V. Šimkus: Rusijai palikta galimybė susirasti naujas rinkas naftai | kl.lt

V. ŠIMKUS: RUSIJAI PALIKTA GALIMYBĖ SUSIRASTI NAUJAS RINKAS NAFTAI

Europos Sąjungos (ES) lyderiams šeštuoju sankcijų paketu sutarus dėl embargo naftai iš Rusijos, šio žingsnio veiksmingumas mažėja dėl ilgo pereinamojo laikotarpio, sako „Swedbank“ vyresnysis ekonomistas Vytenis Šimkus.

Antradienio naktį sutarta, kad embargas būtų taikomas jūra gabenamai rusiškai naftai, šia išimtimi naftotiekiams siekta sulaukti naujoms sankcijoms nepritarusios Vengrijos ir kitų nuo šių išteklių priklausomų šalių paramos.

„Manau, kad didesnė problema yra pakankamai ilgas pereinamasis laikotarpis, per kurį Rusija gali nukreipti srautus, organizuoti laivus ne į Europą, kur įprastai parduodavo savo naftą, o į kitas šalis, Aziją, Afriką. Pusė metų yra pakankamai ilgas laiko tarpas surasti alternatyvius kelius rusiškai naftai, dėl to sankcijų veiksmingumas, mano supratimu, mažėja“, – antradienį LRT radijui sakė V. Šimkus.

Europos Komisijos duomenimis, lyderių sutartas embargas leis atsisakyti 90 proc. naftos iš Rusijos importo iki šių metų pabaigos.

Anot V. Šimkaus, ribojimai laivybai būtų veiksmingesni, nes jie užkirstų kelią Rusijai rasti alternatyvių kelių savo naftos išvežimui į naujas rinkas.

„Čia, ko gero, praleista proga įgyvendinti kitus labai svarbius žingsnius, apie kuriuos kalbėta šeštojo paketo pradžioje laivybai ir laivų draudimui, nes dėl europiečių dominavimo laivybos industrijoje, kuri labai veiksminga priemonė neleisti Rusijai rasti tų alternatyvių kelių, nes būtų neįmanoma tos naftos plukdyti kitur“, – kalbėjo jis.

Šeštuoju sankcijų paketu, be kitų ribojimų, iš tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT bus pašalintas didžiausias Rusijos komercinis bankas „Sberbank“.

V. Šimkus sako, jog tai užkerta papildomas galimybes Rusijos ekonomikai gali turėti kontaktų su Vakarais, nors šios sankcijos ir ne tokios reikšmingos, tačiau yra svarbus žingsnis.

„Tai turi reikšmės ir sukuria papildomų trikdžių vykdyti paprastą prekybą Rusijai, vartoti prekes. Jau kurį laiką „Sberbank“ galioja amerikietiškosios sankcijos ir tos europinės sankcijos dabar turės mažesnės įtakos, bet tai svarbus žingsnis ir tuos žingsnius reikia tęsti“, – teigė „Swedbank“ vyresnysis ekonomistas.

Septintuoju ES sankcijų paketu ketinama taikyti embargą likusiai naftai ir gamtinėms dujoms, jeigu tai pavyktų pasiekti, jos ateityje galėtų netgi sunaikinti Rusijos naftos gavybos pramonę, sako V. Šimkus.

„Trumpuoju laikotarpiu neturėtų įtakos Rusijos galimybėms vykdyti karą, agresiją, bet kalba eina apie ilgojo laikotarpio ekonominio potencialo sunaikinimą. Žinoma situacija iš energetikos sektoriaus stebėtojų, kad jos saugyklos yra pilnos, nes daug kas atsisako pirkti naftą, o tai reiškia, kad jiems reikės stabdyti naftos gavybą, o ją sustabdžius pradėti iš naujo yra labai sudėtinga pasitraukus Vakarų energetikos bendrovėms. Kuo labiau spaudžiame Rusiją, tuo mažėja galimybė gręžti naftą ateityje ir galbūt amžiams sunaikinama ta galimybė“, – sakė V. Šimkus.

Gairės: karas Ukrainoje, nafta, sankcijos Rusijai, Vytenis Šimkus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS