T. Povilauskas: valdžia turėtų vengti siūlymų laikinai sumažinti PVM ar akcizus | kl.lt

T. POVILAUSKAS: VALDŽIA TURĖTŲ VENGTI SIŪLYMŲ LAIKINAI SUMAŽINTI PVM AR AKCIZUS

SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas yra įsitikinęs, kad ieškodama, kaip sušvelninti infliacijos įtaką gyventojams valdžia turėtų „šauti teisingai“ ir vengti laikinų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ar akcizų sumažinimų. Anot jo, tam tikrus signalus, kad prekių ir paslaugų kainos jau per didelės, turėtų rodyti ir patys vartotojai.

Pirmadienį „Žinių radijui“ ekonomistas teigė, kad kainoms augant apie 20 proc., opozicijos siūlymai, kurių nepriėmus ji žada toliau nedalyvauti plenariniuose Seimo posėdžiuose, nėra tikslūs, turės ilgalaikių pasekmių.

„Valdžiai aišku reikėtų stebėti situaciją, bet ir laikytis klasikinių taisyklių, šauti teisingai, tiksliai ir vengti, ką mes matėme ir opozicijos siūlymuose, tokių plačių užmojų, kuriuos vėliau sudėtinga atstatyti. Tarkime, laikini akcizo, PVM tarifo sumažinimai“, – kalbėjo T. Povilauskas.

„Mes dabar gi matome praėjusių metų rezultatus, kai buvo sumažintas PVM tarifas maitinimo sektoriui. Ir dabar jį grąžinti į buvusią padėtį be galo sudėtinga, nes tai yra ekonomiškai, politiškai jautru“, – tęsė jis.

Tuo metu gyventojai, pasak ekonomisto, taip pat turėtų siųsti rinkai signalą, kad kainos jau yra pernelyg išaugusios, pavyzdžiui, neperkant stipriai pabrangusių prekių ar paslaugų.

„Galbūt galima ir nepirkti, galima paieškoti, pagalvoti, kad jei kažkas užsimeta tikrai daug (nustato aukštą savo prekių ar paslaugų kainą – ELTA), duokime signalą pardavėjams, kad padidėjimas yra per didelis ir už tokią kainą nepirkime“, – svarstė T. Povilauskas, pridūręs, jog Lietuvoje skirtingos prekių ir paslaugų kainos brangsta itin sparčiai.

„Gegužę kainas didino kirpėjai, birželį – odontologai. Ir visa ta karuselė sukasi“, – sakė ekonomistas.

Jis taip pat patarė daugiau pinigų išleisti vidaus rinkoje, pavyzdžiui, vietoj atostogų užsienyje keliauti Lietuvoje, kadangi tuomet ir valstybės biudžetas gaus daugiau pajamų. Anot ekonomisto, gyventojai, ypač vasarą, vis dar vartoja daug.

„Ekonomikai yra gerai, kai žmonės vartoja, ypač vidaus paslaugas“, – tikino T. Povilauskas.

Vis tik, jo teigimu, baigiantis vasaros sezonui, žmonės „neišvengiamai“ pradės taupyti, besiruošiant žiemai. Kaip kis vartojimo įpročiai taip pat priklausys nuo tuo metu valstybės teikiamų pagalbos priemonių, kitų metų pirmojo pusmečio energijos kainų, teigia ekonomistas.

„Manome, kad baigiantis rugpjūčiui, vasarai natūraliai žmonių noras (net ne noras, o neišvengiamybė) taupyti artėjančiam šaltajam sezonui didės. Aišku, kokią žmonės gaus žinutę apie tai, kas bus su kompensacijomis, už šildymą, dėl pridėtinės vertės mokesčio šildymui, kokia bus elektros kaina nuo kitų metų sausio 1 d., irgi lems tai, kaip žmonės elgsis tą patį rugsėjį, spalį – kaip, kur jie išlaidaus. Bet į tas bazines prielaidas dedame, kad pokyčiai rugsėjį, spalį bus labai nepalankūs ekonomikai“, – kalbėjo T. Povilauskas.

ELTA primena, kad gegužę metinė infliacija Lietuvoje siekė 18,5 procento.

Savo ruožtu Seimo posėdžius boikotuojanti opozicija ragina valdančiuosius priimti papildomas „antiinfliacinėmis“ vadinamas priemones.

Opozicinių frakcijų parengtame pakete teikiami siūlymai dėl lengvatinio PVM taikymo maisto produktams, šildymui, mažint akcizus kurui, taip pat neapmokestinamąjį pajamų dydį sulyginti su minimalia mėnesine alga, atidėti elektros rinkos liberalizavimą ir nuo dabar galiojančio 6 mėnesių iki 12 mėnesių pratęsti terminą, kada įsigaliotų nauji mokestiniai pakeitimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tegu

vergai moka uz viska! O ponu imones juk susigrazina PVM ir dali akcizu. Net is uzsienio!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS