Prezidentas vetavo ūkininkų sodybų statybas griežtinančias pataisas | kl.lt

PREZIDENTAS VETAVO ŪKININKŲ SODYBŲ STATYBAS GRIEŽTINANČIAS PATAISAS

Prezidentas Gitanas Nausėda vetavo Ūkininko ūkio įstatymo pataisas, sugriežtinusias  sodybų statybas.

„Vakar aš pasirašiau savo dekretą, kuriuo vetuoju šį įstatymą, pateikiau savo pasiūlymus, kurie, mano nuomone, padės atsižvelgti į šių ūkininkų interesus“, – penktadienį LRT radijui sakė G. Nausėda.

Prezidentas tikisi, kad Seimas priims veto ir atsižvelgs į pastabas, kuriomis siūloma užkirsti kelią piktnaudžiavimui fiktyviai registruojant ūkininko veiklą bei suteikti galimybę tikriesiems jauniesiems ūkininkams.

„Šiandien bus mano veto paskelbtas, tikiuosi, kad Seimas, atsižvelgęs į problemas, kurias aš aiškinamajame tekste išdėsčiau, priims veto, įgyvendins reikiamus pasiūlymus ir mes išspręsime tiek sofos ūkininkų problemą, tiek ir suteiksime galimybes toliau dirbti ir investuoti jauniesiems ūkininkams regionuose“, – kalbėjo G. Nausėda.

Man regionų klausimas yra labai svarbus – aš noriu, kad regionuose liktų jauni žmonės, kad ten jie kurtų savo gyvenimą, kurtų savo ateitį ir kaip prezidentas darysiu viską, kad jiems tai daryti būtų patogiau ir priimtiniau.

„Man regionų klausimas yra labai svarbus – aš noriu, kad regionuose liktų jauni žmonės, kad ten jie kurtų savo gyvenimą, kurtų savo ateitį ir kaip prezidentas darysiu viską, kad jiems tai daryti būtų patogiau ir priimtiniau“, – pridūrė jis.

G. Nausėda sako, kad įstatymo pataisų idėja yra gera, bet dėl to negali kentėti tie, kurie realiai ūkininkauja.

„Manau, kad pati įstatymo idėja buvo teisinga ir noras kovoti su vadinamaisiais sofos ūkininkais yra teisingas, suprantamas, tačiau tai tai negali vykti sąskaita tų žmonių, kurie tikrai realiai ūkininkauja ir susiduria su realiomis problemomis“, – kalbėjo G. Nausėda.

Praėjusią savaitę Seimas leido ūkininkams statyti sodybas, jeigu jų dirbamos žemės sklypas ne mažesnis negu du hektarai. Pataisų iniciatoriai įsitikinę, kad naujos taisyklės nebeleis piktnaudžiauti fiktyviai registruojant ūkininko veiklą, statyti sodybas gražiausiose vietose – prie upių ar ežerų, saugomose teritorijose.

Pakeitimai leistų ūkininkams sodybas naujomis sąlygomis statyti ir neurbanizuotoje teritorijoje esančioje dirbamoje žemėje. Kaip ir dabar, negalės būti daugiau nei viena sodyba su pagalbiniais pastatais: fermų, ūkio, šiltnamių, kaimo turizmo statiniais.

Seimas taip pat nustatė, kad statybų galės imtis tik tokie ūkininkai, kurie pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius trejus metus bus deklaravę kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos. 

Kaip teigiama Prezidentūros pranešime, G. Nausėda siūlo mažiau ribojančias priemones, pavyzdžiui, atsisakyti reikalavimo ne tik įrodyti, kad žmogus bent trejus metus realiai vertėsi žemės ūkio veikla ir gavo iš jos pajamų, bet ir pasiekė tam tikrą pajamų lygį (50 proc.).

Prezidentas siūlo įtvirtinti, kad gyvenamąjį namą su priklausiniais galėtų statyti ūkininkas, bent trejus metus deklaravęs pajamas iš žemės ūkio veiklos, bet tokio reikalavimo nebūtų kitos paskirties ūkinių pastatų statybai.

Anot prezidento, reikalavimas statyti bet kokius pastatus turint daugiau nei 2 ha žemės apriboja galimybę veikti tokioms žemės ūkio šakoms, kurioms nereikia didelių žemės plotų, pavyzdžiui, šiltnamių ūkiams. Todėl siūloma numatyti, kad gyvenamasis namas su pagalbiniais pastatais būtų statomas tik 2 ha ir didesniame sklype, o kitos paskirties pastatai – nuo 0,5 ha.

Prezidentas atkreipia dėmesį, kad reikia svarstyti ir ūkininko ūkio registravimo taisyklių pakeitimus.

Taip pat siūloma įstatymo įsigaliojimo datą atidėti iki 2023 metų liepos 1 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Labai

teisingas zingsnis.Elitas ir visokie valdininkeliai savo reikalus pasitvarke.O varguoliams ir gojams - grauzkit spyga.

Susimąstė \\\\\.../////

apie "stiklęškę" draustinyje.

Anonimas

Nu va, kad ir prezidentas, jam vis dar nedaeina kad valstietis turintis desimti ar panasiai aro zemes nera ukininkas. O dieve, kas per menkysta tas musu prezidentas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS