LIPFA: leidimas atsiimti pensijų fonduose sukauptas lėšas – diskutuotinas | kl.lt

LIPFA: LEIDIMAS ATSIIMTI PENSIJŲ FONDUOSE SUKAUPTAS LĖŠAS – DISKUTUOTINAS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai siūlant antros pakopos pensijų fonduose kaupiantiems žmonėms iš karto atsiimti iki 10,8 tūkst. eurų, Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) vadovas Tadas Gudaitis sako, kad pritarus šiam siūlymui juo, tikėtina, pasinaudos didesnė gyventojų dalis.

„Šioje vietoje tam tikrų diskusijų reikia. Tokie galbūt nedideli, bet tiksliniai palengvinimai, tikrai reikėtų įsivertinti, ar jie neįtakos kažkokių didesnių pokyčių. (...) Matome – sprendimai konstruktyvūs, diskutuotini, svarbu visą laiką galvoti, koks bus galutinis tikslas ir jų rezultatai“, – kalbėjo T. Gudaitis.

Iki 10,8 tūkst. eurų sukaupusiems gyventojams siūloma leisti rinktis – šią sumą atsiimti vienkartine arba periodine išmoka. Ministerija kovo viduryje pranešė, kad dėl šio ir kitų pakeitimų sutarta su suinteresuotomis institucijomis.

T. Gudaičio manymu, pritarus šiam siūlymui juo, tikėtina, pasinaudos didesnė gyventojų dalis, tačiau taip nebus išsaugotas jų turtas.

„Tikėtina, kad tendencija bus ta, kad žmonės daugiau norės pasiimti pinigus čia ir dabar. Tai toje vietoje reikėtų spręsti ir galvoti, ar tas vadinamas turto išsaugojimo fondas – koks yra jo tikslingumas, likvidumas, galbūt reikėtų pasakyti, kad jis bus skirtas ne turtui išsaugoti. (...) Šioje vietoje matome, kad tam tikrų diskusijų dar reikia“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė LIPFA vadovas Tadas Gudaitis.

Jis palankai vertina ir ministerijos siūlymą, pagal kurį kaupime atsisakęs dalyvauti asmuo pakartotinai į sistemą automatiškai būtų įtraukiamas tik vieną kartą, o sustabdžiusiems dalyvavimą automatinis įtraukimas nebebūtų kartojamas. T. Gudaitis sako, kad reikia skatinti žmones pensiją kaupti kitaip.

„Mes matome iš jų tam tikrus nepasitenkinimo signalus, kas liečia automatinį įtraukimą ir dažną reikalavimą to atsisakyti. Matome, kad ta vieta yra sprendžiama ir teigiamas dalykas, tik šioje vietoje reikia nepamiršti, kad kažkas turėtų atidirbti ir paskatinti pasirūpinti papildoma pensija“, – teigė jis.

T. Gudaitis teigia, kad asociacija vykdys bet kokius politikų  sprendimus: „Mes, pensijų fondai, vykdysime sprendimus, kurie bus priimti“.

LIPFA neigiamai vertina Finansų ministerijos pasiūlymą ateityje gyventojams neleisti susigrąžinti dalies įmokų į trečios pakopos pensijų fondus.

„Tie pasiūlymai yra buhalteriniai pasiūlymai, skaičiuojama debitas su kreditu, kiek mokesčių bus surinkta. Bet mes norime žiūrėti, kokius makroekonominius tikslus norima išspręsti su mokesčių tarifais“, – sakė T. Gudaitis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jo

Sodrą pertvarkyti į valstybinį pensijų fondą ir problemų kaip nebūta. Taip pat kompensuoti praradimus esantiems Sodroje dėl priemokos, kurią taiko II pakopai. Mokesčiai - vienoda procentinė dalis nuo pajamų visiems be jokių lubų. Problema iššpręsta.

manau

kiekvienas turi tureti teise paciam apsispresti,o ne prievarta suvaryti i kazkam naudingus privacius fondus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS