STT: aplinkos ministro įsakymas sumažins želdynų plotus, įžvelgia korupcinių rizikų | kl.lt

STT: APLINKOS MINISTRO ĮSAKYMAS SUMAŽINS ŽELDYNŲ PLOTUS, ĮŽVELGIA KORUPCINIŲ RIZIKŲ

Aplinkos ministro Simono Gentvilo įsakymas dėl želdynų plotų normų apskaičiavimo tvarkos leistų sumažinti jų plotus, o tai būtų naudinga tik siauroms interesų grupėms, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Tuo metu ministras teigia, kad želdynų plotai nemažės, nauja tvarka želdynų tankio skaičiavimas pakeičiamas iš miesto lygmens į kvartalų.

STT nuomone, reglamentavime gali būti korupcinių rizikų, be to, abejojama, ar užtikrinami visuomenės interesai apželdinant miestų, miestelių ir kurortų teritorijas.

„Dalis nuostatų gali būti vertinamos kaip naudingos siauroms interesų grupėms, tačiau ydingos visuomenės poreikių užtikrinimo požiūriu, kadangi pramoninės paskirties steigėjai bei naujų kvartalų vystytojai gali būti atleidžiami nuo prievolės dėl naujų želdynų sukūrimo“, – nurodė STT.

S. Gentvilo teigimu, nauja tvarka pakeitė želdynų tankio skaičiavimo tvarką, tačiau visuomenės gyvenimo kokybė dėl to nenukentės.

„Jei yra kažkokia sritis, kur aš išmanau Aplinkos ministerijoje, tai urbanistika. Pasakymas, kad sumažės želdinių skaičius, kai Vilniuje vidutinis gyventojų tankis yra 1,3 tūkst. kvadratiniame kilometre, o Vienoje, Ciuriche ar Amsterdame yra 4-5 tūkst., tai negąsdinkime žmonių. Ne STT planuoja miestus, o planuoja per bendruosius planus savivaldybių administracijos', – BNS sakė S. Gentvilas.

„Iš toli mes pasižiūrėsime tas pastabas, bet miestų tankis Lietuvoje yra tris kartus mažesnis nei Vakarų Europoje. Pas mus gyvenimo kokybė yra puiki, ir mes jos nekeičiame ir neaukojame, tiesiog pereiname nuo miesto lygmens želdynų tankio skaičiavimo į kvartalinius“, – pridūrė jis.

Anot ministro, anksčiau galiojusi tvarka nebuvo veiksminga, dėl jos buvo galima išvengti želdynų įrengimo.

Pagal naują tvarką bus sudaromos sąlygos vystyti naujus gyvenamuosius kvartalus ir pramoninės paskirties teritorijas išvengiant prievolės įrengti visuomenės poreikiams naujus viešuosius atskiruosius želdynus. Tuo metu minimalių plotų normos gali būti užtikrinamos jau esamų želdynų ir miškų sąskaita.

STT vertinimu, tokia tvarka sudarytų galimybę sumažinti vienam gyventojui tenkančių viešųjų želdynų plotą, o kai kuriuose miestuose, miesteliuose ir kurortuose, kurie ribojasi su miškais, sumažinti esamų želdynų plotus.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad ministro įsakymu galimai neužtikrinamas želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo principas bei Seimo valia dėl esamų želdynų ir želdinių išsaugojimo ir nemažinimo.

Parlamentaras reikalauja atšaukti ministro S. Gentvilo įsakymą

Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas kreipėsi į ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę, kad ši imtųsi veiksmų dėl viešojo intereso gynimo ir aplinkos ministro Simono Gentvilo pasirašyto įsakymo, kuriuo dvigubai mažinamos želdynų plotų normos miestuose, atšaukimo.

Gegužės pabaigoje aplinkos ministras S. Gentvilas įsakymu sumažino rekreacinių želdynų normą nuo 25 kv. m iki 12 kv. m.

Želdynų normų sumažinimas yra naudingas tik nekilnojamojo turto vystytojams, kurie suinteresuoti kuo tankesniu apstatymu.

„Jei aplinkos ministras nereaguoja į specialistų, net Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pastabas, manau, kad pats laikas įsikišti ministrei pirmininkei. Naujasis reglamentavimas, drastiškai sumažinęs rekreacinių želdynų normą, atveria kelią keisti esamas želdynų teritorijas į intensyvaus užstatymo teritorijas, taip blogindamas gyventojų gyvenimo sąlygas“, – sako L. Jonauskas.

Seimo narys teigia, kad toks ministro sprendimas prasilenkia su valstybės tikslais ir yra palankus nekilnojamojo turto vystytojams.

„Aplinkos ministro sprendimas yra visiškai nesuderinamas su aštuonioliktosios Vyriausybės programa ir šios Vyriausybės patvirtinta nacionaline klimato kaitos valdymo darbotvarke, kuriose numatoma didinti miestų želdynų plotus. Želdynų normų sumažinimas yra naudingas tik nekilnojamojo turto vystytojams, kurie suinteresuoti kuo tankesniu apstatymu. Želdynų plotai, kurie reikalingi gyventojų gyvenimo kokybei mieste užtikrinti, nekilnojamojo turto vystytojams yra tiesiog prarasti, neužstatyti kvadratiniai metrai. Negali nekilnojamojo turto vystytojų interesai būtų aukščiau visuomenės intereso. Tokias pat grėsmes įžvelgia ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Tai labai svarbus signalas ministrei pirmininkei, kad aplinkos ministro sprendimai yra žalingi valstybei“, – teigia L. Jonauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Rici

BUOŽGALVIS

Vienas uostą išporceliavo, kitas miesta..

:)

Liberalas ," Girulių miško nuo iškirtimo gelbėtojas " , gyventojus gali palikti net be želdynų prie namų ? :) kaip liberalu ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS