Tarptautinės pastangos: nuo sutvarkyto parko iki elektroninės sistemos ligoninėje | kl.lt

TARPTAUTINĖS PASTANGOS: NUO SUTVARKYTO PARKO IKI ELEKTRONINĖS SISTEMOS LIGONINĖJE

Jau ne pirmi metai bendradarbiauja keturių valstybių – Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos-Gardino ir Rusijos-Karaliaučiaus srities – pasienio savivaldybės. Pagal Nemuno Euroregiono programą per 6-erius metus numatyta įgyvendinti naujų projektų už beveik 60 mln. eurų. O apima jie įvairias gyvenimo sritis.

Kvietiškio parkas šalia Marijampolės kolegijos lig šiol būtų neatnaujintas, jeigu  projektas nebūtų finansuotas iš Lietuvos–Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programos.

„Sutvarkytas parkas, atnaujinti medžiai, daliai jų koreguotos lajos, atsodinti nauji, o menkaverčiai iškirsti. Turime dar vieną didžiulę svajonę – Marijampolės kolegijos fasadinėje dalyje yra senasis liepų parkas, taip pat labai norėtume jį atnaujinti“, – pasakoja Marijampolės kolegijos projektų vadovė Irena Matulaitienė.

Lazdijų rajone Rudaminos amatų centras įrengtas taip pat už ES lėšas. Jame veikia tradicinių senųjų dzūkų amatų dirbtuvės, turistai gali patys pasimokyti austi ar verpti.

„Kuo daugiau įmonių turime, tuo daugiau galima suruošti paraiškų. Taip atsiranda didesni pajėgumai. Atrandama etnokultūra ir perduodama sekančioms kartoms. Taip pat puoselėjamas verslumas, nes dalis pagamintų darbų yra parduodami, pavyzdžiui, keliauja į Lazdijų turizmo centrą, kur jais prekiaujama“, – sako Lazdijų meras Artūras Margelis.

Pasak Nemuno Euroregiono Marijampolės biuro vadovo, per praėjusius metus organizuotos verslo parodos Alytuje ir Gardine, įvairūs tarptautiniai mokymai Suvalkuose ir Įsrutyje – Karaliaučiaus srityje, rūpintasi Kristijono Donelaičio paveldu Mažojoje Lietuvoje, vykdyti bendri tarptautiniai turizmo ir medicinos įstaigų projektai.

„Smulkiųjų projektų fondai abiejose sienos pusėse finansavo 25 įstaigų smulkiuosius projektus. Iš mūsų projekto, pavyzdžiui, Suvalkų ligoninė įsidiegė savo elektroninės registracijos sistemą, informaciją pradėjo teikti lietuvių ir anglų kalbomis. Alytaus profesinio rengimo centras modernizavo savo maisto gaminimo laboratoriją, o Kazlų Rūdos savivaldybė gerino geriamojo vandens kokybę“, – teigia VšĮ „Nemuno euroregionas“ Marijampolės biuro direktorius Gintaras Skamaročius.

2014–2020 m. pasiryžta panaudoti beveik 60 mln. eurų – bus rengiami  aplinkosaugos, kovos su skurdu projektai, toliau diegiama turizmo informacijos sistema. Tariamasi, kokios mažosios infrastruktūros pageidautų pasienio savivaldybės, kokios ligoninės pageidautų bendradarbiauti tiek su Lenkijos, Karaliaučiaus ir Gardino srities partneriais.

Artimiausiu metu Lietuvos–Lenkijos pasienyje numatyta įkurti pasienio darbo informacijos centrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS