Ministrė: siūloma palankiau skaičiuoti išmokas tėvams | kl.lt

MINISTRĖ: SIŪLOMA PALANKIAU SKAIČIUOTI IŠMOKAS TĖVAMS

Siūloma palankiau skaičiuoti išmokas tėvams, kurių pajamos sumažėjo per pandemiją, sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Kalbant apie motinystės išmokas, jau pavasario sesijoje teiksime įstatymo projektą, kad mokestinis laikotarpis, pagal kurį yra skaičiuojamos išmokos, būtų imamas palankesnis. Tai yra, jeigu pajamos mažėjo per pandemiją, būtų skaičiuojamas laikotarpis iki pandemijos ir tada motinystės išmokos būtų didesnės nei po pajamų sumažėjimo“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė M. Navickienė.

Jos teigimu, bendra tvarka apskaičiuota išmoka būtų lyginama su pajamomis, gautomis iki karantino, ir išmoka būtų skiriama pagal palankesnį mokestinį laikotarpį.

„Tai yra, jeigu besilaukiančių mamų pajamos stipriai sumažėjo per pandemiją, apskaičiuojamas laikotarpis jų išmokai bus imamas palankesnis ikipandeminis“, – sakė ministrė.

Ji teigė, kad tokie pokyčiai numatyti trumpuoju laikotarpiu, tačiau ilgalaikių pokyčių vaiko priežiūros išmokų tvarkoje šiuo metu nėra planuojama.

„Čia turėtume žiūrėti labai kompleksiškai, ko mes norime pasiekti. Greitų sprendimų čia priiminėti tikrai nereikėtų“, – sakė M. Navickienė.

Ji taip pat sakė, jog šiemet nereikėtų tikėtis pokyčių skaičiuojant vaiko pinigų dydžius.

„Vaiko pinigai šiandieną yra tokie, kokie yra, ir jiems yra užtikrintas finansavimas, Seime yra patvirtintas vaikų pinigų dydis, todėl kalbėti apie pokyčius jau šiais metais tikrai nesiimtume. Manome, kad turime galvoti apie kitas priemones, kurios galėtų lemti žmonių didesnę socialinę apsaugą“, – sakė ministrė.

Vaiko pinigai šiemet padidėjo nuo 60 iki 70 eurų. Vaikams su negalia, taip pat vaikams iš gausių ar nepasiturinčių šeimų skiriama 111 eurų išmoka.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos anksčiau skelbtais duomenimis, vaiko pinigus iš viso gauna apie 518 tūkst. vaikų visoje Lietuvoje.

Per nėštumo ir gimdymo atostogas mokama motinystės išmoka, kuri siekia 77,58 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Vaiko priežiūros išmoka gavėjo pasirinkimu mokama metus arba dvejus. Pasirinkus gauti išmoką iki vaikui sukaks vieneri, kas mėnesį mokama 77,58 proc. nuo buvusio atlyginimo „ant popieriaus“, o pasirinkus išmoką gauti iki vaikui sukaks dveji, pirmais metais ji siekia 54,31 proc. nuo buvusio atlyginimo „ant popieriaus“, antrais metais – 31,03 proc. nuo buvusio atlyginimo „ant popieriaus“. Ši išmoka nemažėja įsidarbinus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

B

Kokio lygio turim ministrus vieniteliai lietuvos neturi jokio supratimo kaip valdyt truksta tai ministerijai Minedoo butu komplektas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS