„Sodros“ Pensijų anuitetų fondo turtas pasiekė 30 mln. eurų | kl.lt

„SODROS“ PENSIJŲ ANUITETŲ FONDO TURTAS PASIEKĖ 30 MLN. EURŲ

Nuo 2020 metų liepos veikiančio „Sodros“ Pensijų anuitetų fondo turtas pasiekė 30 mln. eurų. Vien per pirmą šių metų pusmetį jis augo 20 proc.

„Per šiuos trejus metus mes matome, kad jis (fondas – BNS) labai sparčiai augo“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė „Sodros“ Anuitetų skyriaus vadovė Daiva Gerulytė.

Anot jos, per trejus metus anuitetų gavėjų skaičius pasiekė beveik 2,3 tūkst., jiems ir jų paveldėtojams išmokėta 2,3 mln. eurų. Nuo veiklos pradžios gauta 32 mln. įmokų.

Rinkdamiesi pensijų anuitetą pensijų fondų dalyviai, sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar gaunantys išankstinę pensiją, pirmenybę teikia išmokų stabilumui, antras prioritetas – paveldėjimo galimybė, todėl standartinius pensijų anuitetus renkasi beveik 90 proc., o paveldimą standartinį pensijų anuitetą – 68 proc. visų anuitantų.

Anot „Sodros“, per 2022 metus pensijų anuitetų gavėjams arba jų paveldėtojams išmokėta daugiau kaip 1 mln. eurų išmokų, o per pirmą šių pusmetį – jau beveik 0,8 mln. eurų. Pelnas yra paskirstomas atsižvelgiant į pensijų anuiteto gavėjo amžių, sumokėtos įmokos dydį, praėjusį pensijų anuiteto galiojimo laiką bei rūšį.

Pensijų anuitetas, kurio vidutinis dydis šiuo metu siekia apie 63 eurus, uždirbto fondo pelno sąskaita didės 0,15–4,75 proc.

Papildomai pelnas išmokamas vienkartinėmis išmokomis tiems, kas pensijų anuitetą įsigijo praėjusiais metais, tam šiemet numatyta 26,6 tūkst. eurų.

„Sodros“ vyriausiasis aktuaras Evaldas Valeiša sako, kad fondas apie 70 proc. lėšų investuoja į akcijas, beveik visas jo pelnas uždirbtas iš investavimo.

„Fondas daugiausiai uždirbo iš investavimo veiklos. Mūsų investavimo strategija puikiai veikia“, – spaudos konferencijoje sakė E. Valeiša.

Jo teigimu, beveik 0,5 mln. eurų fondo uždirbto pelno skirta anuitetų didinimui, likusi dalis skirta su fondo veikla susijusioms išlaidoms: 176 tūkst. eurų – jau išmokėtų pensijų anuiteto išmokų garantuotoms palūkanoms padengti, 115 tūkst. eurų – atidėti galimai didesnėms ateities išmokoms dėl gyvenimo trukmės ilgėjimo, 34 tūkst. eurų – dėl to jau patirtoms išlaidoms kompensuoti, dar 10 tūkst. eurų atidėta ateities laikotarpiams.

D. Gerulytė sako, kad fondas investavimo strategijos keisti nesiruošia, nes ji yra orientuota į ilgalaikius tikslus, o nuosmukiai finansų rinkose išnaudojami atpigusioms akcijoms įsigyti. 

„Mūsų investavimo modelis orientuotas į ilgalaikius tikslus. Per daug nesiblaškome, jeigu kažkurie metai yra prastesni rinkoms, tai mes į tai žiūrime iš kitos pusės – galime pigiau įsigyti turto, atpigusių akcijų“, – sakė D. Gerulytė.

Pensijų anuitetą „Sodra“ siūlo nuo 2020-ųjų liepos, jį įsigyja antros pakopos pensijų fondų dalyviai. Visas uždirbtas pelnas priklauso anuitetų gavėjams, „Sodra“ yra tik fondo valdytoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS