VPT išvada: yra rizikos permokėti už Nacionalinio stadiono statybą (papildyta) | kl.lt

VPT IŠVADA: YRA RIZIKOS PERMOKĖTI UŽ NACIONALINIO STADIONO STATYBĄ (PAPILDYTA)

Vilniaus tarybai vasario pabaigoje patvirtinus indeksuotą Nacionalinio stadiono statybos koncesijos sutarties projektą, trūksta kainos apskaičiavimo pagrįstumo, todėl sostinės valdžia bei Vyriausybė rizikuoja permokėti, ketvirtadienį paskelbė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Manome, kad (...) Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Vilniaus savivaldybė prisiima per didelę indeksavo dalį ir ta dalis atitinkamai turėtų mažėti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė VPT vadovas Darius Vedrickas.

„Projekto bendrovė („Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas“ – BNS) turėjo įrodyti, o suteikiančios institucijos (ŠMSM ir Vilniaus miesto savivaldybė – BNS) turėjo įsitikinti, kad būtent dėl nurodytų priežasčių (statybos darbų rinkos kainų padidėjimo – BNS) padidėjo jos investicijų, skirtų sutartyje numatytiems objektams sukurti, suma, o toks padidėjimas iš esmės iškreipė sutarties šalių balansą“, – skelbiama VPT išvadoje.

Pasak D. Vedricko, išvados yra tarnybos nuomonė, „kurią suteikiančios institucijos turėtų įvertinti (...) ir, jeigu tikslinga,  daryti tam tikrus pakeitimus“.

„Tuomet Viešųjų pirkimų tarnybai arba kitoms institucijoms yra suteikta galimybė ginti viešąjį interesą“, – teigė D. Vedrickas, atsakydamas į klausimą, kas lauktų institucijų neatsižvelgus į VPT pastabas.

Vilniaus miesto tarybos patvirtintas indeksuotas koncesijos sutarties pakeitimas dar nėra įsigaliojęs – jam dar reikia Europos Komisijos (EK) pritarimo. 

Pasak tarnybos, neaišku, kodėl statybų kainų padidėjimo rizika, pagal sutartį priskirta projekto bendrovei, visa apimtimi perkelta savivaldybei bei ministerijai, o ne pasidalijama tarp sutarties šalių. 

„Investicijų vertės išaugimas dėl nenumatytų aplinkybių neturėtų tekti tik suteikiančiosioms institucijoms, priešingai, atsižvelgus į koncesijos esmę, taip pat sutartinių teisių ir įsipareigojimų visumą, sutarties šalys išaugusiais Investicijų kaštais turėtų dalintis“, – teigia VPT.

Pasak tarnybos, statybų darbų terminus pratęsiant 18 mėnesių, lieka nepaskirstyta 8,46 proc. padidėjusios komplekso kainos.

Taryba taip pat mano, kad neteisinga indeksuoti visą investicijų sumą – anot jos, reikėtų indeksuoti tik statybų kainą.

„Vienos investicijos yra rangos darbai, kai mes kalbame apie statybą, kitos investicijos – tai yra sporto salių inventorius, vaikų darželio baldai ir taip toliau. Vis dėlto, tarnybos nuomone, dėl nenumatytų aplinkybių turėtų būti indeksuojama tik statybų dalis“, – teigė D. Vedrickas.

„Net ir tinkamai pagrindus statybos darbų rinkos kainos pokytį nurodytu dydžiu, savaime nereiškia, kad tokiu dydžiu galima indeksuoti jau atliktą investicijų dalį ar naujo turto sukūrimui tenkančią investicijų dalį“, – skelbiama išvadoje.

VPT vadovo teigimu, dėl infliacijos statybų kainos brango daugiau nei 30 proc., tuo metu baldai ir kitas inventorius – iki 20 proc.: „Matome tam tikrą skirtumą, manome, kad į jį turėtų būti atsižvelgta siekiant subalansuoti sutarties šalių teises ir pareigas“. 

Dėl papildomų darbų viskas yra gerai, juos įsigyti galima, tačiau teisinis pagrindas, kuriuo jie įsigyjami, yra neteisingas.

Pasak D. Vedricko, inventoriaus kainą indeksuoti galima vėlesniuose komplekso statybų etapuose.

Įvertinusi naujoje sutartyje numatytą papildomų 3 tūkst. stadiono vietų įrengimą ir naujos arenos statybą, VPT siūlo keisti šių darbų teisinį pagrindą.

„Dėl papildomų darbų viskas yra gerai, juos įsigyti galima, tačiau teisinis pagrindas, kuriuo jie įsigyjami, yra neteisingas“, – teigė D. Vedrickas. 

Koncesijos sutarties bei Koncesijų įstatymas, kuriais dabar grindžiami papildomi darbai, juos leidžia tik tada, kai jų nebuvo galima numatyti prieš pasirašant koncesijos sutartį.

VPT numatant papildomus darbus siūlo remtis tomis įstatymo nuostatomis, kurios taikomos, kai koncesininko pakeisti negalima dėl ekonominių ar techninių priežasčių, arba tai valstybei sukeltų didelių nepatogumų ar pareikalautų didelių išlaidų.

Dabar numatyta, kad komplekso statybos kaina indeksuojama 40,4 proc., iš jų savivaldybė ir Vyriausybė turėtų padengti apie 28,7 proc., o likusią dalį – 11,6 proc. (apie 9,5 mln. eurų be PVM) – iš investicijų bendrovės „BaltCap“ projekto koncesininko funkcijas perimanti nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“ iš savo apyvartinių lėšų ir pelno.

Bendra komplekso koncesijos kaina po indeksavimo siektų 157,26 mln. eurų (su PVM) ir būtų 1,2 mln. eurų didesnė nei iki indeksavimo – tokia yra miesto ir valstybės įsipareigojimų suma.

Indeksavus vien statybos kainą ji didėtų apie 27 mln. eurų (su PVM) – nuo 94,54 mln. eurų iki 121,68 mln. eurų.

Dar 13,07 mln. eurų (kartu su finansavimo karštais) kainuotų papildomi darbai: 3 tūkst. stadiono vietų, bendrą jų skaičių padidinant iki 18 tūkst., bei universali arena. Papildomus darbus finansuotų savivaldybė. 

Europos Komisija turėtų patvirtinti, kad pakeitimais nėra suteikiama neteisėta valstybės pagalba. Jos išvados jau paprašė Vilniaus savivaldybė, BNS patvirtino jos atstovas. 

Vasario pradžioje paskelbta, kad projektą iš jo koncesininkės – investicijų bendrovės „BaltCap“ perima Arvydo Avulio valdoma bendrovė „Hanner“. Tačiau A. Avulis ne kartą sakė, kad projekto imsis tik tuo atveju, jei jo kaina bus indeksuota. 

GALERIJA

  • VPT išvada: yra rizikos permokėti už Nacionalinio stadiono statybą <span style=color:red;>(papildyta)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (61)

Konservatorius

jei nepastatysime stadiono- Ukraina pralaimės, mes pralaimėsime seimo rinkimus, neturėsime lėšų partijos finansavimui.Hau.

su užuojauta kaunietis

Tas stadijonas tai ne kitaip kaip kažkieno užkeiktas, kad vis nepastatomas- kiek jau pinigų į jį sukišta...... O dabar pagaliau gal šitam Merui ir pasisektų stadijoną pastatyti, bet lobistai, opozicija sako- obosramsia no nesdamsia- nebus ten stadijono

oo

Tai kas ,kad VPT paskelbė ,Benkunskas su konservatoriais ir Šimašiumi yra atskira respublika,jei taip Kaune Matijošaitis statytų tai būtų jau ir Makaraitytė su tyrimų komanda ir Vyšniauskas su antikorupcine,Nes tik Vilniuje tikri patriotai,kur biudžeto pinigus galima vogti legaliai..Jei stadioną stato,tai kodėl dar jų aplipdė daeželiu,biblioteka ir kitais statiniais?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS