Geležinkelininkams – naujas prekinio traukinio simuliatorius | kl.lt

GELEŽINKELININKAMS – NAUJAS PREKINIO TRAUKINIO SIMULIATORIUS

Vilniuje atidarytas Geležinkelio transporto specialistų rengimo centras, kuriame mokiniai ir studentai galės pritaikyti teorines žinias vairuodami prekinio traukinio simuliatorių ar virtualiai virindami įvairias traukinio dalis.

Vilniaus geležinkelio transporto ir verslo paslaugų mokyklos mokiniai dar tik mėgina priprasti prie prekinio traukinio lokomotyvo įrangos. Mokytojas parengia simuliatoriaus mašinistams užduotį, jie ją vykdo, o klasės draugai veiksmą stebi trijų dimensijų formatu gretimoje salėje.

„Mums nebereikia įgūdžiams lavinti viso lokomotyvo, nes mokyti su lokomotyvu labai brangu. Štai, ką tik įvyko eismo įvykis, tik neatkreipiau dėmesio, ir jie dabar apimti panikos. O stimuliatorius – tai pats naujausias Lietuvoje naudojamas krovininis šilumvežis, su juo mes galime imituoti praktiškai bet kokią situaciją“, – sako Vilniaus geležinkelio transporto ir verslo paslaugų mokyklos mokytojas Julius Gaidys.

Šis lokomotyvo simuliatorius – vienintelis Baltijos šalyse. Jis – geležinkelio transporto specialistų rengimo praktinio mokymo centro dalis. Centre dar yra šaltkalvystės, riedmenų remonto, suvirinimo ir kitų su geležinkeliu susijusių mokymo laboratorijų. Kol nebuvo šio centro, praktinių įgūdžių mokiniai įgydavo Lietuvos geležinkelių įmonėje.

„Įsigytas prekinio traukinio simuliatorius atitinka AB „Lietuvos geležinkeliai“ prekinius traukinius ir leidžia lengviau paruošti specialistus, kad jie galėtų įgyti traukinio mašinisto teises, šiuo metu galiojančias visose Europos šalyse“, – kalba Geležinkelio transporto specialistų rengimo praktinio mokymo centro projekto vadovas Jeronimas Mikiparavičius.

Jam pritaria ir švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis: „Gamybinė praktika pas mus dažnai sunkesnė, darbdaviai bijo duoti geresnį instrumentą, pvz., kokį milijoną kainuojantį traktorių. Todėl ir buvo sugalvota imituoti gamybinę veiklą.“

Šiame praktinio mokymo centre įgūdžių galės įgyti ne tik šios mokyklos moksleiviai, bet ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentai. Iš viso Lietuvoje steigiama per 40 sektorinių profesinio praktinio mokymo centrų, jie aprūpinami moderniausia mokymo įranga.

Lietuvos geležinkeliai, VGTU, Julius Gaidys, lokomotyvo simuliatorius, lokomotyvas, Geležinkelio transporto specialistų rengimo centras, Jeronimas Mikiparavičius, Dainius Pavalkis, VTDK, 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS