Laukiamo EK išaiškinimo dėl Kaliningrado tranzito gali ir nebūti | kl.lt

LAUKIAMO EK IŠAIŠKINIMO DĖL KALININGRADO TRANZITO GALI IR NEBŪTI

Jau kuris laikas spėliojant, kaip atrodys Europos Komisijos (EK) rengiamas išaiškinimas dėl sankcijų Rusijai taikymo tranzitu į Kaliningradą gabenamoms prekėms, vis labiau tikėtinas darosi scenarijus, kad bent jau artimiausiu metu jokių suformuluotų gairių Lietuvai keisti esamą tvarką nebus.

Kitaip tariant, gali būti taip, kad Europos Sąjungos struktūros nesiryš artimiausiu metu keisti to, kaip įgyvendinamos sankcijos per Lietuvą gabenamoms rusiškoms prekėms. Ir ne tik plieno ir juodųjų metalų tranzitui, bet ir alkoholiui bei cementui – šios prekės, sekant ES patvirtintų sankcijų logika, jau nuo liepos 10 d. nebegalės būti gabenamos iš Rusijos į Kaliningradą.

Eltos gauta neoficiali informacija iš ES struktūrų koridorių rodo, kad viskas krypsta būtent šia linkme. Taigi jau kone kelias savaites laukiamo išaiškinimo, numatančio kitokią nei šiuo metu Lietuva vykdo tranzito kontrolę sankcionuotoms rusiškoms prekėms, gali apskritai nebūti. Tokiu atveju, tikėtina, bent jau iki rudens vidurio, Lietuva ir toliau taikytų Kremlių erzinančias sankcijas kai kurioms į Kaliningrado sritį gabenamoms prekėms.

Tokio scenarijaus neatmeta ir europarlamentaras Andrius Kubilius. Kaip pažymėjo ekspremjeras, panašūs scenarijai buvo aptarti dar praėjusią savaitę ir jų, akcentavo A. Kubilius, niekas nepaneigė. Be to, politikas neatmeta tikimybės, kad nerimą bei aistras kėlę klausimai dėl vadinamojo Kaliningrado tranzito bus perimti iš Europos Komisijos ir sprendžiami rudenį vysiančios Europos Vadovų Tarybos (EVT) lygmeniu.

„Aš remiuosi praėjusios savaitės pabaigos „Bloomerg“ paskelbta informacija, kurios niekas nepaneigė. Jei iki tol buvo skelbiama, kad Europos Komisija rengia kažkokius naujus išaiškinimus, kad pasiduodama Kremliaus spaudimui, tai bloombergas paskelbė, kad nebus kažkokio naujo išaiškinimo, nes Komisija negali išaiškinti priešingai nei yra įtvirtinta ketvirtojo sankcijų paketo reglamente, kuris yra patvirtintas Europos Vadovų Tarybos. Ten juodu ant balto užrašyta, kad, pavyzdžiui, plieno gaminių transportavimas per ES teritoriją yra draudžiamas ir taškas. Ten nėra išlygų. Yra svarstoma, kad jei reikia kažką keisti, tai turi būti reglamente, o ne Komisijos kažkokiais išaiškinimais, ir tai bus daroma galbūt su septintuoju sankcijų paketu, apie kurį yra pradėta kalbėti, bet iki kurio dar yra gana toli“, – Eltai sakė A. Kubilius.

Anot jo, jei pastarąsias kelias savaites diskusijas kėlę klausimai būtų sprendžiami planuojamo septintojo sankcijų paketo Rusijai pagrindu, padėti tašką dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningrado sritį niuansų turėtų ES narių lyderiai. O tokiu atveju Lietuva, pažymėjo A. Kubilius, jau turėtų veto teisę.

„Jei būtų toks septintas paketas galbūt tada būtų keičiamos ketvirtojo paketo reglamentavimo nuostatos, nes tai yra tas pats dokumentas – su kiekvienu sankcijų paketu jis yra papildomas. Bet tam, kad būtų keičiamas reglamentas reikia Europos Vadovų Tarybos sprendimo. Ir čia gali Lietuva vetuoti, nepritarti tokiam sprendimui“, – sakė A. Kubilius.

Kaip pažymėjo politikas, sprendimai dėl septintojo sankcijų paketo veikiausiai bus priimti tik rudeniui įsibėgėjus.

„Artimiausia reguliari Europos Vadovų Taryba bus tik spalio mėnesį. Iki to laiko aš nematau, kas galėtų tą septintąjį paketą priimti“, – sakė A. Kubilius ir juokaudamas pažymėjo – Kaliningradui dėl netrukus įsigaliosiančių alkoholio gabenimo apribojimų gresia humanitarinė krizė.

„Gali iškilti gili humanitarinė krizė, nes Kaliningradas be alkoholio gali sunkiai išgyventi“, – sakė A. Kubilius.

Džiaugiasi, kad ES struktūros įsiklausė į tai, ką sako Lietuva

Faktas, kad Lietuvos vis dar nepasiekė EK išaiškinimai dėl naujos sankcijų taikymo tvarkos tranzitu gabenamoms prekėms, yra geras ženklas, tvirtina kitas europarlamentaras. Petro Auštrevičiaus teigimu, tai reiškia, kad ES struktūros įsiklausė į Lietuvos aiškinimus ir užimtą poziciją.

„Matyt, tai yra gera žinia – jie mus išgirdo. Išgirdo Lietuvos viešą diskusiją šiuo klausimu ir kritiką, kuri buvo išsakyta. Kritiką ne tik dėl Europos Komisijos veiklų, kurios, mano manymu, peržengė tam tikras ribas, bet ir dėl turinio. Aš manau, kad labai normali ir sveikintina mūsų politinės bendruomenės reakcija į visus šiuos reikalus atšaldė gerokai ir EK užsidegimą. Galbūt ir kai kurių sostinių užsidegimą važiuoti mums per kojas ir pasiekti savo tikslą mūsų sąskaita“, – Eltai teigė P. Auštrevičius.

„Aš džiaugiuosi, kad Lietuvai nebuvo įteikta „dovana“ liepos 6-ąją. O bandymų buvo labai greitai visą reikalą sutvarkyti, įforminti ir atiduoti biurokratams vykdyti. Taigi mes kol kas negavome tos nereikalingos dovanos“, – pridūrė europarlamentaras.

Birželio 17 d. įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą. Kaip tvirtina atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą yra grįstas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį. Tuo metu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laiko neteisėtu ir beprecedenčiu bei pagrasino atsaku, turėsiančiu poveikį visiems Lietuvos gyventojams. Savo ruožtu Europos Komisija užsimojo parengti naujas gaires dėl sankcijų. Kaip kalbėta viešojoje erdvėje – EK gali nurodyti leisti Rusijos prekėms vėl judėti tranzitu iš Rusijos į Kaliningrado sritį.

Ketvirtajame ES sankcijų pakete numatoma, kad nuo liepos 10 d. ES teritorija į Rusijos teritoriją bus draudžiama gabenti cementą, alkoholį, įvairias prabangos prekes, o nuo rugpjūčio 10 d. – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą iš Rusijos arba eksportuojamos Rusijos.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Ingrida Šimonytė teigė, kad Lietuva tęs ketvirtojo ES sankcijų Rusijai paketo įgyvendinimą ir stabdys kitų sankcionuojamų prekių tranzitą iš Rusijos į Kaliningradą nuo liepos 10 d., kai jos įsigalios.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Paaiškinimas

Sankcijos įvestos Rusijai dėl to, kad užpuolė Ukrainą. Viskas labai paprasta - Rusija nutraukia karą Ukrainoje, grąžina Ukrainai okupuotas teritorijas, išveda savo kariuomenę, padengia padarytus Ukrainai karo nuostolius ir ES sankcijos jai bus atšauktos. Rusija pasirašo tranzito sutartis su kuo nori ir galės tranzuoti kiek nori.

skiep

Kubilius ir Austrevic tempia Lietuva i kara su rusija.Daugiau nei akivaizdu,jau siulo vetuot ES pozicija del tranzito.Kam jie dirba ???Kas jiem dave teise taip zaist Lietuvos likimu?

Cha

Kubilius gi kuruoja ta sriti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS