„Invegos“ vadovas: balandį – pirmieji kvietimai įmonėms iš 1 mlrd. eurų paskolų fondo | kl.lt

„INVEGOS“ VADOVAS: BALANDĮ – PIRMIEJI KVIETIMAI ĮMONĖMS IŠ 1 MLRD. EURŲ PASKOLŲ FONDO

Apie 1 mlrd. eurų paskolų verslui šiemet planuojanti pasiūlyti bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) ketina bendradarbiauti su privačiais investuotojais ir kartu finansuoti įmonių projektus, įskaitant ir gynybos pramonę, sako finansų įstaigos vadovas.

Pasak Dainiaus Vilčinsko, verslas galės pretenduoti į tiesiogines „Invegos“ paskolas – jau balandį „Invega“ skelbs pirmuosius kvietimus iš 1 mlrd. eurų fondo vidutinėms ir stambioms įmonėms.

„Kviesime ir privačius finansų rinkos dalyvius bendradarbiauti. Norėtume, kad tas milijardas pasidaugintų į reikšmingesnes sumas. Todėl labai norėsime kofinansuoti – ar tai būtų sindikatai, ar tai būtų klubinės paskolos, ar tiesiog skirtingoms paskirtims tam pačiam gavėjui suteikti finansavimą“, – ketvirtadienį ekonomikos forume „Lietuvos Davosas 2024“ sakė D. Vilčinskas.

„Tai galės būti tiesioginės paskolos, sindikuotos paskolos, subordinuotos paskolos“, – teigė jis.

Anot „Invegos“ vadovo, viena įmonė galės pretenduoti į iki 150 mln. eurų paskolų, o ji pati privalės į projektą investuoti bent 20 proc. jo vertės, iš kurių 10 proc. turės būti nuosavos lėšos.

„Norisi, kad įvairūs sektoriai gautų finansavimą, įvairios įmonės gautų galimybę finansuoti savo inovatyvius projektus“, – teigė D. Vilčinskas.

Įstaiga paramą skirs į dekarbonizavimą, skaitmenizavimą ir inovacijas investuojančioms bendrovėms, taip pat – gynybos pramonei.

„Invega“ paramą verslui finansuos Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) paskolos lėšomis.

Seimo Ekonomikos komitete D. Vilčinskas trečiadienį sakė, kad bendra naujų „Invegos“ priemonių suma 2024 metais bus didesnė nei 2 mlrd. eurų.

Jo teigimu, praėjusių metų pabaigoje „Invega“ turėjo 11 tūkst. klientų ir buvo sudariusi 16 tūkst. sutarčių. 2023-aisiais įstaiga pasirašė sutarčių už 468 mln. eurų, o bendras portfelis siekė 1,4 mlrd. eurų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rūtenis

Paskolos, žinoma, yra gerai, bet labai svarbu ir kad neatsitiktu kartotinis atsitikimas, antai 40 milijonų pralošimas su visomis šakėmis į vandenį, kažkaip man nuo tokių kontorų tą kvapelį užuodžiu. Žinoma, ją neva tai prižiūri valstybinės instancijos, bet juk mes manėme kad ir BALTCAPą kažkas turėjo prižiūrėti, bet vot mūsų vargo šalelėje daugiau stebuklų ir mistikos, negu 1000 ir vienoje naktyje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS