R. Pocius: naujas ESO skolos grąžinimo vartotojams grafikas – iki metų pabaigos | kl.lt

R. POCIUS: NAUJAS ESO SKOLOS GRĄŽINIMO VARTOTOJAMS GRAFIKAS – IKI METŲ PABAIGOS

Naujas beveik 160 mln. eurų vartotojų permokos bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) grąžinimo grafikas numatant trumpesnį nei 15 metų terminą turėtų būti patvirtintas iki metų pabaigos, sako rinkos reguliuotojo vadovas.

„Kol kas šiandien dar nesame konkrečiai sutarę dėl pačio grąžinimo grafiko, tą planuojame atlikti ir turėti sprendimą iki metų pabaigos“, – Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje trečiadienį teigė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

„Bet dėl pačio principo, dėl ko mes sutariame, kad tikrai matome galimybių ir potencialo šitą sumą išdėstyti per trumpesnį laiką“, – pridūrė jis.

Pasak VERT pirmininko, Valstybės kontrolei rekomendavus taryba dar turi patvirtinti kriterijus, pagal kuriuos bus grąžinama vartotojams 2018–2021 metais susidariusi skola.

R. Pocius pakartojo, kad reguliuotojas ESO įpareigojo nuolat ieškoti galimybių vartotojams greičiau sugrąžinti permoką.

„Visiems turbūt aišku, kad tie penkiolikos metų terminai yra tikrai labai labai ilgi ir turbūt nesutiksime mes su tuo, bet reikės ieškoti optimaliausio varianto, atitinkančio ekonominį tvarumą“, – teigė komiteto pirmininkas konservatorius Kazys Starkevičius.

Seimo narys liberalas Andrius Bagdonas siūlė parengti VERT metodiką, pagal kurią būtų persvarstytas ESO skolos grąžinimo vartotojams laikas.

VERT pirmininkas Renatas Pocius anksčiau teigė, kad 160 mln. eurų siekianti vartotojų permoka ESO susidarė dėl su reguliuotoju nesuderintų įmonės investicijų – įmonė esą nepakankamai investavo į infrastruktūrą, daugiau lėšų skirdama naujų vartotojų prijungimui ir tinklo plėtrai. Jo teigimu, šiuo metu ESO vartotojams liko grąžinti kiek daugiau 156 mln. eurų,

Savo ruožtu R. Radvila anksčiau tvirtino, kad minėtą skirtumą lėmė rinkos reguliuotojo 2021 metais pakeistas ir atgaline data pritaikytas turto bazės skaičiavimas. Jis taip pat teigė, kad vartotojams ilgiausiai per 15 metų grąžintina suma su palūkanomis sieks 200 mln. eurų, o ją numatoma grąžinti iš bendrovės pelno. 

Generalinė prokuratūra pranešė vertinsianti Valstybės kontrolės audito išvadas ir tuomet bus sprendžiama dėl viešojo intereso gynimo priemonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

cia TURETU GRAZINTI IKI METU PABAIGOS o ne nauja data ! vagis savo stiliuja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS