„Valstiečiai“ siūlo naikinti garantinio tiekimo priemoką arba išvis jo atsisakyti | kl.lt

„VALSTIEČIAI“ SIŪLO NAIKINTI GARANTINIO TIEKIMO PRIEMOKĄ ARBA IŠVIS JO ATSISAKYTI

Seimo opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai siūlo naikinti 25 proc. priemoką už garantinį elektros tiekimą arba apskritai jo atsisakyti.

„Valstiečiai“ taip pat siūlo didinti reikalavimus nepriklausomiems elektros tiekėjams, taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šilumos ir elektros gamybos įrenginiuose naudojamam kurui bei leisti visiems vartotojams sugrįžti į visuomeninį tiekimą.

„Siūlome panaikinti elektros energijos garantinio tiekimo paslaugai taikomą 25 procentų antkainį. (...) Mūsų nuomone, šis apmokestinimas nėra teisingas (...) Vartotojai nėra kvaili žmonės – jie matydami realią konkurenciją tarp nepriklausomų energijos tiekėjų, galėtų pasirinkti pigiausią jiems siūlomą kainą“, – ketvirtadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje teigė parlamentaras Arvydas Nekrošius.

Siūlome panaikinti elektros energijos garantinio tiekimo paslaugai taikomą 25 procentų antkainį.

Tuo metu jo frakcijos kolega Valius Ąžuolas apskritai siūlo naikinti garantinio elektros tiekimo paslaugą: „Tada nelieka ir 25 procentų baudos, ir nebelieka, kad tave per prievartą įmeta į biržinę kainą“. 

Nepriklausomo elektros tiekėjo nepasirinkusiems pirmo ir antro etapų elektros vartotojams bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) teikia garantinio tiekimo paslaugą, kurios kaina yra 25 proc. didesnė nei praėjusio mėnesio vidutinė biržos kaina, be to, vartotojams papildomai reikia mokėti už elektros persiuntimą ir su tuo susijusias paslaugas. 

Siūlo leisti visiems grįžti į visuomeninį tiekimą

A. Nekrošius taip pat siūlo taikyti didesnius reikalavimus veiklos leidimą norintiems gauti nepriklausomiems elektros tiekėjams.

„Įmonės turėtų turėti finansinį, kompetencinį, vadybinį pajėgumą. Taip pat turėtų būti užsitikrinę tam tikrą garantuotą energijos kiekį, kurį ketina tiekti vartotojams. Kitaip tariant, kad jie būtų pasirašę sutartis su gamintojais ir kad tos sutartys būtų tvarios. Kad tai nebūtų tik iš biržos perkama elektra, turint aštuonis darbuotojus ir paprastai tariant išrašinėjant sąskaitas“, – teigė parlamentaras.

Dar vienas jo siūlymas – taikyti nulinį PVM tarifą šilumos ir elektros gamybos įrenginiuose naudojamam kuri, pavyzdžiui, biomasei ar gamtinėms dujoms.

„Taip mes galėtume apimti didesnį ratą energiją gaminančių įmonių, kurios galėtų į rinką tiekti pigesnę elektros energiją ir šilumą. Tai tik palengvintų galutiniam vartotojui gyvenimą“, – teigė A. Nekrošius. 

V. Ąžuolas taip pat siūlo leisti visų etapų elektros vartotojams grįžti į visuomeninį tiekimą.

„Sudaryti galimybę visiems – ar tai būtų pirmo, antro, ar trečio vartotojai – visiems sudaryti galimybę grįžti į visuomeninę tiekimą. Energetikos ministras padarė įdomią gudrybę tai leisti tik trečio etapo vartotojams – tik jiems leisti grįžti arba niekur neišeiti. Tada klausimas – kuo kalti kiti, kurie papuolė į kitus etapus“, – kalbėjo V. Ąžuolas.

Jei Seimas iki spalio 1-osios priimtų Elektros energetikos ir Energetikos įstatymų pataisas, nepriklausomo tiekėjo nepasirinkę nuo rugsėjo veiklą sustabdžiusios „Perlas Energijos“ vartotojai būtų perkelti į visuomeninį tiekimą, kurį užtikrina valstybės kontroliuojama bendrovė „Ignitis“.

Jos standartinis vienos laiko zonos tarifas iki šių metų pabaigos yra 33 centai, o su 9 centų kompensacija – 24 centai. 

Pasigenda Vyriausybės veiksmų, tikisi interpeliacijos D. Kreiviui

„Valstiečių“ atstovai spaudos konferencijoje taip pat teigė pasigendantys Vyriausybės veiksmų suvaldant augančias energetikos išteklių kainas. Pasak frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės, planuojamos kompensacijos yra „kova su pasekmėmis“, bet ne problemos sprendimas.

„(Vyriausybė – BNS) žada milijardą eurų kompensacijų, bet kompensacijos, kad ir milijardas, yra tik kova su pasekmėmis, bet ne problemos sprendimas“, – teigė  A. Norkienė.

„Kodėl iki šiol yra delsiama imtis konkrečių veiksmų energetikos kainoms pažaboti, panašu, tų atsakymų mes negirdime. Viskas lyg ir veikiama ekspromtu, negirdime apie jokį veiksmų planą, bandoma tas pasekmes užglaistyti kompensacijomis, bet problema yra nesprendžiama“, – pridūrė ji. 

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad energijos kainų kompensavimui kitąmet numatoma skirti daugiau nei 1 mlrd. eurų, tačiau kiek ir kam konkrečiai bus mokamos subsidijos, kol kas neatskleidžiama. 

A. Norkienė neatmetė, jog energetikos ministrui Dainiui Kreiviui šį rudenį opozicija gali surengti interpeliaciją.

„Norint atsakymus išgirsti, į kuriuos turėtų atsakyti energetikos ministras, viena iš formų yra interpeliacija. Manau, kad opozicija būsime susitelkę ir priimsime tą sprendimą, kad ta interpeliacija šį rudenį turėtų tikrai įvykti“, – teigė „valstiečių“ frakcijos seniūnė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime turi didžiausią opozicinę frakciją, iš visų 20 narių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Energetika -

tai ir krasto gynybos garantas! Todel ji negali buti ne valstybine! Kodel tada kariuomene ne privati!?

Rasa

Pagarba zal valst., APKALTA SIMONYTEI.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS