Prezidento patarėjas: PVM lengvata maistui – svarstytina | kl.lt

PREZIDENTO PATARĖJAS: PVM LENGVATA MAISTUI – SVARSTYTINA

Siekiant mažinti infliacijos poveikį gyventojams gali būti svarstoma ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata maisto produktams, tačiau reikėtų kai kurių saugiklių, kad prekybininkai nepiktnaudžiautų, sako prezidento patarėjas.

„Kai yra tokio aukšto lygio infliacija, turbūt visos priemonės svarstytinos. Be abejo, PVM lengvata turėtų būti derinama su papildomais saugikliais, jie gali būti dviejų kainų skelbimas prieš įvedant lengvatą, tačiau tai sukelia tam tikrus kaštus ir riziką“, – antradienį Žinių radijui teigė prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius.

Anot jo, mažinamas maisto produktų PVM galėtų būti tik vienas būdų švelninti infliaciją, tačiau pirmiausiai reikėtų didinti gyventojų pajamas ir svarstyti neapmokestinamojo pajamų dydžio, vaiko pinigų didinimą ar subsidijas už elektrą ir dujas.

„Pirmas dalykas, kurį reikėtų daryti – tai didinti žmonių pajamas. Reikėtų kalbėti apie neapmokestintų pajamų dydžio didinimą, vaiko pinigų instrumentą, apie subsidijas dėl elektros ir dujų kainų, kurios yra kaip laikinasis instrumentas, pirmiausiai nuo to reikia pradėti ir tuomet žiūrėti, ko trūksta arba netrūksta“, – sakė V. Augustinavičius.

Pirmas dalykas, kurį reikėtų daryti – tai didinti žmonių pajamas.

Statistikų duomenimis, metinė infliacija liepą (liepą, palyginti su 2021 metų liepa) siekė 21,6 proc., o per mėnesį (liepą, palyginti su birželiu) prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,2 proc.

V. Augustinavičius sako, kad tokia aukšta infliacija dar gali būti nepasiekusi piko, nes rizikos veiksniai išlieka didelės energijos ir maisto kainos.

„Infliacija turbūt negali augti be ribų ir mes matome, kad tas augimo tempas, tas papildomas infliacijos prieaugis slopsta, bet neramina energijos kainos, kurios vėl patiria tam tikrą augimą spartų, ypač elektros kainos liepą šoko, matome dujų rinkoje yra didelis neapibrėžtumas ir gali būti didelis rizikos veiksnys, taip pat yra maisto kainos, kurios vis dar yra labai aukštos, infliacija maisto yra apie 30 procentų – beprecedenčiai dydžiai ir tai reikalauja tam tikrų priemonių, kurios padėtų gyventojams amortizuoti tą šoką“, – sakė prezidento patarėjas.

Seimo opozicija PVM lengvatą maistui siūlė kaip vieną iš savo antiinfliacinių priemonių, o Regionų frakcijos birželį pateiktais siūlymais, šio mokesčio tarifas galėtų būti nulinis.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau sakė, kad rudenį dar kartą gali būti tikslinamas šių metų valstybės biudžetas, tačiau, pasak jos, mažinti mokesčių – tarp jų PVM maisto produktams ar akcizų degalams – Vyriausybė neplanuoja.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė anksčiau sakė, jog PMV lengvatos maistui taikyti neketinama, nes nereguliuojamuose rinkos sektoriuose ji gyventojų nepasiektų, o nauda atitektų perpardavėjams, tiekėjams ir prekybos centrams.

Dabar maistui galioja 21 proc. PVM tarifas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS