M. Skuodis: dėl draudimo Rusijos laivams įplaukti į uostus dar diskutuojama | kl.lt

M. SKUODIS: DĖL DRAUDIMO RUSIJOS LAIVAMS ĮPLAUKTI Į UOSTUS DAR DISKUTUOJAMA

Susisiekimo ministras sako, kad Europos Sąjungai (ES) svarstant uždrausti Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į Bendrijos jūrų uostus daugiausia diskusijų kyla dėl to, kaip  įgyvendinti tokį draudimą. Tačiau, pasak Mariaus Skuodžio, kai kurie sprendimai, nors ne tokie ambicingi, gali būti paskelbti jau netrukus.

„Kaip ir dėl oro erdvės – vienas dalykas yra pasakyti, kitas dalykas – įgyvendinti ir padaryti. Su laivais lygiai taip pat. Kodėl diskusijose tos detalės yra svarbios? Labai svarbu, kaip įgyvendinti sprendimą, kaip patikrinti, kam laivas priklauso. Tai dėl to tai ir užsitęsė“, – BNS trečiadienį sakė M. Skuodis. 

„Elementarus dalykas – ar laivas gali plaukti į uostą, ar negali plaukti į uostą. Tai dėl to lygiai taip pat dar yra diskutuojama ir čia šioje vietoje nuomonės šiek tiek išsiskiria dėl tam tikrų aspektų“, – pridūrė jis.

Pasak M. Skuodžio, tam tikrus sprendimus Europos Vadovų Taryba, kuri į neformalų susitikimą renkasi ketvirtadienį, gali paskelbti jau netrukus.

„Tam tikrų sprendimų jau ir šiandien bus. Galbūt jie nėra tokie ambicingi, kurių norėtų Lietuva“, – sakė susisiekimo ministras.

Jis teigė, kad Lietuva pasiruošusi priimti atskirą sprendimą uždrausti Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į Klaipėdos uostą, tačiau, ministro teigimu, to nedaroma siekiant laikytis bendros pozicijos su kitomis ES šalimis.

„Vyriausybė turi savo sprendimą, ir jis yra ant stalo. Ir su juo nėra jokių problemų. (...) Mes laikomės pozicijos, kad reikėtų žengti kelioms šalims visą laiką kartu. Tai tiesiog iš savo pusės mes esame pasiruošę, bet labai svarbu sutarti šitoje vietoje su partneriais, ir tos diskusijos vis dar vyksta, jos yra  nepasibaigusios, todėl Vyriausybė nedarė jokių žingsnių“, – aiškino M. Skuodis.

Ministras praėjusią savaitę teigė, kad draudimas Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į jūrų uostus derinamas su kitomis Baltijos jūros šalimis ir Europos Sąjunga. 

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį pakartojo, kad pirmiausia bandoma rasti bendrą sprendimą ES lygiu.

„Pirmiausia mes visą laiką ieškome, (...) kad tai būtų europinis sprendimas. Jis yra pats efektyviausias dėl to, kad yra uždaromos visokios spragos apeiti“, – BNS teigė G. Landsbergis.

„Mano rekomendacija yra, jeigu nepavyks rasti europinio sprendimo, tada ieškoti regioninio“, – sakė ministras.

G. Landsbergis neatmetė, kad bendras ES sprendimas gali būti rastas, o diskusijos tarp šalių narių vyksta kasdien.

„Europos Komisija dabar ruošia dokumentus ir diskusijos ambasadorių formatuose praktiškai vyksta kasdien“, – tvirtino užsienio reikalų ministras. 

Premjerė Ingrida Šimonytė praėjusį trečiadienį sakė, kad Europos Komisija ruošia sprendimo projektą ir jeigu europinis sprendimas bus priimtas greitai, tuomet nacionalinio sprendimo nereikės.

Reaguodama į Rusijos pradėtą karą Ukrainoje ir norėdama užtikrinti Lietuvos saugumą Susisiekimo ministerija praėjusią savaitę pasiūlė uždrausti Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į Klaipėdos uostą. Toks draudimas būtų taikomas laivams, plaukiojantiems su Rusijos vėliava ar kitaip siejamiems su šia šalimi ar su ja susijusiais asmenimis bei įmonėmis.

Praėjusią savaitę BNS kalbinti Lietuvos laivų savininkų ir agentų organizacijų atstovai sakė, kad tokios sankcijos gali nepavykti įgyvendinti visa apimtimi, nes laivų sąsajas su Rusija ne visada įmanoma greitai atsekti.

Gairės: Marius Skuodis, jūrų uostai, Rusijos laivai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS