V. Augustinavičius: biudžetas – netobulas, dar svarstoma, ar prezidetas jį pasirašys | kl.lt

V. AUGUSTINAVIČIUS: BIUDŽETAS – NETOBULAS, DAR SVARSTOMA, AR PREZIDETAS JĮ PASIRAŠYS

Seime antradienį priimtas 2024 metų valstybės biudžetas nėra tobulas, prezidentas Gitanas Nausėda dar sprendžia, ar jį pasirašyti, sako šalies vadovo patarėjas Vaidas Augustinavičius.

Ano jo, rengiant kitų metų biudžetą nebuvo tinkamai išspręsti mokytojų atlyginimų ir kelių finansavimo klausimai.

„Biudžetas šįkart tikrai nėra tobulas, nes (...) tiek kelių finansavimo klausimai buvo sprendžiami, tiek mokytojų algų klausimai buvo sprendžiami ne taip, kaip turėtų būti“, – trečiadienį radijui „M-1 Plius“ sakė V. Augustinavičius.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas trečiadienį kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, prašydamas vetuoti biudžetą, Seimui neatsižvelgus į prašymus kelti mokytojų atlyginimus daugiau, nei numatė Vyriausybė.

„Akivaizdu – pasirinktas kelias nepakankamas, kad padėtis gerėtų. Vienas iš atraminių valstybės garantų – švietimas – šiuo metu išgyvena didžiulę krizę“, – rašoma kreipimesi, kurį trečiadienį paskelbė profesinė sąjunga.

Biudžetas yra labai išsamus ir reikšmingas šaliai įstatymas, kuris pasako, kaip gyvensime kitais metais dėl to prezidentas žiūrės labai įdėmiai ir tik tuomet priims galutinį sprendimą (..)

 

LŠDPS biudžete prašė numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – po 15 proc. nuo sausio ir nuo rugsėjo.

Vyriausybė numatė kitąmet mokytojų darbo užmokestį didinti šiais dviem etapais, bet po 10 procentų. Toks siūlymas ir buvo patvirtintas, priėmus valstybės biudžetą.

Valdantieji sako šiuo sprendimu įgyvendinsiantys pažadą, kad mokytojų algos kitąmet pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio (VDU), o jeigu VDU augs sparčiau nei dabar prognozuojama, atlyginimams bus numatyta papildomų lėšų jau metų eigoje.

Šis rodiklis įvardijamas pagrindiniu Vyriausybės bei politinių partijų ilgalaikiu įsipareigojimu mokytojams.

V. Augustinavičius sako, kad Vyriausybė jau dabar supranta, jog kitų metų eigoje reikės ieškoti lėšų mokytojų algoms.

(...) Vyriausybė nutarė šiek tiek pažaisti su mokytojų jausmais ir lūkesčiais.

 

„Visi, kurie gaudosi skaičiuose ir mato ekonomikos prognozes tai jau dabar turbūt puikiai supranta, kad spartesnis algų kėlimas mokytojams nuo kito rugsėjo bus tiesiog neišvengiamas, tai Vyriausybė nutarė šiek tiek pažaisti su mokytojų jausmais ir lūkesčiais“, – teigė prezidento patarėjas.

Pasak jo, prezidentas dėl to, ar pasirašyti kitų metų valstybės biudžeto įstatymą, spręs labai įdėmiai įvertinęs priimtą projektą.

„Biudžetas yra labai išsamus ir reikšmingas šaliai įstatymas, kuris pasako, kaip gyvensime kitais metais dėl to prezidentas žiūrės labai įdėmiai ir tik tuomet priims galutinį sprendimą (...) Prezidentas pasvers visus už ir prieš ir tars savo žodį per Konstitucijos numatytą terminą (10 dienų – BNS)“, – sakė V. Augustinavičius.

872 mln. eurų siekiantis kelių finansavimas, Prezidentūros vertinimu, biudžete yra geresnis nei pirmame jo variante, tačiau pasigendama Vyriausybės siūlymo dėl 2025 metų lėšų keliams. 

„Žvelgiant į priekį jau dabar Vyriausybė turi galvoti ir apie 2025 metus, nes aiškaus finansavimo modelio taip pat nepasiūlė Vyriausybė kol kas ir dėl to dabar jau reikia spręsti 2025 metų problemą, nes keliams reikia skirti lėšų vis daugiau kasmet, o ne laukti, kol problemų prisikaups tiek, kad tai jau taps nacionaline problema“, – sakė V. Augustinavičius.

Jo teigimu, teigiamai vertinami sprendimai didinti socialines išmokas, neapmokestinamąsias pajamas ir išlaidas gynybai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jo

Prezidentas turėtų sudaryti sutartį su Navicko profsąjunga: - vetuoju biudžetą, tačiau mainais visi mokytojai privalo balsuoti tik už Nausėdą be išimčių ir privaloma asmenine atsakomybe.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS