Lietuvos banko vadovas siūlo ne taip plačiai dalinti valstybės kompensacijas | kl.lt

LIETUVOS BANKO VADOVAS SIŪLO NE TAIP PLAČIAI DALINTI VALSTYBĖS KOMPENSACIJAS

Lietuvos banko vadovas iš esmės teigiamai vertina Vyriausybės parengtą antiinfliacinį paketą, tačiau kritikuoja per plačias elektros, dujų ir šildymo kompensacijas bei „politizuotą“ pensijų didinimą.

Pasak LB valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, elektros ir dujų kainos  turėtų būti kompensuojamos ne visiems, o suvartojantiems mažiau.   

„Siūlome apsvarstyti elektros ir dujų kompensavimo schemų papildymą, numatant minimalų elektros ir dujų suvartojimo vienam asmeniui rodiklį – tai yra kompensuoti tik iki tam tikro suvartojimo“, – penktadienį žurnalistams sakė LB vadovas.

Anot G. Šimkaus, Vyriausybė turėtų numatyti apribojimus ir šildymo kompensacijoms – dabar ji užsimojo per plačiai, nediferencijuodama pagal žmonių pajamas, taip neefektyviai panaudodama tuos pačius mokesčių mokėtojų pinigus.

LB vadovas taip pat kritikavo Vyriausybės iš dalies politiškai motyvuotą pensijų didinimą, kuris G. Šimkaus nuomone, nukrypsta nuo įstatyme įtvirtintos pensijų indeksavimo sistemos.

„Viena vertus, galime suprasti, kad pensijos, palyginti su kitomis pajamų rūšimis, nėra didelės, todėl suprantamas noras pensininkams pridėti tam tikrą dalį, bet iš kitos pusės, mes vėl nukrypstame nuo įstatymais pasiekto gero ir teisingo rezultato – atitraukti pensijų didinimą nuo politinio ciklo, susiejant jį su darbo užmokesčio raida“, – sakė G. Šimkus.

„Tokie papildomi, vienkartiniai sprendimai šitą labai svarbią koncepciją silpnina“, – pridūrė LB vadovas.

Finansų ministerija patikslintame 2022 metų valstybės biudžeto projekte siūlo senatvės pensijas nuo birželio papildomai indeksuoti 5 proc. Be to, siūloma dar išplėsti šildymo kompensacijas gaunančiųjų ratą bei nuo liepos kompensuoti visiems gyventojams smarkiai išaugusias elektros ir dujų kainas.

Iš viso infliacijos pasekmių švelninimui atnaujintame valstybės biudžete numatyta 973 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

ziurekyt kad pensijas atims nes valdzioje Simonyte ji tai moka daryti

Veltėdis

Ačiū, už pašalpas. Prie tokios _aldžios tik durniai dirba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS