R. Karbauskis: būtina tartis, kaip išvežti grūdus iš Ukrainos | kl.lt

R. KARBAUSKIS: BŪTINA TARTIS, KAIP IŠVEŽTI GRŪDUS IŠ UKRAINOS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad Lietuvos ir Ukrainos valdžios ir verslo atstovai turi tartis, kaip išvežti grūdus iš Ukrainos. Pasak jo, situacija su grūdais Ukrainoje yra „tragiška“.

„Ukrainoje yra tragiška situacija su grūdais, nes yra grūdų, kurie neišvežti, derlius bus nuimtas, o nebus kur jo padėti. Čia jau ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos Sąjungos klausimas“, – žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Anot jo, turi būti sudaryta komisija, kurioje dalyvautų Ukrainos ir Lietuvos ministerijų, taip pat verslo atstovai, kurie galėtų tokius klausimus spręsti.

„Diskutuodami tam tikromis konkrečiomis temomis, pavyzdžiui, kaip išvežti iš Ukrainos tą derlių, kuris bus išaugintas, kaip jų nesupūdyt laukuose, kaip nesukelti bado Afrikoje, čia viskas susiję. Aišku, tik valdininkai tos problemos neišspręs, yra verslo asociacijos Ukrainos ir Lietuvoje, yra modelis, kaip tai turėtų veikti. Jei neįmanoma spręsti Lietuvos ir Ukrainos santykyje, turi įsijunti Europos Sąjunga ir kitos institucijos, kurios galėtų padėti išspęsti tranzito klausimus, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Laikas pradėti šnekėti konkrečiai, kaip gyvensime toliau, nes keli mėnesiai ir jie kuls, jei nukuls ir supūdys viską, tai bus ne tik Ukrainos, bet ir viso pasaulio tragedija“, – sakė jis.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis trečiadienį sakė, kad Lietuva pasirengusi padėti išvežti iš Ukrainos dar neparduotą pernykštį grūdų derlių. pasak jo, grūdai būtų vežami per Lenkiją iki Klaipėdos uosto, įmonėms jau pateikti pasiūlymai, o bandomasis važiavimas turėtų įvykti artimiausiu metu.

Grūdų eksportas iš Ukrainos sutriko dėl Rusijos vasario pabaigoje pradėto karo.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega anksčiau sakė, kad Ukraina užima 10 proc. pasaulio kviečių, 13 proc. – miežių, 15 proc. – kukurūzų, virš 50 proc. – saulėgrąžų aliejaus rinkos.  

Šiaurės Afrika ir Artimieji Rytai javų importu iš Rusijos ir Ukrainos patenkina daugiau nei 50 proc. savo poreikių. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS