Mokytojams ir medikams atostogų nurėžti nebeketina | kl.lt

MOKYTOJAMS IR MEDIKAMS ATOSTOGŲ NURĖŽTI NEBEKETINA

  • 1

Vyriausybės siūlomo naujojo socialinio modelio autoriai atsisakė idėjos sutrumpinti atostogas kai kurioms darbuotojų grupėms. Taip pat siūloma nekeisti tvarkos, kuri kai kuriems jų leidžia dirbti trumpesnę darbo dieną. Tačiau siūloma keisti atostoginių ir įvairių kitų išmokų apskaičiavimą. 

Tarkime, švietimo ir mokslo bei sveikatos darbuotojai, įsigaliojus naujam socialiniam modeliui, ir toliau turėtų atostogauti ilgiau nei kiti dirbantieji.

„Siūlome palikti tą patį reguliavimą, o ne taip, kaip siūlė mokslininkai - susitarti dėl laiko kolektyvinėse sutartyse“, - BNS sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorė Eglė Radišauskienė.

Pasak jos, tvarką norėta keisti, nes daugiausia tokių žmonių dirba viešajame sektoriuje.

„Tačiau pamatėme, kad profsąjungos nėra pasiruošusios toms deryboms, palikome tą tvarką Vyriausybės nutarimu reguliuoti“, - teigė ministerijos atstovė. 

E.Radišauskienė pranešė, kad iš siūlomo paketo išbraukiamos nuostatos dėl kitokio apmokėjimo už viršvalandžius, budėjimus, darbą poilsio ir švenčių dienomis.

„Naujame Darbo kodekse buvo įvestas bazinis tarifinis apmokėjimas (siūlytas ne mažesnis kaip MMA tarifas - BNS) ir nuo jo buvo siūloma skaičiuoti apmokėjimą už viršvalandžius, budėjimus, darbą poilsio ir švenčių dienomis. Tai dabar to bazinio, kuris preziumuojama, galėtų būti labai mažas, atsisakoma ir grįžtama prie dabartinio apmokėjimo“, - BNS teigė E.Radišauskienė.

Pasak jos, profesinės sąjungos įrodė, kad nauja tvarka dėl darbdavių piktnaudžiavimo nebūtų pasiteisinusi. 

Tačiau į socialinį modelį ketinama įtraukti naujas nuostatas dėl įvairių išmokų darbuotojams apskaičiavimo. 

„Atsisakysime visų vidurkių skaičiavimų... kažkiek minimaliai... Dabar, pavyzdžiui, jeigu išeini atostogų, atostoginių vidurkis yra skaičiuojamas už tris prieš tai buvusio ketvirčio mėnesius. Tai dabar sakoma, kad nebeskaičiuojama, kiek gavai per tuos tris mėnesius, o imamas visas vidurkis, kiek uždirbi“, - teigė E.Radišauskienė. 

Pasak jos, šiuo klausimu dar nėra galutinai sutarta: „Kaip ten bus tas vidurkis skaičiuojamas, pasižiūrėsime, kaip būtų geriausia darbuotojo naudai, kad nebūtų piktnaudžiavimų“. 

Ji neatmeta galimybės, kad vienais atvejais liks dabartinė tvarka, kitais - nauja. 

Vyriausybės siūlomą socialinį modelį, kurį sudaro Darbo kodekso ir dar maždaug 40 teisės aktų pakeitimai, ministrų kabinetas turėtų patvirtinti antradienį. Vėliau jis bus teikiamas Seimui.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad įstatymų projektų paketas Seimui bus pateiktas birželį, o spalį jis bus galutinai priimtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lukaa

Jeigu jau priimti tai tokį kokį parengė ,o kai parsidės išimtys, visas kodekso sistemiškumas iširs, ir vėl galvosim kad visos šalys kaip šalys, o pas mus kaip aborigenus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS