„Sodros“ vadovė: 200 eurų mokėti greičiau būtų galima atidėjus kitas išmokas | kl.lt

„SODROS“ VADOVĖ: 200 EURŲ MOKĖTI GREIČIAU BŪTŲ GALIMA ATIDĖJUS KITAS IŠMOKAS

Netylant diskusijoms dėl galimybės išmokėti vienkartinę 200 eurų išmoką pensininkams ir kitiems pašalpų gavėjams anksčiau nei rugpjūtį, „Sodros“ vadovė sako, jog tai padaryti būtų galima tik atsisakius kai kurių kitų įstatymais nustatytų išmokų mokėjimo.

Pasak Jolitos Varanauskienės, papildomam darbui dabar neužtenka resursų, todėl prioritetus turėtų sudėlioti politikai.

„Šį kartą ne pinigų klausimas, turime žmogaus darbo valandų klausimą. Turime tiek valandų ir tiek darbų. Jei norime skirti naują darbą, turime kažką iš rangovų užduočių išimti“, – BNS sakė J. Varanauskienė.

Jos teigimu, „Sodra“ ir jos samdyti rangovai turi parengti sistemas mokėti naujas išmokas dirbantiems savarankiškai, darbo ieškantiems žmonėms, perskaičiuotas senatvės pensijas, nuo liepos bus mokami privačiai kauptų pensijų anuitetai, o nuo rugpjūčio – pradedamos kompensuoti anksčiau sumažintos pareigūnų, valstybinės, našlių pensijos.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį taip pat pabrėžė, kad siekiant ankstinti išmokų mokėjimą, „Sodrai“ tektų atsisakyti kitų darbų.

„Jei politikai pasakys, kurių darbų nereikia daryti, sakykime, nereikia perskaičiuoti pensijų, tegul negauna, nereikia perskaičiuoti stažų, anuitetų sutvarkyti, tai tada padarys. Jeigu kažkas pagal savo sugedimo laipsnį galvoja, kad čia kažkas susiję su rinkimais, tai matosi, jie taip ir darytų ir bandytų papirkinėti“, – Seime žurnalistams sakė premjeras.

„Sodros“ vadovės teigimu, šiuo metu išmokų sistemą prižiūri viena informacinių technologijų įmonė, o 2017 metais su ja pasirašyta sutartis baigiasi birželį. „Sodra“ jau paskelbė naujo rangovo konkursą.

„Tie rangovai ir kitų užduočių turi, kurios irgi turi būti atliekamos. Mums tada reikia jiems sakyti, kad šito nebedarykite, palauks, o geriau darykite kitą“, – sakė J. Varanauskienė. 

Anot jos, išmokų pervedimas – sudėtingas procesas, kurio neįmanoma atlikti per dieną. Pirmiausia reikia atrinkti žmones, turinčius teisę gauti išmoką, tada pinigus paskirstyti į žmonių sąskaitas bei visas šias operacijas perkelti į registrus. Norint sudaryti visų žmonių sąrašus, reikia atlikti programavimo darbus, tikino „Sodros“ vadovė.  

„Tai nėra tiesiog 900 tūkst. žmonių, kiekvienas jų turi kažkokius kriterijus, nebūtinai bus toks paprastas senatvės pensininkas. Tai jau yra programavimo darbai, kad sudarytume šitą sąrašą. Kitas dalykas yra pats mokėjimas. Turime sąrašą žmonių, mums skiria didelę sumą pinigų ir ją reikia išskirstyti į žmonių sąskaitas. Tuo viskas nesibaigia, visa operacija turi atsigulti į registrus, įrašai turi patekti į esamas „Sodros“ sistemas“, – sakė „Sodros“ vadovė.

„Kadangi mūsų sistema didelė, sudėtinga, visa tai užtrunka ir dabar pasamdyti naujus žmones iš šalies, kurie nėra dabartiniai rangovai ar mūsų darbuotojai, jie tikrai turės skirti daug laiko, kad susipažintų su šita sistema“, – pridūrė ji.

Anot J. Varauskienės, siekiant, kad ateityje išmokos ir institucijų informacija žmones pasiektų greičiau, kiekvienas jų turėtų turėti el. paštą bei vieną sąskaitą, į kurią gautų visas išmokas iš valstybės.

Jei Seimas ketvirtadienį priims įstatymą, vienkartinę išmoką gaus 910 tūkst. tūkst. gyventojų: senatvės pensininkai, netekto darbingumo, našlių, našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko, socialinės ir dar kelių šalpos pensijų, taip pat kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjai.

Seimo opozicija siūlo pinigus išmokėti per keturis mėnesius nuo birželio. Opozicijos politikai dabartinį mokėjimo terminą – rugpjūtį – sieja su spalio mėnesio rinkimais.

Prezidento patarėjas Simonas Krėpšta ketvirtadienį sakė, kad vienkartinė 200 eurų išmoka galėtų būti mokama anksčiau nei rugpjūtį.

„Tai yra techninis dalykas. Jeigu techninių problemų negali išspręsti dešimt žmonių, dešimt programuotojų, tai šimtas programuotojų tikrai gali“, – LRT radijui sakė patarėjas.

Anot jo, esant ryžtui šį klausimą galima išspręsti, nes ir viešuosius pirkimus, jei tokių prireiktų, ekstremalios situacijos metu galima vykdyti paprasčiau.

Vyriausybė teigia, kad ši priemonė paskatins vartojimą ir sumažins skurdą.

Iš viso tokia išmokai numatyta 182 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Geras

Pinigų plovimas, jei vienos sąlygos pakeitimui sistemoje reikia šimto programuotų.

RM

Tik noro reikia, viskas yra imanoma sumoketi notrs ir siandien......

Anonimas

Prisidėkit sau prie algų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS