Ministras: Komisija dar nepriėmė sprendimo dėl paramos Lietuvos pieno ūkininkams | kl.lt

MINISTRAS: KOMISIJA DAR NEPRIĖMĖ SPRENDIMO DĖL PARAMOS LIETUVOS PIENO ŪKININKAMS

Europos Komisija (EK) dar nepriėmė sprendimo dėl finansinės paramos krizę išgyvenantiems Lietuvos pieno ūkininkams, sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Anot jo, sprendimo priėmimas yra įstrigęs.

„Trečiajame pakete, kuriame yra suprojektuota ir pasiūlyta pagalba mūsų ir Latvijos pieno gamintojams taip pat yra įstrigusi“, – antradienį Žinių radijui sakė K. Navickas.

Ministras sako, kad Komisija dėl paramos Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių ūkininkams spręs tik po to, kai bus išspręstas klausimas dėl su Ukraina besiribojančių valstybių, į kurias patenka pigesni grūdai, klausimas.  

„Matyt, Komisija vistiek pirmiausiai sau prioritetais kelia susitarti dėl pasienio šalių, dėl Ukrainos grūdų, ir tada paleisti tą trečią paketą, kuriame yra šalys – Ispanija, Portugalija dėl sausrų, Italija – dėl potvynių, o mes su Latvija – dėl pieno. Tai pasiūlymas yra pateiktas, bet sprendimas nepriimtas“, – kalbėjo K. Navickas.

Jo teigimu, dėl pagalbos Lenkijai ir kitoms šalims taip pat dar neapsispręsta, vyksta intensyvios diskusijos, todėl Lietuva yra tapusi šios situacijos įkaite.

Ispanija, Portugalija dėl sausrų, Italija – dėl potvynių, o mes su Latvija – dėl pieno.

„Europos Komisijoje iki šiol nėra sutarimo dėl pagalbos pasienio šalims, nes tas vadinamas antras pagalbos paketas iki šiol nėra aktyvuotas ir vyksta tikrai intensyvios diskusijos užkulisiuose, ne tarybose, ne viešai, apie tai, kad būtų išspręstas šis klausimas. (...) Lenkijos situacija, aš tikiuosi, bus išspręsta, nes mes esame įkaitai tapę šios situacijos“, – kalbėjo K. Navickas.

Gegužės pradžioje ministras sakė, kad Lietuva gali tikėtis iki 18,6 mln. eurų paramos.

Balandžio 27 dieną dėl itin kritusių pieno kainų nukentėję Lietuvos ūkininkai lankėsi Briuselyje ir ten susitiko su už žemės ūkį atsakingu EK nariu. Susitikimo metu J. Wojciechowskis ūkininkams pažadėjo pasistengti surasti lėšų ir juos paremti.

Kovo pradžioje į K. Navicko prašymą padėti ūkininkams J. Wojciechowskis atsakė, kad pieno supirkimo kainos augo dvejus metus, jos ES, taip pat ir Lietuvoje buvo pakilusios iki rekordinio lygio, o dabartiniai pokyčiai nėra „rimtas rinkos disbalansas“.

Lietuva sunkumų patiriantiems šalies pieno gamintojams EK prašė skirti po 18,6 mln. eurų paramos per ketvirtį, kol kainos normalizuosis. K. Navickas anksčiau teigė, kad pagalba Lietuvai galėtų būti numatyta kitame EK pakete.

Siekiant stabilizuoti krizinę situaciją sektoriuje, Žemės ūkio ministerija gamintojams iš valstybės biudžeto skyrė 8 mln. eurų paramos už laikomas karves, tuo metu ūkininkai prašo bent 40 mln. eurų. 

G. Nausėda: Lietuvoje trūksta tvarkos, kaip išvengti sukrėtimų pieno sektoriuje

Pieno krizė parodė, kad vis dar trūksta ilgalaikių mechanizmų, kurie padėtų išvengti tokių sukrėtimų, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Neatliktų darbų turime ir žemės ūkyje. Pastaroji pieno krizė parodė, kad vis dar trūksta ilgalaikių ir tvarių mechanizmų, kurie padėtų išvengti tokių rinkos sukrėtimų ar bent sušvelninti jų poveikį“, – skaitydamas ketvirtąjį metinį pranešimą Seime antradienį sakė prezidentas.

Šiemet smarkiai kritus pieno supirkimo kainoms, ūkininkai teigė, jog jiems gresia bankrotas, jie rengė protesto akcijas,  prašė valdžios paramos.

Siekiant stabilizuoti krizinę situaciją sektoriuje, Žemės ūkio ministerija gamintojams iš valstybės biudžeto skyrė 8 mln. eurų paramos už laikomas karves, tuo metu ūkininkai prašo bent 40 mln. eurų. Be to, vis dar laukiama Europos Komisijos sprendimo dėl paramos Lietuvos pieno ūkiams.

G. Nausėda taip pat gyrė Seimą, kuris įsiklausė į argumentus dėl Ūkininko ūkio įstatymo.

„Tikiu, kad visi siekiame tų pačių tikslų – turėti stiprius regionus, gyvybingus kaimus, užtikrinti kartų kaitą žemės ūkio sektoriuje, paskatinti daugiau jaunų žmonių kurtis ir ūkininkauti regionuose“, – sakė prezidentas.

Anot jo, taip pat džiugina sprendimas dėl Žemės įstatymo pataisų, kurios suteiks daugiau galių savivaldybėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS