Kova su „išpūstomis“ kainomis: sieks apsaugoti pirkėjus nuo netikrų nuolaidų | kl.lt

KOVA SU „IŠPŪSTOMIS“ KAINOMIS: SIEKS APSAUGOTI PIRKĖJUS NUO NETIKRŲ NUOLAIDŲ

Civiliniame kodekse siūloma numatyti įpareigojimą pardavėjui suteikti pirkėjui informaciją apie taikomą kainos sumažinimą – nuolaidą. Siūloma per nuolaidų akcijas parduodamų prekių kainoje nurodyti ankstesnę kainą, taikytą ne mažiau kaip 30 dienų.

Tokį kodekso pakeitimo projektą įregistravusi Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė sako parengusi jį reaguodama į prekybininkų piktnaudžiavimus nuolaidų kainodara, kai prieš pranešdami nuolaidų akcijas, jie prekių kainas pakelia, o paskui skelbia apie prekių kainų sumažinimą.

„Lietuvoje vis piktinamasi nevaldomai augančiomis kainomis arba tuo, kad jos per akcijas prilygsta analogiškų prekių kainoms be nuolaidų kitose šalyse. Taip yra, nes vartotojų teisių apsaugos lygis Lietuvoje dėl įvairių priežasčių yra vis dar žemesnis nei kitose Europos šalyse. Tuo naudojasi sumanūs verslininkai. Jie manipuliuoja mūsų vartotojų aklu pasitikėjimu akcijomis ir nuolaidomis, kurios neretai būna iškeliamos prieš pat akcijas ir paskui nuolaida skaičiuojama nuo „išpūstos“ kainos“, – sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė R. Budbergytė.

Socialdemokratai Civilinio kodekso pakeitimo projektą parengė remdamiesi ES direktyva, kuri įpareigoja prekybininkus pranešti pirkėjui apie ankstesnę kainą, kuri buvo laikoma mažiausiai mėnesį prieš nuolaidos paskelbimą.

„Dabar vartotojai dažnai yra klaidinami, kai nuolaida taikoma nuo padidintos kainos. Faktiškai nuolaidos nėra arba ji ne tokia, kokią skelbia pardavėjas. Mūsų vartotojai dėl užaukštintų kainų nori nenori tampa „nuolaidų medžiotojais“, o pardavėjai tuo naudojasi ir taiko „nuolaidų“ kainodarą, kai prekės periodiškai pabranginamos ir daromos didelės nuolaidos. Daugelyje Europos šalių tai draudžiama“, – sako  Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Pagal siūlomą projektą, „pardavėjas privalo suteikti pirkėjui informaciją apie daiktams taikomą kainos sumažinimą (nuolaidą). Bet kuriame pranešime apie kainų sumažinimą turi būti nurodoma ankstesnė daikto kaina, kurią pardavėjas taikė nustatytą laikotarpį prieš pradėdamas taikyti sumažintas kainas. Ankstesne kaina yra laikoma mažiausia kaina, kurią pardavėjas taikė ne trumpesnį negu 30 dienų laikotarpį iki kainos sumažinimo. Tais atvejais, kai kaina mažinama nuosekliai, ankstesne kaina yra laikoma kaina, buvusi iki pirmojo jos sumažinimo“.

Taip pat siūloma numatyti, kad Vyriausybė ar jos įgaliota institucija gali nustatyti trumpesnį negu 30 dienų laikotarpį iki kainos sumažinimo, jei daiktas buvo rinkoje mažiau negu 30 dienų. Taip pat jai siūloma suteikti galimybę nustatyti  ir kitokias pirkėjų informavimo apie greitai gendančių arba prekinę vertę greitai prarandančių daiktų kainų mažinimo taisykles.

2019 m. lapkričio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvoje siūloma nustatyti sąlygas, kaip įgyvendinama pardavėjo pareiga informuoti pirkėją apie prekių kainų sumažinimą (nuolaidas). Būtent šios nuostatos yra perkeltos į teikiamą Civilinio kodekso pakeitimo projektą.

Tikimasi, kad priėmus kodekso pataisas bus garantuota didesnė vartotojų teisių apsauga. Taip pat manoma, kad  siūlomas reguliavimas labiau atitiktų ir konstitucinę normą, jog valstybė reguliuoja ūkinę veiklą taip, kad ji tarnautų bendrai tautos gerovei.

Šiuo metu pardavėjo pareiga informuoti pirkėją apie prekių kainų sumažinimą (nuolaidas)  įstatymo lygmens teisės aktuose nėra reglamentuota.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ai

O kada įsipareigos mūsų nebenuodyti,Apsaugok Viešpatie nuo liberalų ,nuo klaipėdietiškų konservų. Fortum ir toliau mus nuodys,jų dėka.

Senis

Nuolaidos žemina

Pvz.

Sviestą perku tik su nuolaida.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS