainodara, bet to, prie skirstymo tinklo prisijungiantys buitiniai vartotojai už paslaugą mokės proporcingai. Anot operatoriaus, dabar gyventojai norėdami prisijungti prie tinklų turėdavo apmokėti jų rekonstrukcijos kaštus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS