Žemės ūkio ministras: artimiausiu metu parama numatyta tik kiaulių ir paukščių augintojams | kl.lt

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS: ARTIMIAUSIU METU PARAMA NUMATYTA TIK KIAULIŲ IR PAUKŠČIŲ AUGINTOJAMS

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad netolimoje ateityje iš žemės ūkio sektoriaus dalyvių paramos sulauks tik kiaulių ir paukščių augintojai.

Tokius Vyriausybės planus ministras argumentuoja tuo, kad svarbiausia kuo skubiau padėti vartotojams, kuriems brangstantys maisto produktai gali būti vis mažiau įperkami.

„Pagalba numatyta kiaulininkystės ir viščiukų broilerių sektoriui. Šita aprėptimi ji pasieks ūkininkus artimiausiu metu. Kalbant apie kitus kainų šuolius, Vyriausybė rengia ir balandį Finansų ministerija pristatys infliacijos valdymo priemones“, – pirmadienį portalui „15min.lt“ sakė K. Navickas.

„Pirmiausia pagalba bus orientuota ne į gaminančius, ūkininkus, o į socialiai pažeidžiamus žmones, kad jie galėtų įpirkti maisto produktus“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) yra pranešusi, jog apie balansavimą ties bankroto riba įspėjantiems kiaulių augintojams, taip pat paukštininkystės sektoriui, padėti numatytos lėšos iš Europos Komisijos (EK) krizių rezervo. ŽŪM dar vertina, ar jos parengtas paramos sektoriui projektas atitinka Europos Sąjungos rezervų panaudojimo taisykles – jei atitiks, pasak žemės ūkio viceministro Pauliaus Astrausko, jo nereikės derinti su EK ir tai paspartins paramos išmokėjimą.

Pirmoji parama gyvulių augintojus turėtų pasiekti balandį – ūkininkai galės gauti lengvatines paskolas iš Krizių rezervo fondo, sudarysiančio 25 mln. eurų. Dar ketinama leisti kiaulieną saugoti, kad privatūs verslai galėtų sandėliuoti tam tikrą kiaulienos kiekį ir už tai gauti kompensacijas, kuriomis būtų padengiamos saugojimo išlaidos.

ŽŪM iki birželio taip pat ketina įsteigti specialų rizikos valdymo fondą, kurio lėšos būtų naudojamos ištikus krizėms ateityje.

Savo ruožtu patys kiaulių augintojai dabartinę sektoriaus padėtį vadina „dramatiška“ ir teigia, kad ŽŪM pagalba smarkiai vėluoja, esą apie patiriamas problemas ministerija buvo informuota dar pernai rudenį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS