Ūkininkai: ES išmokos nepadengs išlaidų | kl.lt

ŪKININKAI: ES IŠMOKOS NEPADENGS IŠLAIDŲ

Dėl Rusijos draudimo importuoti iš ES vaisius ir daržoves nuostolių patirsiantys ūkininkai sulauks ES paramos. Žemės ūkio ministerija šiuo metu rengia taisykles ir tvarką paramai gauti. Didžiausios kompensacijos bus skiriamos ūkininkams užaugintą produkciją išdalijusiems labdarai, mažiausios – už apartas ar kompostuotas daržoves. Tačiau daugelis ūkininkų sako, kad išmokos nepadengtų išlaidų, ir jokios naudos iš to jie neturėtų.

Lietuvoje kasmet išauginama apie 300 tūkst. tonų daržovių. Į Rusiją augintojai išveždavo vos 27 tūkstančius. Daugiau nei pusė šio kiekio eksportuotų daržovių – morkos. Koks šiųmetis derlius, ūkininkai kol kas negali pasakyti – morkos dar laukuose, į prekybą tiekiamos tik ankstyvosios.

„Šiuo metu mes niekada ir neveždavom, neeksportuodavom. Eksportas prasideda gruodžio mėnesį ir sausio, vasario, kovo. Na, negalima vežti, tai negalima. Šiais metais mes kaip tik pasistatėm 3,5 tūkst. tonų saugyklą, tai mūsų mintys, kad derlių reikia nuimti, jį sandėliuoti ir ieškoti alternatyvų kitose šalyse“, – pasakoja ūkininkas Vidmantas Kvedaras.

Šiemet ūkiuose dirbo kaip niekad daug statybininkų – daržovių augintojai pasistatė net 10 tūkstančių naujų saugyklų su šaldymo įrangomis, todėl sako galėsiantys ilgesnį laiką išlaikyti didesnį kiekį daržovių ir, jei reikės, prekiaus iki naujo derliaus.

„Svarbiausia išsimokėti bankams palūkanas, o jeigu tai padarysim, jeigu pragyvensim šį sezoną, reiškia, bus gerai. Tokios prognozės: turėti tiek pajamų, kad būtų galima atsiskaityti su tiekėjais, su bankais, daugiau šiemet nesitikim absoliučiai nieko“, – tikina ūkininkas Linas Šateika.

Žemės ūkio ministerija šiuo metu rengia taisykles ir tvarką ES paramai gauti. Ją patvirtinus, didžiausios kompensacijos bus skiriamos ūkininkams užaugintą produkciją išdalijusiems kaip labdarą, mažiausios – už apartas ar kompostuotas daržoves.

„Iš pradžių lyg ir patrauklus toks pasiūlymas atrodė gauti 44 centus už kilogramą morkų, jeigu tu padalini labdarai. Bet kai pradedi skaičiuoti, tai tikrai čia ne kompensacija. Be to, mes nematom, kad „Caritas“ ir visi kiti galėtų tokius kiekius paimti“, – teigia Daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Augintojai neabejoja, kad šiemet daržovių kainos bus mažesnės, tačiau tikisi kad rekordinių žemumų nepasieks.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS