V. Sinkevičius: visiškai atsieti elektros ir dujų kainų kol kas neįmanoma | kl.lt

V. SINKEVIČIUS: VISIŠKAI ATSIETI ELEKTROS IR DUJŲ KAINŲ KOL KAS NEĮMANOMA

Europos Komisijai (EK) antradienį pateikus naujus su elektros rinkos reforma susijusius pasiūlymus, Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad elektros kainos kol kas neįmanoma visiškai atsieti nuo dujų kainos.

„Visiškai to (atsieti elektros kainą nuo dujų kainos – BNS) padaryti yra neįmanoma, kadangi dujos vis tiek išlieka mūsų energetikos mikse ir labai daug elektros energijos vis dar yra gaminama iš dujų“, – BNS antradienį sakė už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas eurokomisaras.  

Pasak jo, vienas esminių su reforma susijusių pasiūlymų – nustatyti kainų „grindis“ bei „lubas“ iš atsinaujinančių išteklių pagamintai elektrai.

„Vienas svarbiausių aspektų, jog atsiranda (elektros – BNS) kainų grindys ir lubos. Jos neleis iššokti kainoms aukščiau tų lubų, bet ir bus užtikrina, kad energija būtų superkama iš gamintojų“, – teigė V. Sinkevičius. 

Pasak jo, dėl konkrečių viršutinių ir žemutinių elektros kainos ribų turės susitarti už energetiką atsakingi ES ministrai.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pernai rugsėjį teigė, kad elektros rinkos reforma ES būtina siekiant sumažinti dujų įtaką elektros kainoms. Gamtinės dujos naudojamos pramonei, namams ir biurams šildyti bei elektrai gaminti.

Pasak V. Sinkevičiaus, naujais EK pasiūlymais pirmiausia siekiama apsisaugoti nuo elektros kainų šuolių galimo pasikartojimo, kaip, tarkime, pernai rugpjūtį, taip pat greičiau plėtoti atsinaujinančią energetiką.

„Ką siekiama padaryti, tai labiau sumažinti tą priklausomybę ir (elektros kainas – BNS) susieti ilgalaikėmis sutartimis su atsinaujinančia energetika ir jos gamintojais, kas leistų dar greičiau įgyvendinti atsinaujinančios energetikos tikslus bei užtikrinti jos gamintojams kainas, kad jų pagaminama energija bus perkama, ir kartu stabilų tiekimą vartotojams“, – BNS teigė eurokomisaras.

Dar vienas komisaro išskirtas pasiūlymas – galimybė gaminantiems vartotojams elektros perteklių parduoti ne tik elektros tiekėjui, bet ir kitiems vartotojams.

„Gaminantis vartotojas nėra nauja sąvoka Lietuvai, ji yra išplečiama. Anksčiau individualus namų ūkis, gaminantis elektros energiją, pavyzdžiui, iš saulės panelių ir pasigaminęs jos daugiau, ją galėjo parduoti tik centralizuotai. Dabar tą bus galima daryti ir dalinantis tarp vartotojų“, – sakė V. Sinkevičius.

„Aišku, tam reikės laiko, kol tokie mechanizmai atsiras, bet šalys narės bus įpareigotos parengti tuos mechanizmus“, – pridūrė eurokomisaras.

EK antradienį pateikė pasiūlymus reformuoti Bendrijos elektros rinką. Jais siekiama sparčiau plėtoti atsinaujinančius energijos išteklius, atsisakyti dujų, sumažinti vartotojų sąskaitų priklausomybę nuo iškastinio kuro kainų, taip pat juos apsaugoti nuo galimo kainų šuolio bei manipuliacijų rinka.

Komisijos siūlomomis priemonėmis vartotojai būtų skatinami sudaryti ilgesnes sutartis su elektros iš neiškastinio kuro gamintojais, o į sistemą būtų įtraukiami su dujomis leisiantys konkuruoti lankstūs sprendimai, pavyzdžiui, paklausos atsakas ir energijos kaupimas.

Pranešama, kad vartotojai taip pat turės platų sutarčių pasirinkimą, o prieš jas pasirašant gaus aiškesnę informaciją, taip pat jie galės sudaryti dinaminės kainodaros sutartį, kad pasinaudotų kainų kintamumu ir naudotų elektrą, kai ji pigesnė.

Komisijos pasiūlymuose taip pat numatytas reikalavimas tiekėjams valdyti savo kainų riziką, o valdymo mastas turėtų pagal fiksuotos kainos sutartis įsigytus kiekius. Valstybės narės taip pat įpareigojamos paskirti garantinius tiekėjus, kurie užtikrintų, kad kraštutiniu atveju vartotojai neliktų be elektros.

Siūloma reforma ES narės taip pat būtų įpareigotos apsaugoti įsiskolinusius pažeidžiamus vartotojus nuo jų atjungimo.

EK taip pat siūlo palengvinti ilgalaikių energijos įsigijimo sutarčių sudarymą – taip įmonės užsitikrintų tiesioginį energijos tiekimą ir galėtų gauti naudos iš stabilesnių elektros energijos, gaminamos iš atsinaujinančiųjų neiškastinių išteklių, kainų.

Pranešama, kad siekiant užtikrinti konkurencingas rinkas ir skaidrų kainų nustatymą, ES energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūra (ACER) ir nacionaliniai reguliuotojai turės daugiau galimybių stebėti elektros rinkos vientisumą ir skaidrumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunas

Naikinti reikia visus nepriklausomus tiekėjus ir palikti visuomeninį - valstybinį .Lietuva per maža kad būtų galima padaryti kitaip.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS