Žiemą laukia kainų šokas | kl.lt

ŽIEMĄ LAUKIA KAINŲ ŠOKAS

Miestiečiai griebiasi už galvų – pats rudeninių gėrybių metas, o jų kainos varo į neviltį. Prognozuojama, kad žiemą populiariausių vaisių ir daržovių kainos dar augs. Pasigirdo liudijimų, jog vietos ūkininkai žiemą už bulvių kilogramą gali paprašyti dar neregėtos kainos.

Miestiečiai griebiasi už galvų – pats rudeninių gėrybių metas, o jų kainos varo į neviltį. Prognozuojama, kad žiemą populiariausių vaisių ir daržovių kainos dar augs. Pasigirdo liudijimų, jog vietos ūkininkai žiemą už bulvių kilogramą gali paprašyti dar neregėtos kainos.

Lauks šalčių ir tada parduos

Šiuo metu uostamiesčio turgavietėse už bulvių kilogramą prašoma nuo 20 iki 40 euro centų.

Tarp Klaipėdos krašto ūkininkų sklando gandai, kad dalis produkcijos specialiai neparduodama supirkėjams iš Lenkijos. Esą tikimasi pelno dalį atsiimti viduržiemį, o bulvių kilogramą ketinama parduoti itin brangiai, už eurą.

Šiais metais brangesnės nei pernai yra visos daržovės. Morkos turguje parduodamos po 50 euro centų.

Obuoliai – už eurą

Obuoliai turguje kainuoja nuo 40 iki 80 euro centų už kilogramą. Penktadienį Senojoje turgavietėje vienas ūkininkas už tokį kiekį prašė net euro.

"Viskas tik brangs. Šiemet daržovių kainos yra tragiškai aukštos. Pernai didmeninės obuolių kilogramo kainos buvo nuo 7 iki 10 lietuviškųjų centų, o šiemet kainos prasidėjo nuo 7 euro centų ir dar augo iki 17 euro centų. Tai yra mažiausiai tris su puse karto brangiau nei pernai. Priežastis ta, kad Lenkijoje nėra obuolių. Lenkų prekybininkai važinėja jau net po Vakarų Lietuvą ir supirkinėja produkciją. Todėl kyla kainos", – pasakojo Klaipėdos rajono gyventojas Karolis Pronckus, dirbantis sulčių spaudykloje.

Vyras tikino, kad pajūryje obuoliai derėjo neblogai. Ūkininkų linksniuojama šių metų vasaros sausra esą tokio pastebimo nuostolio Vakaruose gal ir nepridarė. Tik kai kuriuose ūkiuose šiemet yra mažiau obuolių.

Kaina kilo valandomis

Todėl, kad trūksta obuolių arba jie labai brangūs, nuosmukį išgyvena ir sulčių spaudėjai.

"Sulčių spaudimo įkainiai nesikeitė, prašoma nuo 2 iki 2,3 euro. Nors šiemet brango plastikinės talpyklės. Tačiau tai – paslaugos tiekėjo nuostoliai, pirkėjai to nepajuto", – tikino K.Pronckus.

Šiemet brangesni desertiniai obuoliai, didmeninė jų  kilogramo kaina – nuo 17 euro centų.

"Pernai už desertinių obuolių kilogramą mokėjome 15 lietuviškųjų centų. Pirkome didelius kiekius, po 10 tonų ir daugiau. Dabar obuolių kainos gali kilti net valandomis, – pasakojo vyras.

Sulčių spaudėjams iš Dituvos, sutarus viename ūkyje įsigyti didelį obuolių kiekį, kaina ėmė keistis bevažiuojant pakeliui.

"Vos spėjome išvažiuoti iš kiemo, jau sulaukėme skambučio, kad pas ūkininką stovi lenkas ir siūlo didesnę kainą nei mes. Derybos per keliolika minučių kilogramo kainą pakėlė nuo 13 iki 16 euro centų. Gaila degalų, nenorėjome apsigręžti ir važiuoti namo, pirkome brangiau", – rinkos nuotykius prisiminė K.Pronckus.

Sulčių spaudyklos šiemet darbą pradėjo vėliau nei pernai. Tai lėmė vėlavęs sezonas. Todėl šiuo metu spaudyklose vis dar vyksta darbai. Kada baigsis sulčių spaudimo sezonas, dar nėra aišku.

"Pernai pradėjome darbą rugpjūčio viduryje, o šiemet dviem savaitėmis vėliau – rugsėjo 1-ąją. Vadinasi, ir baigsime vėliau", – pasakojo K.Pronckus.

Brangiausios – morkos

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinėje sistemoje nurodoma, kad šiemet labiausiai brango morkos – net 67,5 proc.

"Pernai didmeninėje rinkoje morkos kainavo 50 lietuviškųjų centų, o šiemet prašoma 35 euro centų už kilogramą", – pasakojo sulčių spaudėjas.

Skaičiuojama, kad, lyginant bulvių kainas su pernykštėmis, jos pabrango 44 proc. Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinėje sistemoje nurodoma, kad baltagūžiai kopūstai brango 25 proc. Svogūnai brango 36 proc., česnakai – net 58,19 proc., tačiau importuoti, o lietuviškieji brango tik šiek tiek. Suvestinėje matyti, kad pigo tik pomidorai – 21,62 proc.

Pirks šaldytas bulves?

Pirkėjai baiminasi, kad šiais metais gali pasikartoti 2009 m. rudens ir 2010 m. žiemą vyravusios tendencijos. Miestiečiai nebepirko bulvių dėl itin aukštos jų kainos, todėl rinkosi šaldytų bulvyčių ruošinius.

"Taip nutiko todėl, kad šaldytos produkcijos kainos yra stabilios. Didieji fabrikai produkciją pirko pagal išankstines sutartis. Nemanau, kad bulvių kaina šoks iki euro, tačiau tikėtina, kad daržovių kainos šiemet bus didesnės", – tikino Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Martynas Laukaitis.

Vietoj obuolių – apelsinai

"Vaisių kainos gali pasikeisti po 2–3 savaičių, kai Ispanijoje bus pradėtas nuimti apelsinų ir mandarinų derlius. Jei apelsinai ir mandarinai pigs, vadinasi, rinka netoleruos Lietuvoje užaugintų daržovių kainų kėlimo. Pirkėjai nebepirks lietuviškų obuolių, rinksis apelsinus. Bet jei jų kaina bus aukšta, vadinasi, ir obuolių kaina bus aukšta. Aš tikiu, kad šiemet žiemą mes valgysime labai brangius obuolius", – samprotavo K.Pronckus.

Daržovių augintojų prašomoms kainoms įtakos turi net naujo prekybos tinklo atėjimas į šalį.

Šiuo metu dėl derybų su nauju rinkos žaidėju daržovės šiek tiek brangsta, nes prekybininkai siūlo supirkti produkciją aukštesnėmis kainomis.

"Ir jie atsiskaito iš karto. Kiti šalyje jau dešimtmečiais veikiantys prekybos centrai už produkciją sumoka po 1–2 mėnesių. Toks žingsnis neva reikalingas todėl, kad tiekėjai produkciją siūlytų naujam žaidėjui", – prisipažino vienas iš ūkininkų.

Parveš atgal?

Klaipėdos krašto ūkininkai yra užvaldyti įvairių nuostatų. Vienas bulvių augintojas 100 proc. savo derlių eksportavo į Lenkiją. Bulvių kaina ten kur kas aukštesnė, todėl vyras pasirinko šį kelią.

Žinomas pamario ūkininkas Petras Vasiliauskas, įgijęs Bulvių Karaliaus pravardę pamaryje, juokavo, kad jei žiemą ūkininkai ar prekybininkai pakels bulvių kainas iki euro, jo paties parduotos bulvės parvažiuos atgal iš Lenkijos.

"Lenkai supirkinėja viską, tačiau, pajutę, kad pas mus kainos pašoko, jie tas pačias bulves veš atgal. Bulvių kainų niekas nenustato, tik rinka. Čia nėra subsidijų, išmokų, valstybinio reguliavimo. Tačiau, mano manymu, šių metų kainos tai ir yra tos kainos, kurios turėtų būti", – aiškino augintojas.

Esą pernai iki visiško dugno kritusios bulvių kainos tik parodė, kad rinka buvo perpildyta produkcijos.

"Užsidarė Rusijos rinka. Aš 500 tonų atidaviau labdarai. Jau geriau atiduoti, nei supūdyti. Tačiau dėl embargo bent aš patyriau 400 tūkst. eurų nuostolį. O šiemet rinka susireguliavo, ir dabartinės kainos pasiekė realybę", – tikino P.Vasiliauskas.

GALERIJA

  • Vaisių ir daržovių kainos šiemet šokiruoja pirkėjus.
  • Karolis Pronckus
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
  • Žiemą laukia kainų šokas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

nesamone

as turguje jau neperku...

sokiai pokiai

viskas gerai,duokite mums sokti ir dainuoti,o kas tos bulbes,gerai ir be bulbu...

Svaja

Beje, o kodėl nieks neatkreipė dėmesio į krapų ir petražolių kainas? Anksčiau ryšulėlis kainuodavo 50ct lietuviškų, o dabar 0,40-0,50 eur. Čia normalu? Ir visi apsimeta, kad viskas ok, gyvenam kaip gyvenom.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS