Kaip 26 afrikiniai drambliai – tiek svers Lietuvoje planuojami įvesti euro banknotai | kl.lt

KAIP 26 AFRIKINIAI DRAMBLIAI – TIEK SVERS LIETUVOJE PLANUOJAMI ĮVESTI EURO BANKNOTAI

Valdžia jau mato eurą Lietuvoje ir rengiasi jo įvedimui, tačiau verslas sako iki šiol nežinantis, ką planuoja valstybės institucijos, ne tik, pavyzdžiui, kiek laiko reikės skelbti dvejopas kainas litais ir eurais, bet ir kaip pirkėjams duoti grąžą. Tuo metu centrinis bankas suskaičiavo, kiek euro banknotų ir monetų sausį pasieks vartotojus.

Latvijoje euras apyvartoje jau beveik du mėnesius. Vieningai sutariama, kad kaimynai latus į eurus pakeitė labai sklandžiai ir jau dešimtą dieną po įvedimo 85 proc. atsiskaitymų vyko naująja valiuta.

Lietuvos institucijos remiasi gerąja Latvijos patirtimi ir jau planuoja euro kelią Lietuvoje, tačiau verslas sako dar daug ko nežinantis, negalintis numatyti, ko tikėtis ir kiek tai kainuos.

„Mes nežinome, kaip Lietuvoje bus įvedamas euras, kokie bus reikalavimai. Yra analogijos iš kitų šalių, tačiau tik kai mes žinosime kas viskas bus Lietuvoje – kaip turės būti vykdoma, prieš kiek laiko ir t.t, galėsime skaičiuoti sąnaudas“, – sakė kooperatyvų sąjungos „Lietkoopsąjunga“ vadovas Robertas Miliauskas.

„Mums reikia aiškumo – kada ir kokie reikalavimai. Tada galėsime eiti daryti darbų. Bus darbo ir darbuotojus apmokyti, ir vartotojus informuoti, ir techninio darbo – pakeisti pačias kainų etiktes“, – dėstė „Maxima LT“ generalinis direktorius Arūnas Zimnickas.

„Kas būtų labai kritikuotina, tai – labai ilgą laiką dvigubų kainų rodymas, kas automatiškai padidintų kaštus, visa tai turi būti labai kompaktiška, labai aišku vartotojui, bet neturi tęstis labai ilgą laiką“, – kalbėjo UAB „Aibė“ Verslo plėtros departamento direktorius Aidas Kaubrys.

Nors prekybininkai vieningai tvirtina, kad kainos dėl euro įvedimo neturėtų augti, neneigia, kad jas teks koreguoti dėl sąnaudų, kurių patirs per pasirengimą. Kiti žada šias išlaidas padengti iš savo pelno.

„Kaštų, šiek tiek aišku bus, patys suprantate – kompiuterinė sistema pereiti turi iš litų į eurus, o pereinamuoju laiku“, – paaiškino „Lėvuo“ valdybos narys Vaclovas Šemberas.

Centrinis bankas jau dabar planuoja, kiek prireiks grynųjų, koks jų kiekis pasieks vartotojus. Likus trims mėnesiams iki naujos valiutos įvedimo, į komercinius bankus atkeliaus euro monetos, prieš du mėnesius ir banknotai. Vasarą gavus pritarimą, kad Lietuva gali įsivesti eurą, nuo sausio mūsų šalyje pradės cirkuliuoti beveik 400 mln. vienetų euro monetų ir triskart mažiau vienetų euro banknotų.

„Banknotų kiekis svoriu bus maždaug 26 afrikiniai drambliai, o monetomis apskritai keli šimtai afrikinių dramblių“, – palygino Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Centrinis bankas skaičiuoja, kad pasirengimas ir valiutos keitimas šaliai kainuos apie 100 mln. litų per 2 metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha cha cha

O KO JIS IEŠKO ĮKIŠĘS GALVĄ, GAL EURŲ??? NEGI VISIEMS REIKS KIŠTI TEN GALVAS PASIIMTI EURŲ?

palyginimas

Ivesti eurui pinigu kaip sieno, atstatyti pensijas - skyle biudzete. Ka apgaudinejam, ponai? Gal viska reikia daryti atvirksciai?

PukisArch

O kodėl dramblys iš Indijos? Jie juk skiriasi : )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS