Teismas: „Achemos“ darbuotojų streikas baigtas, naujas pradėtas neteisėtai | kl.lt

TEISMAS: „ACHEMOS“ DARBUOTOJŲ STREIKAS BAIGTAS, NAUJAS PRADĖTAS NETEISĖTAI

Pernai vasarį pradėtas neterminuotas Jonavos azoto trąšų gamyklos „Achema“ darbuotojų streikas yra laikomas pasibaigusiu, o šiemet vasarą pradėtas naujas – neteisėtas, nutarė teismas.

Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos skundą, antradienį paliko iš esmės nepakeistą pirmos instancijos teismo sprendimą.

„Pirmosios instancijos teismas tinkamai taikė ir aiškino teisės normas, reglamentuojančias streiko paskelbimo tvarką, streiko sustabdymą, atnaujinimą, pažeistų teisių gynimo būdus, tinkamai įvertino įrodymus, todėl priėmė teisėtą ir pagrįstą sprendimą, kurio keisti ir naikinti (...) nėra pagrindo“, – rašoma gruodžio 19-osios nutartyje, kuri įsiteisėjo iš karto, bet dar gali būti skundžiama.

Kauno apylinkės teismas birželį tenkino „Achemos“ administracijos prašymą, kuriuo 2022 metų vasario 8-ąją pradėtas streikas laikomas pasibaigusiu pernai rugsėjo 16-ąją, o šiemet birželio 3 dieną planuotas naujas streikas yra neteisėtas, nes darbuotojų atstovai pateikė naujus reikalavimus.

Su tokiu sprendimu „Achemos“ darbuotojų profesinė sąjunga nesutiko, jį skundė ir prašė bendrovės ieškinį atmesti.

„Achemos“ profesinei sąjungai atstovaujantis advokatas Nerijus Kasiliauskas BNS sakė, kad tai, ar skųsti apygardos teismo nutartį, spręs pati darbuotojų profsąjunga.

„Faktas, kad sprendimas yra daugiau nei neįtikinantis, tai, mano galva, teismų praktikos formavimo prasme jis turėtų būti akivaizdžiai skundžiamas, bet sprendimą priims klientas (profesinė sąjunga – BNS), bet kad jis yra skundžiamas ir skundimo pagrindų yra daugiau nei reikia, tai, mano galva, akivaizdu“, – antradienį sakė N. Kasiliauskas.

Reikalaudami darbdavio pasirašyti dvejų metų trukmės kolektyvinę sutartį dėl darbo užmokesčio ir kitų sąlygų dalis „Achemos“ darbuotojų neterminuotą streiką pradėjo 2022 metų vasario 8 dieną, tačiau vasario 24-ąją prasidėjus karui Ukrainoje ir Lietuvoje įvedus nepaprastąją padėtį streikas buvo sustabdytas.

Anot pirmosios instancijos teismo, pasibaigus nepaprastajai padėčiai pernai rugsėjo 15-ąją kliūties tęsti streiką neliko, tačiau jis nebuvo tęsiamas, todėl laikomas pasibaigusiu nuo kitos dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Cha

Nėr kada dirbt, labai protestuot reik

Anonimas

ateina vamzdes azotkiai ten senais laikiais buvo poligonas po kokia 5 m uzsidarys bus poligonas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS