S. Gentvilas siūlys didinti statybų užbaigimo rinkos konkurenciją ir mažinti kainas | kl.lt

S. GENTVILAS SIŪLYS DIDINTI STATYBŲ UŽBAIGIMO RINKOS KONKURENCIJĄ IR MAŽINTI KAINAS

Aplinkos ministerija siūlys sumažinti reikalavimus nesudėtingiems statiniams – jiems nebereikės atlikti statybos užbaigimo procedūrų, sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Be to, anot jo, inicijuojamos įstatymų pataisos, kuriomis tikimasi padidinti statybų užbaigimo rinkos konkurenciją ir paslaugų kainas.

„Maži šiltnamiai, arba maži pastatėliai reikalauja statybos užbaigimo – įstatyme ketiname sumažinti ir susiaurinti jų apimtį taip, kad nereikėtų tokiam dideliam skaičiui, kas šiuo metu yra maždaug 15 tūkst., kurie turi derinti statybų užbaigimo deklaravimą, per metus planuojame sumažinti bent trečdaliu“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė S. Gentvilas.

Pristatydamas korupcines rizikas mažinančius Architektūros ir Statybos įstatymų pokyčius ministras sakė, kad turėtų būti daugiau privačių ekspertų, taip padidinant statybų užbaigimo paslaugų prieinamumą ir sumažinant jų  kainą. 

„Penktadienį registruojamas Statybų įstatymo projektas, kuriame išplečiame konkurenciją tarp privačių statybos ekspertų, įtraukiant ne tik viso pastato ekspertizę, bet ir dalies projekto ir statinio dalies ekspertus į šį procesą – tai turėtų pasitarnauti paslaugos prieinamumui, tiek kainai“, – sakė S. Gentvilas.

„Nuo gegužės mėnesio statybų užbaigimo deklaracijos yra perduotos privatiems ekspertams ir jiems esame davę tą pasitikėjimo mandatą, bet matome, kad nėra optimaliai veikianti rinka. Mes matome, kad statybų bumui tęsiantis ir nesustojant kainos yra aukštos, apimtys didelės“, – teigė jis.

Anot jo, didesnius nei 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatų užbaigimo procedūras kontroliuotų Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Ministras, be kita ko, sako, kad dabartinė praktika, kai nauja statyba vyksta per rekonstrukciją, nebebus leidžiama – bus siūloma reikalauti naujai statybai būtinų dokumentų, kai rekonstrukcijos metu statinys padidėja 50 procentų.

„Per rekonstrukciją iš esmės vykdoma nauja statyba, kai prie pamato bloko galima pastatyti naują pastatą arba jį išplėsti iki naujų dimensijų, kas vizualiai yra nauja statyba. Įstatymų pakeitimu įvertinome ir užlopome šią spragą – keičiant tūrį 50 procentų bus reikalaujama atitikti naujos statybos reikalavimus ir per rekonstrukciją nebus galima daryti naujos statybos, kas dabar yra bendra praktika“, – sakė S. Gentvilas. 

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įvertinusi korupcines ministerijos patvirtintos tvarkos rizikas teigė, kad nauja statyba vyksta per rekonstrukciją.

Anot ministro, turėtų būti didinamos baudos ir už savavališką statybą.

„Matome spragas dėl savavališkų statybų įteisinimo, todėl didiname baudas ir, priklausomai nuo statinio kategorijos tai bus irgi įstatyme atspindėta“, – teigė jis.

Tikimasi, kad tai įteisinantys įstatymų pokyčiai bus priimti Seimo rudens sesijoje.

Iki kito pavasario turėtų būti parengtos ir priimtos Statybų kodekso pataisos – statybą, teritorijų planavimą ir architektūrą reglamentuojančių teisės aktų turėtų sumažėti perpus, teigia ministras.

„Vyriausybėje pasitvirtinome koncepciją, iš esmės planuojame sumažinti 50 procentų teisės aktų statyboje, teritorijų planavime, architektūroje, juos sinchronizuoti, nes dažnai yra persiklojimas teisės aktų. (...) Tai bus atlikta iki kito pavasario. Tikėkimės, kad Seimas pritars“, – teigė S. Gentvilas.

Dėl kai kurių Aplinkos ministerijos priimtų dokumentų STT pateikė neigiamas išvadas, kad jie palieka vietos šešėliui, yra naudingi siauram interesų ratui. Rugpjūčio pradžioje dėl vienos iš jų Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą.

S. Gentvilo teigimu, šiemet STT ministerijoje atliko 21 antikorupcinį vertinimą, aštuoni iš jų buvo politikos srityje, tačiau jis tikino nejaučiantis tarnybų spaudimo, o į pastabas žiūri kaip į galimybę tobulėti.

„Aš į kiekvieną pastabą, kartu su ministerijos tarnautojais, žiūriu kaip į galimybę tobulėti, todėl mes su STT ar bet kuria kita tarnyba, Valstybės kontrole žiūrime į tas pastabas – dalį jų priimame, dalį atmetame. (...) Tai yra pasiūlymai, kaip tobulinti teisės aktus“, – sakė ministras.

Seimo opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai rugpjūčio pradžioje kreipėsi į ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę, kad ši įvertintų S. Gentvilo galimybes toliau eiti pareigas.

Ministras teigia, kad yra pasiruošęs atsakyti į opozicijos klausimus, o kalbas apie interpeliaciją vadina politikavimu.

„Aš esu pasiruošęs ateiti į opozicines frakcijas, jeigu jie pakvies. Man atrodo, kad yra manipuliuojama, kad antikorupciniai vertinimai yra kažkas blogo. Aš nesilaikau pozicijos, bet aš tik noriu, kad trumpa atmintis neliktų – tai jau ketvirtas kartas, kai kalbama apie interpeliaciją Simonui Gentvilui (...) Aš matau tiesiog politinio sezono pradžią“, – sakė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

qwsdc

Betvarkė tik didėja, pakeitimai galimai inicijuojami neteisėtų statybų vykdytojai. Smulkins objektus į mažesnes dalis, darys juos nesudėtingus. Nesudėtingiems statiniams nebereikės statybos leidimų, todėl niekas niekam nebus atskaitingas, niekas su niekuo nieko nederins -galės statyti viduryje miestų ir miestelių kiaulides, kenksmingų medžiagų gamybos fabrikėlius (juk viską galima bus pervadinti kitaip - iš velnio į angelą). Blogiau nei paskutiniame buvusios TSRS užkampyje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS