Savivaldybės pačios spręs, ar įvesti šilumos kainų „lubas“ | kl.lt

SAVIVALDYBĖS PAČIOS SPRĘS, AR ĮVESTI ŠILUMOS KAINŲ „LUBAS“

„Savivaldybės pačios turės spręsti, ką daryti su šildymo kainomis, kaip šiandien, pavyzdžiui, Vilnius, kartu su „Ignitis“, su reguliatoriumi, sėdi sprendžia, kaip tas kainas išdėstytiׅ“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė ministras.

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį nusprendė šildymo kainas didinti iki 35 proc. Skirtumą vilniečiai galės sumokėti iškart, vos pasibaigus šildymo sezonui, per šiltojo sezono mėnesius arba, esant poreikiui, per 3 metus.

ELTA primena, kad Vyriausybė kitą savaitę ketina apsispręsti dėl Elektros energetikos, Gamtinių dujų ir Elektros išteklių rinkos įstatymų pakeitimų.

Elektros energetikos įstatymo pakeitimai leis elektros reguliuotojui paskirstyti išaugusią elektros kainą vartotojams per 5 metus, ją pakeliant tik iki 20 proc. Sulaukus Seimo pritarimo, pakeitimais taip pat pusei metų būtų pratęsiamas antrasis elektros rinkos liberalizavimo etapas, nepriklausomo elektros tiekėjo dar nepasirinkusiems suteikiant laiko iki kitų metų liepos 1 d.

Pasak ministro, antrajame etape iš 750 tūkst. tiekėją tepasirinkę trečdalis, o augant įtampai dėl kylančių energijos kainų ir dabartiniam pasirinkimo terminui einant į pabaigą, didžioji dalis dar nepasirinkusių gyventojų gali suskubti tą daryti paskutinėmis dienomis, dėl to esą visuomenėje kiltų nepasitenkinimas.

Galutinis tiekėjo pasirinkimo terminas, anot D. Kreivio, nebus keičiamas – trečiasis liberalizacijos etapas baigtųsi 2023 m. sausio 1 d.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais ketinama sustabdyti gamtinių dujų kainų augimą šildymui ties 30 proc., o viryklėms – 20 proc. Tikslias „lubas“, pasak D. Kreivio, nurodys reguliatorius. Taip pat pataisos leis šilumos gamintojams daugiau nei 50 proc. dujų įsigyti dvišalėmis sutartimis, o ne biržoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS