Šalies energetikos objektai bus saugomi nuo dronų | kl.lt

ŠALIES ENERGETIKOS OBJEKTAI BUS SAUGOMI NUO DRONŲ

Lietuvos elektros ir dujų perdavimo sistemų operatorės „Litgrid“ ir „Amber Grid“ planuoja įsigyti ir 19 šalies energetikos objektų įrengti bepiločius orlaivius galinčią aptikti ir neutralizuoti sistemą.

Pasak „Litgrid“ atstovo Mato Noreikos, sistemos turėtų pradėti veikti 2024 metais, o jas nuspręsta įsigyti atsižvelgus į rizikas, kylančias dėl spartaus bepiločių orlaivių technologijų vystymosi.

„Sparčiai plėtojantis bepiločių orlaivių technologijoms, augant jų skaičiui bei plečiantis jų panaudojimui, vertiname iš to kylančias rizikas ir būdus, kaip tinkamai apsaugoti energetikos infrastruktūrą, kuri priskiriama prie nacionaliniam saugumui kritinės infrastruktūros, nuo tyčinių ar neatsargių veiksmų su bepiločiais orlaiviais“, – BNS teigė M. Noreika.

Paskelbto pirkimo dokumentuose nurodoma, kad sistemos turėtų būti įrengtos 15 šalies elektros infrastruktūros objektų: Darbėnų, Telšių, Panevėžio, Utenos, Vilniaus, Neries, Kauno, Alytaus, Bitėnų bei Klaipėdos transformatorių pastotėse, Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (HAE), Elektrėnų komplekse, Vilniuje esančiame „Litgrid“ sistemos valdymo centre bei Alytaus rajone esančioje jungties su Lenkija „LitPol Link“ infrastruktūroje.

Be to, sistemos būtų įrengtos ir dujų infrastruktūros objektuose: Vilniuje esančiame „Amber Grid“ sistemos valdymo centre, Panevėžio ir Jauniūnų dujų kompresorių stotyse bei Marijampolės savivaldybės teritorijoje esančioje Santakos dujų apskaitos stotyje.

Bepiločių orlaivių aptikimo ir neutralizavimo sistemos pirkimą „Litgrid“ ir „Amber Grid“ planuoja skelbti šių metų antroje pusėje. Šiuo metu dėl būsimo konkurso konsultuojamasi su rinkos dalyviais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS